אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפגיעה בביטוחי הנסיעות: פרמיות חברות הביטוח קטנו ב-670 מיליון שקל ב-2020 ועידת התחזיות 2019 ד"ר משה ברקת הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון | צילום: עמית שעל

הפגיעה בביטוחי הנסיעות: פרמיות חברות הביטוח קטנו ב-670 מיליון שקל ב-2020

הממונה על הביטוח ורשות שוק ההון, משה ברקת, השתתף אתמול בכנס קסירר: ציין כי לראשונה זה עשור סך הפרמיות והתגמולים שגובות חברות הביטוח ירד; ברקע, בין היתר, משבר הקורונה, שהוביל לקיטון בהפקדות לפנסיה בשל הזינוק באבטלה, וצמצום במכירות ביטוחי נסיעות לחו"ל; מדד ת"א ביטוח עלה מתחילת 2021 בכ-30%

25.05.2021, 12:41 | אלמוג עזר

עלייה של 1% במדד המחירים לצרכן מקטינה ב-170 מיליון שקל את הרווח המצרפי של חברות הביטוח (הרווח הכולל של כל חברות הביטוח) - כך עולה מניתוח של רשות שוק ההון, שהציג אתמול הממונה על הביטוח ד"ר משה ברקת. דבריו של ברקת נאמרו על רקע העלייה החדה החודש של מדד המחירים לצרכן האמריקאי, שהצביע על אינפלציה של 4.2% לעומת התקופה המקבילה ב-2020. 


קראו עוד בכלכליסט:


ברקת, שהתארח בכנס קסירר, התייחס למיזוג של הפניקס עם הלמן אלדובי ואמר כי הון הוא הבסיס של חברת הביטוח, ולכן הוא צופה המשך מגמה של מיזוגים ורכישות בענף הביטוח. 


מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון ויו"ר הלמן אלדובי רמי דרור, צילום: עמית שעל , אסנת קרסנסקי מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון ויו"ר הלמן אלדובי רמי דרור | צילום: עמית שעל , אסנת קרסנסקי מימין: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון ויו"ר הלמן אלדובי רמי דרור, צילום: עמית שעל , אסנת קרסנסקי


עוד הציגה הרשות כי לראשונה זה עשור, סך הפרמיות והתגמולים שגובות חברות הביטוח ירד ב-2020 לעומת 2019. הפרמיות הן ההכנסות של חברות הביטוח מהפקת פוליסות ביטוח, ותגמולים הם ההכנסות מהפקדות. הירידה (הנומינלית) מוסברת על ידי הקיטון בהפקדות לפנסיה בשל שיעור האבטלה הגבוה במהלך 2020, לצד השפעות נוספות של צמצום במכירות ביטוחי נסיעות לחו"ל במגזר הבריאות ותחרות מצד בתי ההשקעות בענף. 

על פי יבגני אוסטרובסקי, סגן בכיר לממונה ברשות שוק ההון, כבר ב-2018 ניתן היה להבחין בירידה בקצב הצמיחה השנתי של ההפקדות והפרמיות, והיא אף התמשכה ל-2019. למרות הנתונים המוזכרים, ציין אוסטרובסקי כי 2020 היתה שנה חיובית לענף עם תשואה על ההון הגבוהה מהממוצע, בשיעור של כ-13%, בעיקר בשל התשואות על תיקי ההשקעות והיציבות בריבית.

העשור הקודם התאפיין בצמיחה מואצת בתחומי החיסכון והבריאות ביחס לתוצר. זאת בעקבות עלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, עלייה בשכר הממוצע, כניסה לתוקף של צו ההרחבה לפנסיה, רפורמת חיסכון לכל ילד וגם - יצירת מוצר הגמל להשקעה. 

אוסטרובסקי התייחס גם להשפעת ההחלטה של חברות הביטוח להפסיק לשווק פוליסות סיעוד בשנת 2019. זאת לאחר שמבטחת המשנה "סקור" מסרה כי לא תפעל בענף זה. סקור, חברת ביטוח בינלאומית, החליטה לא לספק בישראל ביטוח משנה בתחום הסיעוד החל מ־2020. ההחלטה גררה יציאה של כל חברות הביטוח מהתחום. על פי בדיקתו של אוסטרובסקי, הפסקת השיווק גרעה פרמיה שנתית של מצטרפים חדשים בהיקף של 150-300 מיליון שקל בשנה, לא כולל ביטולים.

מדד תל אביב ביטוח עלה מתחילת 2021 בכ-30%, וחמש חברות הביטוח הגדולות נסחרות יחד בשווי של יותר מ-30 מיליארד שקל. החברה עם השווי הגדול ביותר היא הפניקס, שעברה את ה-8 מיליארד שקל השבוע. אחריה הראל, עם שווי של 7.6 מיליארד שקל. 

העלייה במחיר המניות של חברות הביטוח נובעת מההכרה כי למרות הירידה הזמנית בפעילות, הרווחיות של החברות עולה לצד רווחים גבוהים שהחברות גוזרות על רקע העליות בשוק ההון. בנוסף לכך נתוני הרשות שהוצגו אתמול מספקים נקודה נוספת לעלייה במניות הביטוח, למרות הקיטון בפרמיות. 

בבדיקת הסיבות לקיטון בפרמיות ניכר כי הפגיעה בביטוחי הנסיעות היא הגורמת העיקרית לקיטון של 670 מיליון שקל בהיקף הפרמיות של חברות הביטוח ב-2020. בנטרול הירידה הזו, היתה מתרחשת דווקא צמיחה נאה של כחצי מיליארד שקל בענפי הבריאות.


תגיות