אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרב ההתשה של גזית גלוב מול הקורונה עדיין רחוק מהכרעה מרכז מסחרי של גזיב גלוב בברזיל | צילום: גוגל סטריט וויו

קרב ההתשה של גזית גלוב מול הקורונה עדיין רחוק מהכרעה

חברת הנדל"ן שפגשה את המגפה עם מינוף גבוה, מתקשה להתאושש. חרף החיסונים, צניחת ה־NOI בישראל ברבעון הראשון (41%) היא החריפה ביותר מבין כל אזורי הפעילות. עכשיו גזית גלוב בונה על הנזילות שצברה ועל הצלחת החיסונים בעולם

30.05.2021, 07:12 | חזי שטרנליכט

בעוד חברות הנדל"ן המניב המקומיות התחילו לצאת ממשבר הקורונה ברבעון הראשון של השנה, גזית גלוב, שמחזיקה בעיקר במרכזים מסחריים ברחבי העולם ובישראל, עדיין סופגת חבטות קשות מהמגפה. הרבעון הראשון היה חלש, אך נראה שהחברה תצלח אותו הודות להכנת נזילות סבירה לשנתיים הקרובות, ואם קצב החיסונים, שמתחיל לתפוס תאוצה באירופה ובברזיל, יעשה את שלו לקראת הקיץ. 


קראו עוד בכלכליסט:


גזית גלוב שבשליטת חיים כצמן נכנסה למשבר הקורונה ממונפת ועם אחזקות במרכזים מסחריים, הנכסים הכי פגיעים למשבר שהיו צפויים להתאושש במהירות אחריו, אבל מבחינת החברה זה עדיין לא קרה. ה־NOI (הכנסות נטו מדמי שכירות) לפי שיעור אחזקותיה (באיחוד יחסי) ספגו ברבעון הראשון ירידה של 12.1% לעומת הרבעון המקביל, ל־262 מיליון שקל. לכאורה נתון סולידי, אך הוא מלמד על תמונה חלקית. כשבודקים את הרווחיות שלפיה נמדדות חברות הנדל"ן המניב, ה־FFO (רווח תזרימי תפעולי) צלל ב־39.3% לעומת הרבעון המקביל, ל־108 מיליון שקל.

המגפה נתנה את אותותיה השליליים גם בפריסה גיאוגרפית. באטריום, שבה מושקעת החברה ולה קניונים במזרח אירופה, נרשמה נפילה של 62% במספר המבקרים לעומת הרבעון המקביל, וצניחה של 68% בפדיונות; בסיטיקון, שפועלת בעיקר בסקנדינביה, מספר המבקרים ירד ב־20% והפדיונות נחלשו ב־4.7%; בברזיל קרסו הפדיונות ב־32%; ובישראל, חרף הצלחת החיסונים, נרשמה הקריסה הגדולה ביותר ב־NOI לעומת הרבעון המקביל - של 41% - אם כי בגזית גלוב מעודדים מכך שבפדיונות נרשמה עלייה של 14%, נתון שמיוחס להסרת הסגרים בפברואר. לפי גזית גלוב, במרץ־אפריל 2021 הפדיונות בישראל היו גבוהים ב־7.2% לעומת התקופה המקבילה, טרום הקורונה, ב־2019.



אינפו גזית גלוב לא יכולה להשתמש רק בקורונה כתירוץ אינפו גזית גלוב לא יכולה להשתמש רק בקורונה כתירוץ אינפו גזית גלוב לא יכולה להשתמש רק בקורונה כתירוץ


הצניחה ב־NOI בנכסים זהים - 18.2% ברמת החברה - בשל הסגרים בכל העולם, היתה משמעותית ביותר. למעשה, רק בארה"ב נרשם נתון חיובי עם עלייה של 11.6% לעומת הרבעון המקביל. בישראל נרשמה צניחה של 41%; בברזיל ירידה של 36%; במרכז ובמזרח אירופה ירידה של 11.9%; ובצפון אירופה ירידה של 8.1%. בגזית גלוב אומרים כי נכון להיום, המרכזים המסחריים בכל אזורי הפעילות פועלים כסדרם, אם כי החזרה היא מדורגת והחלה להתרחש אחרי תום הרבעון, ולכן יש לשער שהשפעות המגפה ימשיכו להכביד גם ברבעון השני.

ההנפקה בברזיל מתעכבת

בברזיל הודיעה גזית גלוב בפברואר על תוכנית שאפתנית לביצוע הנפקה בבורסה, כאשר בשלב הראשון גייסה החברה 630 מיליון ריאל (405 מיליון שקל) באג"ח. בפברואר השנה, אחרי פרסום דו"חות 2020, אמר כצמן ל"כלכליסט" כי הנפקת הפעילות בברזיל צפויה לצאת לדרך עד יוני, אך כעת, לפי דו"חות הרבעון, ההנפקה נדחתה ואמורה להתקיים במהלך הרבעון השלישי.

בשנים 2018-2017 השקיעה גזית גלוב 2.1 מיליארד ריאל ב־7 מרכזים מסחריים בברזיל, ששוויים במונחי המטבע הברזילאי עלה ל־4.2 מיליארד ריאל בתום הרבעון הראשון, אבל בשל קריסת המטבע הברזילאי, שוויים של הקניונים במאזנים, שעמד על 3.44 מיליארד שקל בסוף 2019, נחתך בסוף הרבעון הראשון ל־2.47 מיליארד שקל, התאוששות קלה לעומת שווי של 2.42 מיליארד שקל בסוף מרץ 2020.


חיים כצמן, צילום: עמית שעל חיים כצמן | צילום: עמית שעל חיים כצמן, צילום: עמית שעל

אבל חרף החדשות הרעות מחזית הקורונה, במונחי נזילות גזית מצליחה לשמור על עצמה, יחסית. אמנם המינוף - יחס חוב למאזן (סולו מורחב) - הוא עדיין גבוה ועמד על 61.2% בסוף הרבעון הראשון, אך לחברה יש יתרות מזומנים של 1.1 מיליארד שקל, שצפויות לצמוח ל־2.4 מיליארד שקל עם קבלת תמורה ממכירת נכסים בגרמניה והשלמת גיוס האג"ח בברזיל, כאשר תשלומי המימון של גזית גלוב עד סוף 2023 עומדים על 1.72 מיליארד שקל. 

פוזיציות השורט מתכווצות

הנזילות מאפשרת לגזית גלוב לשמור את הראש מעל המים לפי שעה, ועדות לכך אפשר למצוא בדו"ח יתרות פוזיציות השורטיסטים שמהמרים על נפילתה. לפי הדו"ח, בשבוע שהסתיים ב־20 במאי, יתרת השורטים עמדה על 46 מיליון שקל, ומניית גזית גלוב היתה הרביעית במדד ת"א־90 במונח השורטים עליה, שיפור משמעותי לעומת פברואר, אז היא היתה במקום הראשון והלא מכובד במדד ת"א־90 עם פוזיציות שורט של 101 מיליון שקל. 

במדד ת"א מניב־חו"ל, שבו 15 חברות, בהן גזית גלוב והחברה־האם (55.35%) נורסטאר, הן רשמו את הביצועים הגרועים ב־2020. נורסטאר במקום האחרון עם צניחה של 52.6% וגזית גלוב במקום ה־13 עם ירידה של 40.9%. מתחילת השנה גזית גלוב נמצאת במקום הרביעי במדד, בקרב המתאוששות, עם עלייה של 17.6%. ביום חמישי, לאחר פרסום הדו"חות, איבדה החברה 3.4% משווייה, ויש לה עדיין דרך ארוכה עד שתחזור לשווי השיא שלה - 8.3 מיליארד שקל - שנרשם בפברואר 2020. מאז מחקה גזית גלוב 4.5 מיליארד שקל משווייה (-39%), לשווי נוכחי של 3.8 מיליארד שקל.

תשואות האג"ח של גזית גלוב, שידעו משברים גם לפני הקורונה, חתמו ביום חמישי בתשואות לפדיון של 1.77%-0.4%, זאת לעומת תשואה לפדיון של 7% שרשמה אחת מהסדרות שלה במהלך המגפה. נקודת אור נוספת מגיעה מדו"ח הרווח וההפסד, שם הציגה החברה שיערוכי נדל"ן חיוביים של 16 מיליון שקל ברבעון הראשון מול שיערוכים שליליים של 243 מיליון שקל בתקופה המקבילה. שיערוכים אלה סייעו לה להזניק פי 3.3 את הרווח התפעולי, ל־301 מיליון שקל ויחד עם ירידה בהוצאות המימון ועלייה בהכנסות המימון, רשמה גזית גלוב רווח נקי של 196 מיליון שקל מול הפסד של 610 מיליון שקל ברבעון המקביל.

תגיות