אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האח הגדול גרסת סין: כך שולטים ברגשות ובמחשבות תושבים אויגורים בסין | צילום: wikipedia

דו"ח טכנולוגי

האח הגדול גרסת סין: כך שולטים ברגשות ובמחשבות

לפי דיווח של ה-BBC, סין ערכה ניסויים במערכת מצלמה מבוססת זיהוי פנים ובינה מלאכותית, שיכולה לחשוף את המצב הרגשי של האנשים שהיא מצלמת. לפי אותו דיווח, כל המידע שנאסף משמש את השלטונות על מנת ליצור פרופיל אישי מקיף של כל נתין ונתין

30.05.2021, 09:29 | עומר כביר

עיקרון מרכזי של משטרים טוטליטריים הוא שלא מספיק להם לשלוט בכל מה שאתה עושה - איך שאתה מתנהג, עם מי אתה מדבר ועל מה, איזה מידע אתה צורך, אפילו במה שאתה לובש ובאיך שאתה נראה – הם גם רוצים לשלוט באיך שאתה חושב. לא די שתהיה כפוף פיסית לכל דרישותיהם, הם גם רוצים את המסירות הנפשית והרגשית שלך. שתחשוב שהמשטר הוא טוב ונכון, שתאהב אותו בכל לבבך, שתקבל עלייך את עולו ואפילו סורקים את גופך במסרקות ברזל. "אתה חייב לאהוב את האח הגדול. אין זה די שתציית לו. אתה חייב לאהוב אותו", כתב ג'ורג' אורוול ב-"1984", הספר שיש שראו בו אות אזהרה אך שיותר ויותר משטרים רואים בו כיום כמדריך פעולה.

קראו עוד בכלכליסט:

סין היא המובילה מבין המשטרים שפועלים להפוך את החזון הדיסטופי של אורוול למציאות אכזרית. היא מפעילה כבר שיטות מעקב, משטור וצנזורה שהיו גורמות לאח הגדול להוריק מקנאה, שבשנה שחלפה רק התרחבו והתעמקו בחסות הקורונה. ואף שהחיים אומללים בחלקים ניכרים מסין, אין אומללים כמו חייהם של בני המיעוט האויגורי במחוז שינג'יאנג, שסובלים מדיכוי עמוק במיוחד ומשמשים כמעין מעבדת ניסויים לשאר המדינה.

אויגוריות מפגינות נגד סין באיסטנבול, צילום: איי אף פי אויגוריות מפגינות נגד סין באיסטנבול | צילום: איי אף פי אויגוריות מפגינות נגד סין באיסטנבול, צילום: איי אף פי

כבר עכשיו חייהם של האויגורים נראים לא פעם כמו סרט דיסטופי על מדינת משטרת עתידינית. החל מסריקות ביומטריות שמגיעות עד לאברים הפנימיים, עבור ברישות רחובות ערים במערך של מצלמות זיהוי פנים, ועד לשימוש בבינה מלאכותית לזיהוי גורמים קיצוניים ושליחתם למחנות חינוך מחדש, שאולי לא זהים לחינוך מחדש שעובר ווינסטוון ב-"1984", אבל לא בגלל חוסר מאמץ. וכמובן, שאי אפשר בלי עבודות כפייה (או עבדות מודרנית, בלשון נקייה פחות). הרבה עבודות כפייה.

אבל סין, כמו האח הגדול, לא מסתפקת בשליטה בהתנהגות ובמעשי הנתינים שלה, והאויגורים בפרט, היא רוצה גם לשלוט במחשבות וברגשות שלהם. איך עושים את זה? קודם כל, צריך כמובן לדעת מה הם חושבים ומרגישים. וזה בדיוק מה שמתחילה סין לעשות. לפי דיווח של ה-BBC, סין ערכה בשינג'יאנג ניסויים במערכת מצלמה מבוססת זיהוי פנים ובינה מלאכותית, שיכולה לחשוף את המצב הרגשי של האנשים שהיא מצלמת.

מהנדס תוכנה, שעובד בחברה הסינית שפיתחה את המערכת, הציג לתוכנית פנורמה של BBC תמונות של חמישה עצורים אויגורים, שלדבריו המערכת נבחנה עליהם. "הממשלה הסינית משתמשת באויגורים לניסויים שונים, ממש כמו עכברי מעבדה", הוא אמר, וסיפר שהמערכת הותקנה בתחנות משטרה במחוז. "שמנו מצלמת זיהוי רגשות שלושה מטרים מהנסיין. זה דומה לגלאי שקר, אבל הטכנולוגיה מתקדמת הרבה יותר". ה"נסיין", אגב, רוסן בכיסא מיוחד, שבו אזיקי מתכת כובלים את זרועותיו ואת רגליו לכיסא. כל אסוציאציה לחדר 101 אינה מקרית בכלל.

לדברי המהנדס, המערכת מסוגלת לזהות ולנתח שינויים זעירים בהבעות הפנים ובנקבוביות העור של המצולם, ואז מייצרת תרשים פאי שבו חלק אדום שמייצג רגשות שליליים או חרדות, חלק ירוק שמייצג רגשות חיוביים וחלק כחול שמייצג רגשות ניטרליים. "מדובר במידע מזעזע", אמרה ל-BBC מנהלת אזור סין בארגון Human Rights Watch, סופי ריצ'ארדסון. "זה לא רק שאנשים מופחתים לתרשים פאי, זה גם נעשה לאנשים בנסיבות של כפייה קיצונית, תחת לחץ עצום, כשהם בחרדה גבוהה שיכולה להתפרש כסימן לאשמה. זה מאוד בעייתי".

מערכת לזיהוי פנים, ארכיון, צילום: רויטרס מערכת לזיהוי פנים, ארכיון | צילום: רויטרס מערכת לזיהוי פנים, ארכיון, צילום: רויטרס

המערכת הזו מתחברת למערך עצום של איסוף מידע של המיעוט האויגורי שמפעילה סין. מערך זה כולל רישות נרחב של רחובות ערים בשינג'יאנג במצלמות משוכללות, אפליקציית מובייל שמחויבים האויגורים להתקין, ואיסוף שגרתי של דגימות דנ"א בתחנות משטרה. המערך שיצרה סין מתעד ומעבד גם פעולות שגרתיות לכאורה, כמו אנשים שיוצאים מבית מהדלת האחורית במקום מהקדמית, או שמתדלקים מכונית שלא שייכת להם.

כל המידע הזה, מסבירים בקבוצת המחקר האמריקאית IPVM, משמש את השלטונות על מנת ליצור פרופיל אישי מקיף של כל נתין ונתין. "הממשלה מאחסנת את המידע האישי של כל אדם, הפעילות הפוליטית, מערכות היחסים שלהם", אמר ל-BBC מנהל תחום המחקר המממשלתי ב-IPVM, קונור הילי. "כל מה שיכול לתת תובנה לאיך אדם יכול להתנהג, איזה מין איום הוא אולי מייצג. זה יכול להפוך כל סוג של התנגדות לבלתי-אפשרי ומאפשר לממשלה לצפות במדויק התנהגות אזרחים. אני לא חושב שאורוול דמיין ממשלה שמסוגלת לניתוח מסוג זה".

החשיפה של BBC מגלה שסין לא מסתפקת רק בניסיון לחזות ולשלוט בהתנהגות של נתיניה, היא גם רוצה לדעת מה עובר להם בראש. ממה הם חרדים, מה מרגיע אותם. זה, אפשר לשער במידה סבירה של ודאות, רק שלב ראשון בדרך למאמצים לשלוט גם במחשבות שלהם ממש, לעוות ולשנות אותן על מנת לשבור כל רוח של חשיבה עצמאית או התנגדות, עד שכל מה שנשאר זו אהבת אמת נצחית למפלגה הקומוניסטית.

למדינות המערב אסור לעמוד מנגד בשעה שזה קורה. לא רק מפני שיש למוסדות מחקר ולחברות מערביות יד בדבר, באמצעות שיתוף או מכירה של ידע וטכנולוגיה לחברות ומוסדות בסין. לא רק מפני שחברות מערביות גם נהנות מהדיכוי הזה, וכתוצאה מגלות נכונות לסייע לו ישירות או בעקיפין. אלא גם מפני שמה שקורה בסין, לא נשאר בסין.

לסין יש מדיניות פעילה של יצוא טכנולוגיות ושיטות דיכוי וצנזורה למדינות אחרות. מדובר בעיקר במדינות מתפתחות, אך לא רק. כבר היו מקרים שטכנולוגיות בעייתיות שפותחו בסין הגיעו לערים מערביות, למשל לידי משטרת ניו יורק. ופייסבוק, שאין עוולה אנושית שהיא לא מוצאת בה קיצונים משני הצדדים, כבר גילתה נכונות לאפשר לסין לקדם מסרים שקריים שמסתירים את הרדיפה של האויגורים בפלטפורמות שלה.

מה שקורה בסין לא מוגבל למיעוט האויגורי בלבד. לא ישפיע רק על 1.4 מיליארד נתיני המדינה. זה נעשה בסיוענו, מנביט פירות מורעלים שאנחנו נהנים מהם, ועלול בסופו של דבר להגיע גם אלינו. הטכנולוגיה המסוכנת שמפותחת בסין תתפשט כמעט בוודאות למדינות אחרות, ויכולה להגיע גם למדינות מערביות. בסוף, עוד כולנו עלולים לגלות שאנחנו אוהבים את האח הגדול.


תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה