אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשך הדרך בפסגות: לצלוח תנודתיות בלי גמל ופנסיה מימין: גילעד אלטשולר ורני צים, בחתימת עסקת פסגות

פרשנות

המשך הדרך בפסגות: לצלוח תנודתיות בלי גמל ופנסיה

הפעילות המרכזית של פסגות — קרנות הנאמנות — שעברה לשליטת רני צים, כרוכה בחשיפה למגמות בשווקים. הדרך להחזיר את החברה לעמדת ההובלה שהיתה לה בעבר תצריך יצירתיות עסקית, שצים כבר הוכיח שיש לו באופיס דיפו

02.06.2021, 07:23 | עירית אבישר , גולן חזני

בית ההשקעות פסגות, שידע עליות ומורדות, מחליף בעלים בפעם הרביעית בתוך 15 שנים, ומתחיל פרק חדש — הפעם בשליטת רני צים, שרוכש את פעילות קרנות הנאמנות ואת פעילות פסגות ני"ע (חבר בורסה וניהול תיקים). כך חוזר, למעשה, פסגות להיות בית השקעות במבנה שבו היה כשיצא מחיקו החם של בנק לאומי ב־2006 (פעילות הגמל והפנסיה, שאותה רכש באחרונה אלטשולר שחם, התווספה מאוחר יותר).


קראו עוד בכלכליסט:

לצים מחכים לא מעט אתגרים. ראשית, מדובר במותג שירד מגדולתו, נשחק במשך שנים ואינו בצמיחה — ושיקום של מותג הוא תהליך לא פשוט, בלשון המעטה. שנית, פסגות נותר בלי פעילות הגמל והפנסיה, שנשארת באלטשולר שחם. מדובר בפעילויות שנחשבות יציבות, שכן השפעת התנודות בשווקים עליהן נמוכה, כי העמיתים אינם ממהרים למשוך כספים, גם כשהשווקים נופלים. לעומת זאת, קרנות הנאמנות, הפעילות המרכזית שנותרת בפסגות, חשופה מאוד למגמות בשווקים.

במשבר הקורונה, למשל, נפדו בתוך כמה שבועות 25% מנכסי ענף הקרנות, כך שההכנסות ירדו באופן מיידי כמעט בשיעור זהה, בעוד ההוצאות נותרו בעינן. 2020 היתה שנה קשה במיוחד לפסגות, שכן גם לאחר ההתאוששות בשווקים היא סיימה אותה בירידה של יותר מ־20% בהיקף הנכסים.

בנוסף, מבנה הפעילות של חברת הקרנות של פסגות בעייתי. היא השקיעה לאורך השנים במוצרים רבים, במקום להתמקד בניהול השקעות איכותי במוצרים ספציפיים, וכתוצאה מכך יש לה כיום מעל 300 קרנות נאמנות. הענף הזה עובר שינויים, כמו הרפורמה שאמורה להפחית את מספר הקרנות, וצים יצטרך לשנות את המדיניות — להקטין את מספר הקרנות ולשים דגש על ביצועים — אם ברצונו להחזיר את פסגות להיות מובילת שוק. מלבד התחרות הגדולה בענף הקרנות, כמובן שכל מפולת בשווקים עלולה לטלטל לו היקף ההכנסות.

גם בפעילות של פסגות ני"ע לא יהיה לצים קל. אמנם תחום המסחר נמצא כרגע בצמיחה, עם הצטרפות של עוד משקיעים פרטיים לשווקים, אולם היכולת להציג בידול לעומת המתחרים ולהביא בשורה בתחום המחיר, למשל, היא מוגבלת ומאתגרת. גם את ניהול התיקים יצטרך צים לבנות מחדש, שכן כיום מרבית הנכסים הם של מוסדות וחברות. ראשית, מדובר בלקוחות שדמי הניהול שלהם נמוכים, ושנית, בהחלט ייתכן שהמתחרים ינצלו את תקופת הדמדומים של העברת הבעלות להעביר אליהם את הלקוחות. גם גיוס לקוחות חדשים יהיה מאתגר למדי, כי ענף ניהול התיקים נמצא בסטגנציה. כספים רבים זורמים למוצרים אחרים, ובראשם קופ"ג להשקעה, שנהנות מיתרון מס.

וישנה, כמובן, האפשרות של פיתוח עסקים ופעילויות חדשות. כאן השמים הם הגבול, אולם העבר הוכיח כי מרבית הניסיונות של בתי ההשקעות לפתח פעילויות שאינן קונבנציונליות לא נחלו הצלחה מסחררת. התחום המרכזי שיכול להגדיל משמעותית את ההכנסות של פסגות חיתום ובנקאות להשקעות, אולם בתחום זה גלום פוטנציאל לניגוד עניינים עם ניהול כספי הלקוחות. 

לזכות צים ייאמר, שהוא הפגין יכולות להשבחת עסקים, כמו באופיס דיפו, שעברה תחתיו לרווחיות. אבל תחום הפיננסים שונה מהנדל"ן והקמעונאות, ולכן האתגר בו גדול במיוחד.



מימין: גילעד אלטשולר ורני צים מברכים על חתימת ההסכם ביום שני האחרון
מימין: גילעד אלטשולר ורני צים מברכים על חתימת ההסכם ביום שני האחרון מימין: גילעד אלטשולר ורני צים מברכים על חתימת ההסכם ביום שני האחרון


תגיות