אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המירוץ לתמ"א: "המצב הביטחוני מחייב צעדים מידיים למיגון דירות" אלון מידן, שותף בקבוצת בוני בניין | צילום: studio Thomas

המירוץ לתמ"א: "המצב הביטחוני מחייב צעדים מידיים למיגון דירות"

סיום התכנית ב-2022 רחוק מלהתכתב עם המצב הביטחוני, שהבליט עוד יותר את הצורך במיגון מבנים. אלון מידן, שותף בחברת בוני בניין, מספר על פניות רבות מדיירים שחוששים להישאר ללא הגנה: "ישנה הפנמה שצריך ללחוץ על הגז ועכשיו. אנחנו כבר בדקה ה-90"

06.06.2021, 09:26 | אור בוקר

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

המציאות הביטחונית הרגישה ואלפי טילים ששוגרו לשטח ישראל במהלך מבצע "שומר החומות", טרפו את הקלפים בגזרת ההתחדשות העירונית וחידדו את הצורך במיגון דירות ובניינים. בהקשר הזה עולה שוב על סדר היום הסוגייה סביב המשך דרכה של תמ"א 38, העתידה להיגנז באופן רשמי באוקטובר 2022.

דו"ח מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מאוגוסט האחרון מציג תמונת מצב עגומה, ומצביע על כך שכ-2.6 מיליון איש ואישה בישראל, מתגוררים בכ-700 אלף יחידות דיור ללא מרחב מוגן תקני. גם בכל הקשור למצב המקלטים הציבוריים מספק הדו"ח נתונים מדאיגים לפיהם 20% מכלל המקלטים הציבוריים אינם כשירים (2,494 מקלטים מתוך 12,600 מקלטים), ואילו 25% מהמקלטים הציבוריים (3,146 מקלטים), הוגדרו כבעלי כשירות נמוכה.

קראו עוד בזירת הנדל"ן:

על רקע הסכנות, שיגר לאחרונה יו"ר התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מכתב בהול לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה לבטל את ההחלטה על סיום התמ"א. בין השאר טען סרוגו כי ביטול התוכנית מהווה הפקרת חיי אזרחים, וכתב כי "מדובר על התוכנית היחידה שדואגת למיגון אזרחי ישראל כנגד התקפות טילים ורעידות אדמה לצד כיפת הברזל. אנו פונים אליכם בדרישה דחופה כי תפעלו לאלתר במלוא סמכויותיכם לביטול ההחלטה על סיומה של תמ"א 38".

   ,        ,

חשיבה מחודשת

המערכה הצבאית האחרונה סיפקה עוד הוכחה כי איומי הטילים אינם נחלתם הבלעדית של תושבי הדרום, וכי פגיעות בערי השפלה, המרכז והשרון הם בהחלט תסריט ריאלי – ועל כן נדרשים גם תושביהן למיגון הולם. אחת מאותן ערים, שבעבר היתה מחוץ למעגל, וכיום חשופה לאיומי הרקטות היא רעננה - כשמנתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, עולה כי נכון לקיץ שעבר כ-13 אלף יחידות דירות בתחומה הן ללא ממ"ד. 

על פי דו"ח הרשות הממשלתית להתחדשות העירונית, ב-2020 הוענקו ברעננה היתרים ל-14 מבנים ברחבי העיר הכוללים 373 יחידות דיור – 13 במסלול של חיזוק ועיבוי (תמ"א 38/1) ועוד מבנה נוסף  במסלול הריסה ובנייה מחדש (38/2) הכולל 58 יחידות דיור.

מי שמבינה היטב את הצורך במיגון מבנים ישנים וביישום התחדשות עירונית היא קבוצת בוני בניין, חברת נדל"ן ותיקה, מהמובילות באזור השרון, שאוטוטו תציין 50 שנות פעילות. בחברה מרגישים היטב את השינוי בגישה של תושבי העיר, שלא מסתירים את חששם להמשיך ולהתגורר בדירות ללא מיגון. 

"אנחנו מקבלים המון פניות מצד נציגויות דיירים לקדם עבורם פרויקטים של תמ"א 38", מתאר אלון מידן, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושותף בקבוצת בוני בניין. "מדובר גם בבעלי דירות שלאורך שנים היו אדישים לכל מה שנוגע להתחדשות עירונית, ואפילו דיירים סרבנים. מי דמיין לפני כמה שנים שייפלו טילים באזור שלנו? גם אלה שהמצב הביטחוני לא דרבן אותם לפעול, שיחות 'חדר המדרגות' במהלך האזעקות במבצע 'שומר החומות' הביאו אותם לחשיבה מחודשת. על רקע סיומה המתקרב של התוכנית, ישנה הפנמה שצריך ללחוץ על הגז ועכשיו".

"פרויקט תמ"א זה לא דבר שקורה מהרגע להרגע", מדגיש מידן. "מי שלא יפעל, וייכנס עוד היום לטיים ליין עם חוזה מסודר, הסיכוי שלו לעשות זאת בהמשך הוא מזערי - ודירתו עלולה להישאר ללא מיגון. אנשים צריכים לעשות את הצעד היום, אנחנו כבר בדקה ה-90".

אלון מידן. "מי שלא יפעל ויקדם תמ"א 38 היום - דירתו עלולה להישאר ללא מיגון" , צילום: studio thomas אלון מידן. "מי שלא יפעל ויקדם תמ"א 38 היום - דירתו עלולה להישאר ללא מיגון" | צילום: studio thomas אלון מידן. "מי שלא יפעל ויקדם תמ"א 38 היום - דירתו עלולה להישאר ללא מיגון" , צילום: studio thomas

מה זה אומר מבחינה מעשית?

"הדיירים צריכים להתאגד לנציגות בניינית ולהתחיל לפנות ליזמים. מומלץ לפנות לחברה מקומית, שכבר צברה ניסיון בפרויקטים בעיר, ומכירה היטב את התב"עות, המדיניות העירונית והגורמים הפועלים ברעננה – ויודעת איך לקדם את התהליך באופן יעיל ובמינימום עיכובים". 

מדוע התחדשות עירונית קריטית היום יותר מבעבר? 

"תמ"א במהות שלה היא תוכנית שנועדה למגן מבנים שהוקמו לפני עשרות שנים בפני רעידות אדמה, ובמדינה השוכנת על השבר הסורי-אפריקאי – ממ"דים הם בגדר הכרח. אמנם לנו, הישראלים, יש נטייה להדחיק דברים, לחכות עד שיקרה אסון, ורק אז לומר 'למה לא פעלנו קודם' – אבל כאן הכתובת בפירוש על הקיר. לאיום של רעידות אדמה צריך כמובן להוסיף את איום הטילים. כולם כבר מודעים למה שעלול לקרות במצב של מלחמה ממושכת ושיגורי טילים מצפון ודרום. השורה התחתונה היא שעדיף לחזק את הבניינים עכשיו, ולא להצטער אחר כך".

בעקבות המצב צריכה המדינה להודיע על הארכת תוקף תמ"א 38?

"יש הרבה סיבות לביטולה של התמ"א - חלקן נכונות יותר וחלקן נכונות פחות, אבל החלטה לבטל את התוכנית מבלי לייצר אלטרנטיבה ראויה היא רעה מאוד. אני סבור שיש לדחות את ביטול התמ"א לפחות עד שמגבשים ומיישמים תכנית לאומית חדשה שתאפשר את תכנון הבניינים ומיגונם. אם אני מאמין שתוקף התמ"א יוארך? לצערי התשובה היא לא. נכון, נושא המיגון פותח היום את מהדורות החדשות, אבל בעוד כמה שבועות אנשים כבר ישכחו שצריך מיגון והנושא שוב יהיה בשוליים. אני בכל זאת מקווה שתוקם כאן ממשלה חדשה שתתעשת ותרים את הכפפה".

פיתוח דור 3

אלון מידן (39), נשוי ואב לשניים, נולד וגדל ברעננה – והוא דור שלישי בקבוצת בוני בניין, שאחראית על בניית כמה ממבני הציבור וחינוך המזוהים ביותר עם העיר - ובהם בין היתר בית יד לבנים ובתי הספר מטרוווסט ואביב. כיום, כאמור, ממקדת החברה את פעילותה בתחום ההתחדשות העירונית עם שורה של פרויקטים ומאות יחידות דיור בתכנון, בנייה, שיווק ואכלוס.

אחד המיזמים הבולטים של בוני בניין ברעננה הוא זה שברחוב מכבי 22, במסגרתו זוכה הבניין למתיחת פנים מאסיבית, כשאל 12 יחידות הדיור הקיימות מתווספים עוד 10 יחידות דיור חדשות. ברחוב בורוכוב 35 מתנהל פרויקט נוסף, הנמצא לקראת סיום העבודות, ועם השלמתו מספר יחידות הדיור יגדל מ-21 ל-39. מיזמי הריסה ובנייה נוספים של החברה ברעננה שראוי להזכיר הם אלו המקודמים ברחוב המעלות 6, מכבי 51, בר אילן 11, וכן ברחוב הגנה 89, 91 ו-93.    

"בשנתיים האחרונות נוצר חלון הזדמנויות שמאפשר הריסה ובנייה של בניינים ותיקים ברעננה, וכל הפרויקטים שלנו מנותבים לשם", אומר מיידן. "בעיר כמו רעננה להתחדשות העירונית יש חשיבות אדירה".   

הפרויקט בבורוכוב 35. בוני בניין אחראית על בניית כמה מהמבנים המזוהים ביותר עם רעננה , הדמיה: באדיבות קבוצת בוני בניין הפרויקט בבורוכוב 35. בוני בניין אחראית על בניית כמה מהמבנים המזוהים ביותר עם רעננה | הדמיה: באדיבות קבוצת בוני בניין הפרויקט בבורוכוב 35. בוני בניין אחראית על בניית כמה מהמבנים המזוהים ביותר עם רעננה , הדמיה: באדיבות קבוצת בוני בניין

כבחור צעיר, מה הסיכוי שהצעירים שעזבו את רעננה ישובו אליה בזכות מיזמי התחדשות עירונית?

"ראש העיר חיים ברוידא עושה עבודה נפלאה בנושא, ומעודד בניית דירות קטנות של 80-60 מ"ר שמכוונות במיוחד לאוכלוסייה הצעירה. אם המדיניות הזו תמומש, אין לי ספק שזה יעודד צעירים לחזור, וכאלה שחשבו על עזיבה יישארו ברעננה. עוד צעד חשוב בכיוון הזה הוא קידום פרויקטים שיאפשרו שכירויות לטווח ארוך". 

כמי שנולד וגדל ברעננה, יש אצלך אמביציה מיוחדת לתרום לפיתוח העיר שלך?

"בהחלט. סבי ואבי הם ממפתחי רעננה, ואני הייתי עד לכל תהליך הקמת מבני הציבור והשכונות החדשות, הפעילות בעיר הזו היא חלק בלתי נפרד ממני. לאורך השנים קיבלנו הרבה הצעות מפתות מערים אחרות, אבל האהבה והשורשים שלנו הם כאן ברעננה". 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>


תגיות