אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
9 דברים שלמדתי על מאניבול פרופ' רמי אליצור | צילום: רמי אליצור

9 דברים שלמדתי על מאניבול

פרופ' רמי אליצור הוא מומחה לניהול ספורט אנליטי ואחד המרצים הבכירים באוניברסיטת טורונטו. בראיון לכלכליסט הוא מספר על השיעורים המרכזיים מהספר "מאניבול", ששינה את פני הספורט העולמי

06.06.2021, 14:53 | אוריאל דסקל

פרופ' רמי אליצור הוא אחד המרצים הבכירים באוניברסיטת טורונטו. מאז 1993 הוא מלמד את הסטודנטים הקנדים על עניינים כגון "סיכונים בניהול ארגונים", ביצע מחקרים רבים על תורת המשחקים, קבלת החלטות של בכירים בעולם ההשקעות ומערכות מידע - אבל דווקא ספר הספורט "מאניבול" (Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game) שינה את חייו המקצועיים, ואפילו את תפיסת חייו.

הספר של מייקל לואיס יצא לאור ב-2003 ועוקב אחר הצלחתו של בילי בין, מנהל קבוצת הבייסבול אוקלנד את'לטיקס. הספר גם הפך לסרט בכיכובו של בראד פיט, והשפעתו היתה גדולה בהרבה משינוי מוחלט של שוק השחקנים בבייסבול האמריקאי.

"הספר שינה את חיי, הוא הביא אותי להתעסק במה שאני מתעסק", אומר פרופ' אליצור בראיון לכלכליסט. "אבל הוא לא שינה את רק את חיי, הוא שינה את הבייסבול ובכלל את החברה האמריקאית". 

קראו עוד בכלכליסט:

כיום פרופ' אליצור הוא מומחה לניהול ספורט, וצפוי לקחת חלק בקונגרס הבינלאומי ה-6 למדעי הספורט והתנועה של המכללה האקדמית בוינגייט, שיערך בין ה-9 ל-11 ביוני. הקונגרס יתקיים באופן מקוון, וישתתפו בו מומחים ממדינות שונות מרחבי העולם ומישראל. במסגרת האירוע יתארחו מומחים ממדעי הספורט והתנועה, החינוך הגופני והבריאות, שיעסקו בכל החידושים האחרונים בתחומים הללו. אלו הדברים שפרופ' אליצור למד על השפעת הספר מאניבול על הספורט - ועל השימוש באנליטיקס בספורט.

ג ג'ונה היל ובראד פיט, מתוך הסרט "מאניבול" | צילום: קולומביה פיקצ'רס ג

1. ספר משנה חיים

"מה זה מאניבול בעצם? לפני שבע שנים התווכחתי עם סטודנט שלי על טורונטו בלו ג'ייז, קבוצת הבייסבול הקנדית בליגת ה-MLB הצפון אמריקאית. הוא אמר שהם 'מאניבול' ואני אמרתי שלא. אז חזרתי הביתה וכדי להוכיח את הנקודה שלי אספתי את כל הנתונים שיכולתי למצוא עליהם. מה שגיליתי זה שיש אינפורמציה על כל משחק וכל מהלך במשחק ב-30 השנים האחרונות. זה מסד נתונים פשוט לא נתפס. עד אז כמעט ולא התעסקתי בסטטיסטיקה, אבל אמרתי שיש כאן כל כך הרבה חומר ואפשר ללמוד מזה כל כך הרבה על ניהול וניתוח - אז התחלתי לעסוק בזה. התחלתי ללמוד למידת מכונות בשביל לנתח את כל המספרים, ועכשיו חלק גדול ממה שאני עושה זה למידת מכונות, דיפ לרנינג, משין לרנינג - וחלק גדול מזה קיים בספורט".

2. תשמור את הרוטב הסודי לעצמך

"המאמר הראשון שלי על מאניבול הוא בעצם בדיקה של מה שקרה לאוקלנד אייז, הקבוצה שעליה נכתב הספר, לאחר פרסומו. מה שקרה, בעצם, זה שהספר דפק את אוקלנד אייז ובילי בין. עד הספר לא ידעו במה הוא משתמש. ברגע שהוא נתן להם את הרוטב הסודי הוא ירה לעצמו ברגל. כי מאניבול, כלומר קבלת החלטות על סמך נתונים מתמקדים, זה דבר אחד - אבל מאניבול עם כסף זה דבר אחר. צריך להבין, את המאניבול האייז אימצו בגלל שהגיעו בעלים חדשים שלא רצו להשקיע כסף בשחקנים. אמרו למנכ"ל סנדי אלדרסון 'תנהל ברווח ומעט כסף', ואז הוא אמר לבילי בין, הג'רנל מנג'ר, 'תעשה קבוצה בלי כסף'.

"בין אז התחיל להשתמש בנתונים מתקדמים בסיוע שני חנונים שהביא מהאייבי-ליגס. הם השיגו לו יתרון עצום כי הם בעצם איפשרו לו לבחור שחקנים בלי הטיות. למשל, פעם היו בוחרים שחקנים אם יש להם חברה יפה. כי אם יש לשחקן חברה יפה יש לו ביטחון עצמי גבוה ולכן הוא יהיה שחקן בייסבול טוב - בולשיט כזה שלא עוזר להשיג ניצחונות. בין והחבר'ה שלו התחילו לבדוק את כל הנתונים שכן מלמדים על מה משיג יותר ניצחונות וכך מצאו שחקנים טובים שלא נתפסו כטובים כי לא נראו טוב או לא חבטו כמו בספר או זרקו כמו בסרט. ככה בנו קבוצה מצוינת בזול. ברגע שהתפרסם הספר התחילו לאמץ את השיטה הזו בכל מיני מקומות, אנשי וול-סטריט שמבינים מודלים ואלגוריתמים רכשו קבוצות, הביאו חנונים ואז הקבוצות העשירות גם התחילו להביא את הגיקים של הקבוצות העניות. נוצר מירוץ חימוש על נתונים ואנשם שמנתחים נתונים ובסופו הקבוצות העניות כמו אוקלנד אייז איבדו את היתרון שהצליחו איכשהו להשיג עם המאניבול".

3. היורמים ניצחו

"ברגע שנכנסו בבייסבול לעולם המספרים המעמיקים והניתוח המתקדם שלהם, כולם הורידו דעות קדומות והתמקדו בעיקר ולא בשטויות. אבל רק ב-2017 לכל הקבוצות בליגת הבייסבול היו מחלקות אנליטיקס. זה היה הליך ארוך שנדחף קדימה על ידי ת'יאו אפשטיין, שהיה ג'רנל מנג'ר בבוסטון רד סוקס ועזב לשיקגו קאבס. בשני המועדונים העשירים הללו הוא הביא לסיום "קללה" על הקבוצות והוביל אותן לאליפויות היסטוריות אחרי עשרות שנים. זה הרבה בזכות ניתוח מתקדם של המספרים ובהשקעה נכונה של הכספים. ובעצם, אם בשנות השבעים, השמונים, התשעים והאלפיים המוקדמות הג'נרל מנג'ר היה שחקן לשבר, אז היום הג'נרל מנג'רים הם אנשים כמוני: אנשי מתמטיקה ותורת משחקים, אנשי מודלים כלכליים ואלגוריתמים מיוחדים. חנונים צעירים ממני בהרבה שיודעים להשתמש בכלים שאחרים לא יודעים. כל מי שהתנגד למהפכה הזו גילה שהוא חייב לבנות מחלקת אנליטיקס עם בוגרים במדעי המחשב, בעלי תארים במתמטיקה ואנשים שעבדו בחברות אנרגיה ותקשורת. כן היורמים ניצחו את הספורטאים".

4. הטיות יפסידו לך כסף

"החלטות מבוססות דאטה יאפשרו לך לחסוך הרבה כסף. למשל, ידוע בספורט האמריקאי ששחקן שנבחר גבוה בדראפט - פוטבול, כדורסל - ישחק בהרכב, אפילו אם לא מגיע לו. זו עלות שקועה קלאסית. אתה שמת את הכסף הגדול שלך על שחקן שלא בהכרח מתאים לך, אבל בגלל ששמת את הכסף הגדול שלך עליו, אתה לא מוכן לוותר עליו. המספרים יעזרו לך לראות מעבר להטיות הללו. למשל, ביל בליצ'ק, גדול מאמני הפוטבול, שיבץ את טום בריידי בהרכב כשהוא לא היה מקבל צ'אנס בשום מקום אחר. אף אחד לא היה משקיע בו אגורה בגלל שבחרו שחקנים במקומות גבוהים יותר ממנו בדראפט. בליצ'יק ראה מעבר למספר בדראפט והתוצאה היתה הקבוצה הגדולה בהיסטוריה של הפוטבול. זה נכון גם להטיות שיש לנו לגבי בני אדם. למשל, אף אחד לא חשב שחוסה אלטובה (כוכב יוסטון אסטרוס) יהיה שחקן בכיר - כי לא לוקחים שחקנים בגובה 1.60 מטר וקצת והופכים אותם לכוכבים. הם פשוט לא נראים כמו שחקנים. אבל לקחו אותו כי לא ראו את הגובה שלו אלא רק את המספרים שהוא מייצר. ככה הפך לשחקן שזוכה באליפויות". 

פרופ פרופ' רמי אליצור | צילום: רמי אליצור פרופ

5. ההשפעה של מאניבול - הרבה מעבר לבייסבול ולספורט

"השפעת המאניבול חרגה כבר הרבה מעבר לבייסבול, ואפילו מעבר לספורט. למשל, משטרת ווטרלו בקנדה החליטה לעשות ניתוח מתקדם על הסטטיסטיקות שלהם. הם רצו לגלות אם המשמרות שלהם יעילות, אם הם שמים מספיק לב לגזרות מסוימות, מתי יש ביקוש לשירותים שלהם וכו'. הם גילו שהם עשו הרבה דברים לא נכון בגלל שככה עשו אותם בעבר. ברגע ששינו את הדרכים שלהם לפי הנתונים הם הצליחו לעצור יותר פשעים בזמן. עכשיו יש להם אפילו אלגוריתמים שמאפשרים להם לחזות איפה ומתי יהיו פשעים. הספר ללא ספק שינה את ארה"ב, ואני מתאר לעצמי שהוא ישנה את העולם. לא יודע מה קורה בכדורגל האירופאי והישראלי אבל אני מתאר לעצמי שהסקאוטים הם בעיקר אנשים שמגיעים מתחום הכדורגל, הגיקים עדיין לא השתלטו שם על הליך קבלת ההחלטות כמו כאן... אולי הצלחה של נבחרת הבייסבול של ישראל באולימפיאדה - נבחרת הכדור הכי מוצלחת של ישראל - תשנה משהו".

6. המאניבול מצליח בכל שלב

"בגלל כישלונות של אוקלנד אייז בפלייאוף, היתה איזשהי תפיסה שהמאניבול נכשל בפלייאוף. קודם כל, יש בזה היגיון. בעונת בייסבול יש הרבה מאוד משחקים והסטטיסטיקה בדרך כלל מתיישרת על פני עונה שלמה. בפלייאוף יש פחות משחקים, אז לפעמיים קבוצות מודחות בגלל הפסד אחד שלא מחויב לנתונים. אבל בגדול אנחנו רואים שהקבוצות שבנויות עם הסטטיסטיקה הנכונה והכסף הגדול ינצחו. הכסף הגדול מאפשר לך להביא את שחקני הקלאץ'. כן, יש גם סטטיסטיקות של קלאץ'. אנחנו יכולים לשפוט איך שחקנים מתפקדים תחת לחץ. עשו מחקר בכדורגל - כריסטיאנו רונלדו וליאו מסי כובשים שערים חשובים יותר. ניימאר לא... למה? כי זה זה משהו אחד לשחק מול מגרש ריק בקלקיליה, ומשהו אחר לשחק בגמר אליפות אירופה. יש שחקנים שמתעלים ברגעים חשובים ומלחיצים ויש כאלה שלו. רואים את זה במספרים. ובכל ענף. חברי, פרופ' מיכאל בר-אלי מתחום הפסיכולוגיה חוקר את זה. וככה, ברגע שיש לך כסף לשמור את השחקנים הטובים ולהביא את השחקנים הטובים והמנתחים הטובים של הקבוצות האחרות - יהיה לך יתרון. בעונה הרגילה, בפלייאוף, תמיד". 

7. העתיד נמצא בחלל

"העתיד נמצא בניתוח הוויזואלי של תנועות ושטחים. למשל, לקחנו וניתחנו הרבה מאוד שעות וידאו של ה-NFL, כדי לזהות תנועות ראשונות של שחקנים וללמוד מה יותר יעיל לעשות מול אילו הגנות. יש לנו מערכת דיפ-לרנינג, שאגב זה נשמע כמו קסם אבל זו עבודה ממש קשה לייצר אותה, שמראה לנו מה עובד טוב יותר ביצירת שטחים בפוטבול. התכונה הכי חשובה לשחקן פוטבול לפי הניתוח שלנו היא מודעות למקום שלו וקבלת החלטות ביחס לזה. זו תכונה שאפשר לשפר עם שחקנים שיעשו ניתוח מתקדם ביחד עם הגיקים של הקבוצה שלהם. בכל מקרה, החזית הבאה בכדורסל ובכדורגל - ובכלל, ברוב ענפי הכדור הדינמיים - זה ניתוח שטחים וחללים שהשחקנים מייצרים או סוגרים לאחרים. אנחנו יודעים שזה כבר קיים אבל רוב הקבוצות שומרות על זה בסוד. למשל, אני מנסה לייצר שיתוף פעולה עם טורונטו ראפטורס בקשר לזה והם פשוט לא נותנים לי. הם גם מבינים שזה העתיד ולא מוכנים לדבר על זה. אבל זה בסדר. הדבר הראשון שהסקתי ממאניבול זה שאסור לשחרר את האינפורמציה הזו שלך לעולם. כי ברגע ששחררת את הנתונים שנתנו לך יתרון יחסי, איבדת את היתרון היחסי. היום, בגלל שכל הקבוצה מנהלות מידע ודאטה, אז התחרות היא על מנהלי המידע והאנליסטים הבכירים. הם במרכז מירוץ החימוש בספורט".

8. מאניבול ישנה את העבודה של הילדים שלכם

"מאניבול ישנה את העבודה של הילדים שלכם. אם הילד שלכם רוצה ללמוד רפואה הוא צריך לקחת בחשבון שעוד 20 שנה הוא יהיה חייב להבין בניתוח דאטה והבנתנו. כי אם יגיע אליו חולה ויגיד כואב לי הראש, יהיה אלגוריתם שינתח את כל מה שהחולה עשה או עושה בחיים שלו, ישווה אותו ל-10,000 חולים אחרים ויתן בדיוק של 99% מה הבעיה שלו ומה צריך לעשות. ללמוד רפואה בלי ללמוד איך להשתמש באקסלים ולנתח נתונים יהיה מיותר עוד 10-20 שנה".

9. תנו למגע האנושי לנצח

"לא רק האנליטיקס קובעים מה יקרה על המגרש, אבל להגיד שהאנליטיקס לא קובעים כלום זה פשוט לא נכון. אם אני צריך לנחש איך יראה מאמן העתיד אז אני מתאר לעצמי שהוא יהיה איש שמבין אנשים טוב מאוד, אבל גם מבין את המספרים לעומק. אני לא בטוח כמה יש גיקים בספורט הישראלי שלומדים על המשחק ומביאים הערות והארות לאנשי המקצוע, אבל זה העתיד".

לעיון במחקרים של פרופ' אליצור לחצו כאן .

תגיות