אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההסכמים הקואליציוניים נצבעים ירוק עו"ד עדי רוזנפלד ועו"ד דוד אזימוב | עידן גרוס

ההסכמים הקואליציוניים נצבעים ירוק

לראשונה בהיסטוריה רפורמת קנאביס מקיפה במצע הממשלה הצפויה

07.06.2021, 16:42 | עדי רוזנפלד ודוד אזימוב, בשיתוף dun's 100

הבטחת לגליזציית קנאביס מלאה תוך שנה? הפעם נראה שהסיכוי גבוה, לפחות כך עולה מההסכמים הקואליציוניים המתגבשים. שינויי חקיקה ותיקון תקנות יפתחו תעשיית שוק קנאביס אדירה פנימה והחוצה מישראל ויעניקו זריקת מרץ לכלכלת ישראל בהכנסות גבוהות ממיסים, בפיתוח שוק ההון המקומי ובגישה לשווקי הון בינלאומיים. רפורמת הקנאביס תחזק את מעמדה של ישראל לא רק כמעצמת סטארט-אפים וכמובילה בתחומים של מחקר ופיתוח אלא תמצב את ישראל כפורצת דרך וכמובילה מהפכות תפיסתיות, רגולטוריות ומדעיות ותמקם את ישראל כחלון הראווה לכל אירופה, אשר מתעקשת לדשדש בשוחות של ספקות הרחק מאחור.

לאחר שנים רבות של ניסיונות לאסדרה כוללת ומקיפה, האם מדינת ישראל אכן ניצבת בפני אסדרה מלאה לשוק הקנאביס, הכוללת גם לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי? מהפרסומים השונים עולה כי ההסכמים הקואליציוניים צפויים לכלול שיפור האסדרה של תחום הקנאביס הרפואי, תחום שנמצא בתהליכי אסדרה בשנים האחרונות אך עדיין אינו חף משלל בעיות מהותיות ופרוצדורליות כגון מחירים גבוהים, הגבלות ייבוא וייצוא ופערי תקינה. עוד עולה שההסכמים יכללו לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי (THC ו-CBD) וזאת במקביל לקידום תכנית להעלאת המודעות לסכנות בשימוש בקנאביס, בדומה לנעשה עם אלכוהול וסיגריות. 

ניכר שלקידום לגליזציה של קנאביס, ישנם יותר יתרונות מחסרונות, בעיקר כאשר במקביל ישנו מערך הסברה נגד סכנות הקנאביס. בתוך כך, מדו"ח של הממשל האמריקאי עולה כי לגליזציית קנאביס אינה מעודדת נוער להשתמש בקנאביס ואף נצפתה ירידה בשימוש בקרב בני נוער במדינות בארה"ב בהם קודמה לגליזציה מלאה ואף צמיחה באחוזי מסיימי הלימודים; ירידה בהיקף תאונות הדרכים שמקורם בהשפעת צריכת קנאביס; רווחי עתק למדינה שהועברו לצרכי חינוך, בריאות ורווחה. כדוגמה ניתן לציין את מדינת קולורדו שבארה"ב (5.7 מיליון תושבים) גבתה כ-400 מיליון דולר (כ-1.3 מיליארד ש"ח) רק ממיסי קנאביס. 

בשנים האחרונות ישראל הייתה הבטחה גדולה בתחום המחקר והפיתוח כמו גם בקידום תשתית רגולטורית פורצת דרך, מדינות העולם נשאו עיניהן לישראל, אך בשל חוסר יציבות שלטונית בישראל והיעדר חקיקה המקדמת את הרפורמות שהחלו, ישראל נותרה מאחור ומדינות אחרות נעמדות כעת בחזית פיתוח תחום הקנאביס. הרפורמה הצפויה תחזיר את היתרון למדינת ישראל ותאפשר לישראל לחזור ולהיות אחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום הקנאביס. לגליזציה של הקנאביס, המחייבת שינוי חקיקה של פקודת הסמים המסוכנים ותיקון נהלי משרד הבריאות, תעניק זריקת מרץ גם לשוק ההון המקומי אך יחד עם זאת תאפשר גישה לפעילות מגוונות בשווקי ההון הבינלאומיים.

עו"ד עדי רוזנפלד ועו"ד דוד אזימוב, עידן גרוס עו"ד עדי רוזנפלד ועו"ד דוד אזימוב | עידן גרוס עו"ד עדי רוזנפלד ועו"ד דוד אזימוב, עידן גרוס

בשנת 2020 שוק הקנאביס העולמי עמד על כ-20.5 מיליארד דולר, כאשר הצפי הוא לגידול חד לכ-350 מיליארד דולר בשנת 2030. כיום, 42 מדינות בעולם מאפשרות שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, מתוכן 38 מדינות בארה"ב ו-21 מדינות בעולם מאפשרות שימוש בקנאביס גם לצרכי פנאי, בתוכן קנדה, גיאורגיה, דרום אפריקה, אורוגוואי ו-17 מדינות בארה"ב (יובהר כי ברמה הפדראלית השימוש בקנאביס עדין אינו חוקי).

אנו עדים להתעניינות ורצון עז מצד חברות זרות, גופים ויחידים ממדינות שונות להיכנס לישראל ולהיות חלק מתעשיית הקנאביס המתפתחת והמפותחת שישראל מובילה. בתוך כך, התעניינות הולכת וגוברת ברכישת חברות ומיזמים בישראל, הקמת בתי מרקחת שישמשו פלטפורמה לדיספנסריז שייוולדו לעולם של רפורמת קנאביס מתוקנת, הקמת קליניקות לליווי ותמיכה במטופלי ומשתמשי קנאביס, התעניינות בטכנולוגיה ישראלית בתחום, בפארמה, במכשור רפואי, באגרוטק, במוצרי פרמיום ועוד.  

סימן מובהק לשינוי הגדול שצפוי להתחולל הוא בהחלטת ענקית הקמעונאות, חברת אמזון, שהכריזה כי בכוונתה לפעול לקידום חקיקה ללגליזציית קנאביס ברמה הפדרלית, זאת בהמשך להצעת חוק שעברה בבית הנבחרים האמריקאי בדצמבר 2020 להסרת הקנאביס מחוק חומרים מבוקרים הפדראלי (ההצעה טרם אושרה בסנאט). בנוסף, אמזון הודיעה כי מועמדים פוטנציאלים לעבודה באמזון לא יסוננו בשל השימוש בקנאביס. החלטת אמזון היא עדות נוספת לשינוי המתחולל בעולם וארה"ב כמכתיבה את הטון בשוק העולמי תזרז חברות ענק לרבות ענקיות הפארמה שישבו עד עכשיו על הגדר, להצטרף לשינוי.

במועד פרסום כתבה זו, עדיין לא ברור האם הממשלה תושבע ומה הרכב השרים ויושבי ראש הוועדות השונות שלהם השפעה על קידום תחום הקנאביס, אך לפחות בשלב זה ניכר שמדובר במגמה חיובית וברוחות של שינוי. נזכיר כי ניתנו הבטחות דומות בעבר וביניהן המלצות הצוות הבין משרדי שהוגשו לממשלה בנובמבר 2020 שהתחייב לקדם לגליזציה בישראל תוך תשעה חודשים. ההמלצות לעיל לא גובשו לידי חקיקה בגלל סבבי הבחירות האינסופיים, אך לא מן הנמנע שהם יהוו את הבסיס לקידום הלגליזציה בממשלה שצפויה לקום.

הכותבים הם עו"ד עדי רוזנפלד , ראש דסק הקנאביס במשרד הרצוג פוקס נאמן ועו"ד דוד אזימוב - מחלקת חברות ושוק ההון במשרד הרצוג פוקס נאמן.


תגיות