אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת הפרוטקשן בדרום: שיכון ובינוי ניהלה חקירה פרטית נגד הקב"ט יחידת להב 433 | אבי מועלם

בלעדי לכלכליסט

פרשת הפרוטקשן בדרום: שיכון ובינוי ניהלה חקירה פרטית נגד הקב"ט

החקירה נפתחה לאחר שהחברה הבחינה כי עלויות האבטחה במתקניה האמירו, וחשדה כי הקב"ט עשה יד אחת עם חברת השמירה כדי להונות אותה; הקב"ט נעצר על ידי המשטרה לפני השלמת החקירה

09.06.2021, 18:43 | עמיר קורץ

מאחורי הקלעים של פרשת גביית דמי החסות בדרום: חברת שיכון ובינוי הסתייעה בחודשים האחרונים בחשאי, במסגרת חקירה פרטית שניהלה, בשתי חברות – חברת ייעוץ בתחום השמירה וחברת חקירות פרטית - לאחר שהבחינה כי עלויות האבטחה והשמירה על מתקניה האמירו. שיכון ובינוי חשדה כי קב"ט החברה עשה יד אחת עם חברת שמירה שעובדת באתרי שיכון ובינוי ברחבי הארץ כדי להונות אותה, כך נודע ל"כלכליסט". 

בחודשים האחרונים הבחינו בשיכון ובינוי כי הוצאות האבטחה של החברה על אתריה בנגב ובדרום החלו להתנפח משמעותית. בעקבות מידע מחשיד שהגיע לחברה על הקב"ט, האחראי על כל נושא השמירה והאבטחה בקבוצה, היא ניסתה לבדוק את הקשר שלו לחברת השמירה הוותיקה של החברה. זאת לאחר שנשכרה בסכומים גבוהים כדי לאבטח אתרים ופרויקטים של שיכון ובינוי וסולל בונה תמורת מיליוני שקלים בכל שנה. הסיבה להתייקרות העלויות היה חשש גובר לכאורה שייעשו נזקים באתרים.  

לשיכון ובינוי אתרי בנייה ופרויקטים רבים בנגב הדורשים שמירה ואבטחה, כמו מקטע כביש 6 הנסלל בדרום, עיר הבה"דים, תחנת הכוח ברמת חובב ועוד. כמו חברות אחרות גדולות הפועלות בדרום, גם היא קיבלה פניות מגורמים עבריינים שהבהירו לה ש"עדיף שתיקחו אותנו לשמור כדי שלא בטעות יישרף לכם האתר". חברת השמירה ששיכון ובינוי הסתייעה בשירותיה הציעה בעקבות זאת להגביר את האבטחה במתקנים.

החשד בחברה היה כי הקב"ט, שהתגלו קשרים בעייתיים שלו מול חברת השמירה, פועל בניגוד עניינים ומרמה את שיכון ובינוי. החברה ניסתה לברר אם מתוך התמורה שקיבלה חברת השמירה הוא גזר לכאורה קופון בצורת טובת הנאה. אולם בזמן ששיכון ובינוי ניהלה את החקירה הפרטית וניסתה לעקוב אחר הקב"ט ולמצוא ממצאים שיאששו את חשדותיה, מתברר שהמשטרה כבר "ישבה לו על הזנב" לאחר שחשדה בו בביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות של הלבנת הון. הוא נעצר על ידי חוקרי היאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית) בלהב 433 ביום שלישי בבוקר, עוד לפני שהחברה בכלל הספיקה להשלים את החקירה הפרטית ולפנות למשטרה. 

יחידת להב 433 של המשטרה, אבי מועלם יחידת להב 433 של המשטרה | אבי מועלם יחידת להב 433 של המשטרה, אבי מועלם

חקירת ענק נגד קבוצת חברות שמירה 

מעצרו של הקב"ט נעשה כחלק מגל מעצרים נרחב במסגרת פרשת מרמה והלבנת הון רחבת היקף, הכוללת בין השאר חשד ל"פרוטקשן" (גביית דמי חסות) באתרי בנייה של חברות מובילות ברחבי הארץ. החשד של המשטרה הוא כי גורמי ביטחון בחברות בנייה ותשתיות הפועלות בדרום שיתפו פעולה עם חברות פיקטיביות שדרכן הועברו כספים כביכול למטרת הגדלת צורכי האבטחה והשמירה, תוך ניצול תנופת הבנייה והפיתוח באזור הנגב, כשעל כולן מנצחת חברה המחזיקה קבוצת חברות בתחום השמירה והביטחון. 

הקב"ט נחקר בפרשה ושוחרר למעצר בית של חמישה ימים, בלי שהובא לבית המשפט. הוא טען בחקירתו כי כשהגיע לשיכון ובינוי חברת השמירה כבר עבדה איתה, וההתנהלות מולה היתה תקינה, והכחיש שניסה לסייע לה להלבין הון או שקיבל טובות הנאה אסורות. 

בנוסף חקרה המשטרה מעורבים נוספים בחברה בתחום השמירה והביטחון. בין השאר נגבתה עדות פתוחה מבכיר בשיכון ובינוי. ל"כלכליסט" נודע כי הבכיר הוא אדם שעסק בתחום ההתקשרויות והכספים, והיה למעשה מי שחשד בקב"ט וניצח על החקירה הפרטית שניהלה החברה  נגדו. בעדותו נשאל על ידי המשטרה על הממצאים שגילתה החברה בעת חקירתה ובדיקותיה ועל התקשרויות שלה בתחום האבטחה. 

בהקשר לכך דיווחה שיכון ובינוי לבורסה אתמול (ג') בלילה על מעצר הקב"ט ועדות הבכיר. שיכון ובינוי ציינה כי "לחברה לא נמסר על קשר לפעילות החברה ככל שקיים כזה". עוד ציינה כי חברה-בת שלה "נדרשה להמציא מסמכים בקשר לנושאי החקירה, שהם צדדים שלישיים שאינם קשורים לחברה, וכן להפקיד כל סכום כסף שהיא חייבת, אם וככל שהיא חייבת לנשואי החקירה, לקרן חילוט". הכוונה בדיווח היא לחברה-בת של סולל בונה, שאחראית על הקמת המקטע הדרומי של כביש 6, שהסתייעה גם היא באותה חברת שמירה חשודה. 

החשד הוא כי אותה חברת שמירה, בבעלות משפחה מהמגזר הערבי, ששמה נאסר בשלב זה לפרסום, הוצגה כחברת שמירה לגיטימית שסיפקה שירותי שמירה ואבטחה עבור חברות קבלניות רבות מהגדולות במשק. אך בפועל היא עסקה במעשי מרמה והלבנת הון. בעלי החברה ומנהליה חשודים, בין השאר, כי פנו לחברות בנייה גדולות והציעו את שירותיהם באתרי הבנייה, וגרמו להן להבין כי אם לא יעשו כך האתרים ייפגעו. בפועל, החשד הוא כי חברת השמירה שיתפה פעולה עם גורמי פשיעה בנגב. 

מהחומר שהחלו לאסוף חוקרי המשטרה עולה כי שיכון ובינוי לא היתה החברה היחידה ששכרה את אותה חברות שמירה, אלא היתה זו שיטת פעולה, תוך הסתייעות בארגוני פשיעה בדואיים בנגב, מול חברות בנייה גדולות אחרות כמו אלקטרה בנייה, שפיר הנדסה ועוד. "הדרום בתנופת בנייה ותשתיות, אז כל החברות הגדולות עובדות שם, אז יש הרבה חברות בתוך הסיפור הזה והן נאלצו למעשה לשלם פרוטקשן", אמר ל"כלכליסט" גורם באחת מחברות הבנייה. 

גורם אחר הבקיא בפרשה מסביר: "כשחברה מרימה אתר בנייה בנגב לפרויקט, אחרי 5 דקות או שגונבים לך את הכלים והציוד, או ששורפים לך אותו, או שמגיעים עבריינים ואומרים לך 'אם אתם לא לוקחים אותנו לשמור פה – הכל יישרף לכם'. אז אם יש קב"ט אמיץ הוא פונה למשטרה, אבל הרוב לא רוצים מלחמות ומעדיפים לשלם עבור השמירה". 

במשטרה מגדירים את הפרשה כ"חמורה ומסועפת עם עשרות מעורבים". היא נחקרה מאז  2018 באופן סמוי בשיתוף פעולה בין המשטרה, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומשרד העבודה. ביום שלישי בבוקר היא הפכה לגלויה, עת עשרות חוקרי ובלשי משטרה פשטו על בתיהם ועסקיהם של 11 חשודים שנעצרו בחשד לקשירת קשר לבצע פשע, עבירות מרמה, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הפצת חשבוניות פיקטיביות, איומים, עבירות מס, הלבנת הון ועוד. בין העצורים גם חשוד שנעצר בפריז בשיתוף פעולה עם משטרת צרפת. בנוסף למעצרים, עוכבו עשרות חשודים לחקירה ובוצעו חיפושים בבתיהם ובמשרדי החברות במהלכם נתפסו סכומי כסף גבוהים ומסמכים. 

עו"ד ירון לונדון עו"ד ירון לונדון עו"ד ירון לונדון

"חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים שפגעו בקופת המדינה"

לדברי המשטרה, במסגרת מיקוד האכיפה בעבירות המבוצעות על ידי חברות הנחזות להיות חברות שמירה הצטברו חומרי חקירה ומודיעין אשר הובילו לחשדות כי הוקם מערך גדול של חברות מתחום השמירה והאבטחה, שבעליהן והעובדים בחברות הללו ביצעו לאורך תקופה ארוכה באופן מאורגן ושיטתי עבירות מס ומרמה בסכומי כסף גדולים מאוד. עוד נחשד כי העבירות בוצעו בסיוע נותני שירותים פיננסיים שונים (צ'יינג'ים).  

"במשך שנים הוצאו חשבוניות פיקטיביות בסכום של מאות מיליוני שקלים שפגעו בקופת המדינה", אמר נציג המשטרה בדיוני הארכות המעצר של החשודים המרכזיים בפרשה בבית משפט השלום בראשון לציון. הוא אמר כי עשרות חוקרים עובדים על התיק, וכי נאספה תשתית ראייתית רבה המחזקת את החשדות. השופט ארז מלמד האריך את מעצרם של החשודים המרכזיים בפרשה, ובראשם מי שעמד בראש חברת השמירה, שנעצר לתשעה ימים. הוא קבע בהחלטתו כי קיים חשד סביר בעוצמה גבוהה שהחשוד והחברה שבבעלותו, ביחד עם חברות אחרות, ביצעו במשך שנים את העבירות המיוחסות להם. מעצרם של חשודים אחרים מהמשפחה, כולל עורך דין המשמש כיועץ המשפטי שלה, הוארך גם כן. 

עו"ד ירון לונדון, המייצג את הקב"ט מסר בתגובה: "לאחר ששוחחתי עם מרשי והבנתי את חלקו בפרשה, אין לי ספק שהוא פעל כדין ולא נפל רבב בפעולותיו, ולראיה מרשי לא נעצר אלא שוחרר למעצר בית, בשונה מהמעורבים העיקריים בפרשה שנעצרו לימים ארוכים. אין לי ספק שבסיום חקירתו גם משטרת ישראל תגיע למסקנה כי הוא אינו קשור לעבירות שיוחסו לו". 

עורכי הדין שחר חצרוני, תמיר סננס ווליד כבוב ושחר מנדלמן, אשר מייצגים את החברה, בעליה והעובדים החשודים מסרו: "מדובר בחברה ותיקה ואמינה אשר עובדת בתחום למעלה משני עשורים וללא רבב. אנחנו בטוחים כי בסיומה של החקירה יימצא כי פעלה כדין והחשד נגדה יופרך לחלוטין".  

תגיות