אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן־ש"ך ובן־משה על סף מאבק שליטה בגלובל פאוור, הפניקס עשויה להרוויח מוטי בן משה | אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

בן־ש"ך ובן־משה על סף מאבק שליטה בגלובל פאוור, הפניקס עשויה להרוויח

מוטי בן־משה הגדיל חלקו בחברה ל־46.5% עם מניות שקנה מהמייסד ניסן כספי, אולם זה מצוי מול אהוד בן־ש"ך בבוררות על השליטה. כשיתפזרו העננים מעליה יתבהר אם בן־משה ובן־ש"ך ייכנסו לקרב על חברת האנרגיה. בינתיים הפניקס הגדילה אחזקתה

10.06.2021, 07:02 | גולן חזני

אהוד בן־ש"ך לא מתכוון לוותר בקלות על השליטה בגלובל פאוור, ומסתמן מאבק שליטה על החברה  בינו לבין מוטי בן־משה.

קראו עוד בכלכליסט:

כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", השתלט בן־משה על חברת האנרגיה כשרכש 40% ממניותיה מניסן כספי ומילין לפידות ועלה לאחזקה של 46% בחברה. ברכישה, שביצע בן־משה באמצעות אלון רבוע כחול שבבעלותו, הוא עקף את בן־ש"ך, שהחזיק ב־40.08%. בן משה העביר מסר לבן־ש"ך בינתיים כי "פניי אינם למלחמה".

מי שזיהתה את האירוע ואת משמעויותיו היא חברת הביטוח הפניקס . הפניקס החזיקה בבוקר הפרסום ב־8.6% ממניות גלובל פאוור. ל"כלכליסט" נודע כי במהלך יום הפרסום, כלומר שלשום, היא הגדילה את אחזקותיה ב־1.7% ועתה היא מחזיקה ב־10.3% ממניות החברה, כלומר יותר משני שליש ממניות הציבור.

הסכסוך מול כספי מהותי

ניסן כספי הוא היזם שהקים את גלובל פאוור. בן־ש"ך היה שותפו לשליטה שנים ארוכות, עד שבין השניים התגלע סכסוך חריף אחרי הנפקת מניות שביצעה גלובל פאוור בספטמבר 2019. בן־ש"ך השתתף בה והגדיל את חלקו, וכספי לא. כספי טען כמה חודשים לאחר הגיוס כי בן־ש"ך הפר באופן עקבי את התחיבויותיו כלפיו, וכי הסכם השליטה איננו בתוקף מבחינתו והוא מבטל אותו באופן חד־צדדי. כספי ובן־ש"ך אינם מדברים והקשר ביניהם נעשה באמצעות אשתו של כספי, דנה, שהיא שותפה לעסקיו.

בן־ש"ך התכחש לטענות של כספי ודרש שהסכם השליטה יקויים. השניים הסכימו על בוררות, וזו מתקיימת בפני עו"ד צבי אגמון. העניין מסבך את הסיטואציה הנוכחית, שכן עד שתתקבל פסיקה של אגמון, לא ברור אם בין בן־משה ובן־ש"ך תהיה שליטה משותפת כפי שדורש האחרון. הסכם השליטה הישן כלל, ככל הנראה, גם זכות סירוב על מכירת המניות בידי אחד הצדדים, ויתכן שבן־ש"ך ידרוש לקיימו.

ביום הפרסום על הרכישה שביצע בן־משה הציגה מניית גלובל פאוור זינוק עצום של 91% במחזור של 10 מיליון שקל והחברה הגיעה לשווי של 336 מיליון שקל. אתמול התברר כי בן־ש"ך רכש 0.22% נוספים ועלה לאחזקה של 40.3% ממניות החברה. מדובר בשיעור קטן ודי זניח של מניות, אבל מספיק כדי לאותת לבן־משה: אני כאן ולא מתכוון לוותר.

אם הבורר יחליט שהסכם השליטה בתוקף, בן־משה יצטרך לכבד אותו; ככל הנראה הוא מודע לכך ומקבל זאת. אבל עד אתמול לא התקיימה כל שיחה בינו לבין בן־ש"ך. אם הבורר יחליט שבן־ש"ך אכן הפר התחייבות וההסכם בטל, אזי בן־משה יהיה בעל המניות הגדול בחברה. במקרה כזה עשוי להתפתח מאבק משפטי. מקורביו של כספי טוענים כי בן־ש"ך סירב בעבר להצעתו לרכוש את מניותיו.

בן־ש"ך יתקשה לטעון לזכות סירוב מאחר וכספי מכר את מניותיו בחברה שמחזיקה בגלובל פאוור, ולא את מניות גלובל פאוור עצמן.

בן־משה מצידו נערך למצב שהבורר יקבע שאין הסכם שליטה. במקרה כזה הוא לא יכול לרכוש מעל 45%, שכן לכך נדרשת הצעת רכש, ולכן הוא השאיר 1% כאופציה לרכישה עתידית. במקרה שהסכם השליטה בתוקף - אין מניעה לרכוש מעבר ל־45% ללא הצעת רכש.

אולם, השלמת העסקה צפויה רק בעוד חודשיים, וכאן עומד לה מכשול נוסף – אישור הממונה על התחרות. בן־משה ואלון רבוע כחול הוכרזו כקבוצה ריכוזית, ומיכל הלפרין תכריע אם לאשר את העסקה, שמשמעותה הגדלת אחזקותיו של בן משה בתחנת הכוח באר טוביה, בה הוא מחזיק.

הפניקס הראשונה לזהות

מאבק שליטה בין בן־משה ובן־ש"ך, אם יתפתח, נפתח עם יתרון התחלתי לבן־משה. זאת בשל החוזק הפיננסי של אלון רבוע כחול, ששווי נכסיה עומד על כ־2.6 מיליארד שקל והיא נזילה יחסית. בן־ש"ך מחזיק במניות גלובל פאוור באמצעות חברה פרטית בשם פריז.

סביר להניח שהפניקס זיהתה הזדמנות לרווח מהיר נוכח הערכתה למאבק שליטה, ולכן הגדילה את אחזקתה בחברת האנרגיה. נראה שהפניקס, המונהלת על ידי אייל בן־סימון, תנסה לנצל את העמדה שאליה נקלעה כדי לדרוש מחיר גבוה משמעותית עבור מניותיה. ככל הידוע, בן־ש"ך לא ידע על העסקה של בן־משה וכספי אלא קרא עליה בעיתון. בן־רגע הוא איבד למעשה את השליטה בחברה שהיתה בידיו, אירוע לא קל גם אם אינך היזם שהקים את החברה.

היחסים בין גלובל פאואר והפניקס אף הם מורכבים. הפניקס העניקה ב־2017 הלוואה של 136 מיליון שקל לגלובל פאואר לרכישת מניות בתחנת הכוח באר טוביה, הנכס העיקרי שלה, שבו היא מחזיקה ב־25% מהמניות. גלובל פאואר מנסה לבצע פירעון מוקדם של חלק מההלוואה שניתנה בריבית דו־ספרתית של יותר מ־10% לשנה, אבל הפניקס מסרבת וטוענת כי אינה חייבת להסכים.

מבנה הבעלות היה מהגורמים לשווי הנמוך יחסית של החברה, 176 מיליון שקל, עד שבן־משה העיר אותה שלשום.

תגיות