אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקיבוצים מנסים להפוך את משק אנרגיה מעכבר לפיל תחנת הכוח דליה | צילום: דגן פתרונות דיגיטליים

פרשנות

הקיבוצים מנסים להפוך את משק אנרגיה מעכבר לפיל

ארגוני הקיבוצים הגו פתרון יצירתי לכתף הקרה שקיבלה הנפקת דליה אנרגיה ולחוסר היכולת של משק אנרגיה הציבורית לצמוח: מיזוג אחזקתם בדליה, ששווה פי 5.2 מאחזקתם במשק אנרגיה, לתוך האחרונה, בעסקת מניות

13.06.2021, 08:26 | חזי שטרנליכט

ד"ר גבריאל עידן והמפתחים מרפאל ששקדו על טכנולוגיה שלבסוף איפשרה פיתוח של מצלמה בתוך גלולה בסוף שנות ה־90 של המאה הקודמת, שמעו בתחילת דרכם הרבה ספקות ואמירות על כך שאין סיכוי למהלך. 

קראו עוד בכלכליסט:

באותה תקופה לא נראה היה הגיוני שאפשר לייצר מצלמה עם מקור אנרגיה קטן שאותה אפשר יהיה לבלוע. אבל בסופו של דבר הם הצליחו להשלים את הפיתוח וחברת גיוון אימג'ינג הפכה למיזם מוחשי. 

אינפו במקום להנפיק אפשר לנסות לבלוע אינפו במקום להנפיק אפשר לנסות לבלוע אינפו במקום להנפיק אפשר לנסות לבלוע

ביום חמישי האחרון נראה היה שמשקי הקיבוצים התייאשו מפיתוח גלולת האנרגיה שתכננו לשוק ההון - בדמות הנפקה של דליה אנרגיה שבשליטתם (40.7%), ופנו לפתח רעיון חדש שיהפוך את הלימון ללימונדה. 

הנכס העיקרי של דליה אנרגיה הוא תחנת כוח מסורתית שמונעת בגז טבעי ומייצרת 912 מגה־ואט בשנה. בהתחלה רצו בקיבוצים להנפיק אותה לפי שווי של יותר מ־5.5 מיליארד שקל לפני הכסף, ובהמשך הסכימו לרדת לאזור 4 מיליארד שקל, אבל נראה שבשנה האחרונה ההעדפות של שוק ההון המקומי השתנו. כיום יש גל עצום של חברות טכנולוגיה חדשניות שכן מצליחות להנפיק, אבל בשווי של עשרות עד מאות מיליוני שקלים. 

טעמי השוק השתנו להם

הנפקה גדולה של תחנת כוח שבעבר נחשבה לנכס סולידי קלאסי, כנראה גדולה בעת הנוכחית על השוק. וגם אם היתה הנפקת ענק של ורידיס, שהושלמה החודש לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל, הרי שזו היתה הנפקה מגוונת שכללה תחומים של הגנת הסביבה, התפלת מים וגם אנרגיה. אצל דליה, זה לא היה המקרה.

משקי הקיבוצים היא אגודה שכוללת 281 יישובים חקלאיים, מהם 279 קיבוצים ומושבים שיתופיים ושני החברים הנוספים הם התנועה הקיבוצית והאגודה השיתופית משקי התק"מ. הקיבוצים שולטים כיום בשתי זרועות אנרגיה שונות, האחזקה הפרטית בדליה אנרגיה בשיעור של 40.7% מהון המניות שלה, יחד עם אנדרו ורוקסן חורש (34.33%) וקרן תש"י (25%). והשנייה היא הזרוע הציבורית הקטנה יותר — משק אנרגיה. 

משק אנרגיה, שהקיבוצים שולטים בה (59.5%), הונפקה ביוני בשנה שעברה, והיתה מלכתחילה הקטנה בגל ההנפקות בתחום האנרגיות המתחדשות שפקד את השוק. שווי השוק של משק אנרגיה ננעל ביום חמישי האחרון על 537 מיליון שקל, וגם זה אחרי זינוק של 18% ביום אחד. 

מדובר, כאמור, בחברה קטנה לעומת חברות אחרות מתחום האנרגיה הירוקה שהונפקו השנה. כך, למשל, נופר אנרגיה נסחרת כיום בשווי שוק של 2.5 מיליארד שקל ואילו דוראל אנרגיה נסחרת לפי שווי של 1.9 מיליארד שקל.

תחנת הכוח דליה , צילום: דגן פתרונות דיגיטליים תחנת הכוח דליה | צילום: דגן פתרונות דיגיטליים תחנת הכוח דליה , צילום: דגן פתרונות דיגיטליים

הכישלון הוליד פתרון חדש  

לאחר כישלון ההנפקה של דליה אנרגיה החליטו במשקי הקיבוצים לנסות ולהפוך את העכבר של משק אנרגיה לפיל. 

ממילא יכולות הצמיחה ההוניות של משק אנרגיה נמוכות, וההתרחבות המתוכננת שלה בעקבות זאת היא צנועה וכוללת נכסים בהקמה של 367 מגה־ואט, ונכסים בפיתוח של 1.2 ג'יגה־ואט, כשרק לדוראל, למשל, יש יעד ייצור של 10.5 ג'יגה־ואט עד 2026-2025. הרעיון החדש, שעליו דיווחה משק אנרגיה ביום חמישי האחרון, הוא שאחזקתם של הקיבוצים במשק אנרגיה הציבורית תנסה לבלוע את אחזקתם בדליה אנרגיה בעסקה של החלפת מניות שיוקצו לבעלי המניות בדליה אנרגיה. 

הבעיה היא ששווי האחזקה של הקיבוצים בדליה אנרגיה, שעומד על 1.64 מיליארד שקל לפי התשקיף, גבוה פי 5.1 לעומת שווי אחזקתם במשק אנרגיה, שעומד כיום על 318 מיליון שקל. 

כדי לאפשר את העסקה תוקם ועדת דירקטורים בלתי תלויה במשק אנרגיה, וכל צד יבצע הערכות שווי משלו. התהליך יצריך אישורים שונים ויימשך שבועות ואולי חודשים. מי שקולם עוד צריך להישמע אלה הם המוסדיים, אבל בהערכה ראשונית לא נראה שהם יערימו קשיים, משום שהם מקבלים נכס סולידי לתוך חברה ציבורית. 

השאלה היא כמובן המחיר, כי כמו שאומרים בעולם העסקים – את הכסף סופרים בחדר המדרגות. אף אחד לא אוהב להיות מדולל יותר מדי.

פרת מזומנים בשם דליה 

מבחינת משקי הקיבוצים, ככל שישלימו את המהלך בהצלחה, הם יקבלו שליטה במשק אנרגיה, שתשלוט בנתח מדליה אנרגיה, ותהפוך למעשה לקבוצת אנרגיה חדשה עם יתרון חזק - דליה אנרגיה היא פרת מזומנים שמייצרת דיבידנדים. 

בשנתיים שקדמו לתשקיף שפרסמה בפברואר, קרי 2019-2021, היא חילקה 285 מיליון שקל לבעלי המניות שלה. זאת אומרת שהעסקה שמתכננת משק אנרגיה לבצע, לא רק תכניס לשליטתה נכס כבד משקל במאזן, לפי הערכות שווי תיאורטיות, אלא גם מכשיר לחלוקת רווחים שצפוי להמשיך ולייצר תזרים חזק לקבוצה. 

התזרים החדש ישפר את היכולות ההוניות של משק אנרגיה המשודרגת ויאפשר לה להתרחב לתחומים נוספים כגון אגירת אנרגיה, והרחבה אפשרית של תחנת הכוח דליה וגם של הפעילות הסולארית.

מהלך זה, אם יצלח, צפוי לייצר גוף חדש ואנרגטי עם מבנה שונה. משק אנרגיה החדשה תהיה יותר מורכבת, שכן יהיו לה כמה פעילויות מגוונות, אבל היא תוכל לשפר את מעמדה ותהיה עם יכולות הוניות להתמודד על פרויקטים שאפתניים חדשים.

תגיות