אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איום לבנקים באירופה: חדלות פירעון של עסקים קטנים חוף ים בפורטוגל, החודש | צילום: רויטרס

איום לבנקים באירופה: חדלות פירעון של עסקים קטנים

ממשלות ביבשת הזרימו סיוע לעסקים קטנים ובינוניים בעיצומו של המשבר, אך כעת גובר החשש כי החובות לא ייפרעו בשל ההתחסנות האטית. המוקשים: 80% מהמימון לעסקים קטנים מגיעים מהבנקים ו־50% מכוח העבודה מועסקים בחברות קטנות

14.06.2021, 21:16 | חדשות החוץ

קצב ההתחסנות האטי באירופה מעיב על יכולתם של עסקים קטנים ובינוניים לפרוע חובות לבנקים המקומיים, מה שמציף חששות כבדים מפני רמות גבוהות של חדלות פירעון שיכבידו על מאזני הבנקים ביבשת — על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

קראו עוד בכלכליסט:

בעוד כלכלות כמו ארה"ב וסין מתאוששות בקצב מהיר, אירופה מפגרת מאחור. כך, למשל, בריטניה, שקצב ההתחסנות שלה הוא דווקא מהגבוהים בעולם, רשמה זינוק בהיקף המקרים המאומתים של המוטציה ההודית דלתא, אשר שילשו את עצמם בתוך שבוע ל־42,323. כתוצאה, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון סבור כי קלושים הסיכויים לממש את השלב הבא של הסרת מגבלות הריחוק החברתי, שתוכנן ל־21 ביוני. 

ממשלות מגדילות תמיכה

לפי קראן בילימוריה, נשיא התאחדות התעשיינים הבריטית, חברות מבינות את הצורך בנקיטת זהירות רבה בעיצומו של משבר בריאותי, אך חברות רבות במגזרים כמו אירוח מתקשות לשרוד תחת תקנות הריחוק החברתי הקיימות. "אם יתבצע עיכוב של שבועיים עד ארבעה שבועות הוא חייב להיות בלתי הפיך. לא נוכל להיפתח ולהיסגר שוב. כל עוד זה מובן, ניאלץ להתמודד עם העיכוב הזה", ציין השבוע בשיחה עם סוכנות רויטרס. 

על מנת למנוע גל של חדלויות פירעון והתפרצותו של משבר פיננסי חדש ביבשת, הממשלות האזוריות מרחיבות עתה את מהלכי התמיכה הפיננסיים. "אנחנו לא רוצים לגדוע בפתאומיות את הסיוע ולגרום לעשרות או לאלפי פשיטות רגל", ציין באחרונה שר האוצר הצרפתי, ברונו לה מר.

חוף ים בפורטוגל, החודש. מגזר התיירות במשבר, צילום: רויטרס חוף ים בפורטוגל, החודש. מגזר התיירות במשבר | צילום: רויטרס חוף ים בפורטוגל, החודש. מגזר התיירות במשבר, צילום: רויטרס

מלבד דחיית תשלומי הלוואות, ממשלת צרפת האריכה את תוכנית הסיוע בשישה חודשים, עד לסוף השנה. עד כה היא העניקה ערבויות להלוואות בשווי של כ־166 מיליארד דולר עבור 675 אלף חברות. 

באיטליה, ראש הממשלה מריו דראגי הרחיב את הפטור על פירעון הלוואות בששה חודשים, עד דצמבר. בספרד, מדריד תמחל על חלק מהחובות שניתנו בערבות מדינה. 

המהלכים הללו צפויים להגדיל את החובות הציבוריים, שנסקו ממילא מאז 2020 לרמות גבוהות יותר מאלה שנרשמו בתקופת משבר החוב הריבוני לפני עשור.

החשיפה הגדולה של הבנקים לעסקים קטנים היא חלק מהמארג הכלכלי באירופה. חברות המעסיקות פחות מ־250 עובדים מהוות 99.8% מכלל החברות ושני שלישים מכלל המשרות במגזר הפרטי באיחוד האירופי — כך לפי נתוני הנציבות האירופית. בארה"ב, לשם השוואה, עסקים קטנים הם בעלי משקל כלכלי, אך נוטים להיות גדולים יותר. כמו כן, באירופה, כ־80% מהמימון לעסקים קטנים מגיעים מהבנקים, בהשוואה ל־50% בארה"ב, שם חברות קטנות זוכות למימון מחברות השקעה פרטיות, משקיעי אנג'ל והנפקות — כך לפי נתוני יולר הרמס, חברת לביטוחי אשראי.

בציפיה לצניחה בפעילות הכלכלית ובעקבותיה להתאוששות מהירה ברגע שהנגיף יהיה תחת שליטה, ממשלות באירופה הזרימו כספי סיוע, ערבויות ומענקים בהיקף כולל של 1.8 טריליון דולר לחברות כדי למנוע קריסה ופיטורים. בגרמניה, הממשלה הישעתה חוקים המחייבים חברות שאזלו משאביהן הכספיים, להתניע תהליך פשיטת רגל. כתוצאה, רמות האבטלה ביבשת נותרו נמוכות ומספר פשיטות הרגל אף צנח. לפיכך, הבנקים לא צפו תרחיש לפיו יצטברו הפסדים גדולים בתיקי ההלוואות שלהם. 

"כמו לפני צונאמי"

"אם מהלכי הסיוע יופסקו מהר מדי, חברות עלולות לקרוס", ציין מרטין אומקה, פרופסור למימון בלונדון סקול אוף אקונומיקס, מאדריכלי דו"ח של מועצת הסיכונים המערכתיים האירופית, מהגופים המובילים לרגולציה פיננסית ביבשת. במסמך, המועצה הזהירה כי בתרחיש הגרוע ביותר, לפיו תוכניות הסיוע רק דחו את הבעיות במקום לפתור אותן, "השיעור הנוכחי הנמוך של חדלויות פירעון ידמה לנסיגה של הים לפני צונאמי".

אם הצונאמי יתממש, הרגולטורים חוששים כי הבנקים לא יהיו ערוכים לכך. אנדריאה אנריה, ראש מחלקת הפיקוח על הבנקים בבנק האירופי המרכזי, הזהיר כי כ־40% מהבנקים בגוש היורו לא זיהו במידה הראויה חובות שעלולים להיות חדלי פירעון. בנקים רבים אף הנמיכו את התחזית לחדלות פירעון על הלוואות חדשות, חרף הסיכונים הברורים. "זה משהו שמטריד אותנו", ציין באחרונה אנריה. 

הזירה המדאיגה ביותר היא מדינות דרום אירופה, שם הבנקים חלשים יותר והמדינות נסמכות יותר על מגזר התיירות, שספג פגיעה קשה בקורונה.

ר"מ איטליה מריו דראגי. שליש מהעסקים לא יצליחו לפרוע חובות, צילום: אי.פי.אי ר"מ איטליה מריו דראגי. שליש מהעסקים לא יצליחו לפרוע חובות | צילום: אי.פי.אי ר"מ איטליה מריו דראגי. שליש מהעסקים לא יצליחו לפרוע חובות, צילום: אי.פי.אי

באיטליה, איגוד CNA המייצג עסקים קטנים ובינוניים, מצא כי למעלה משליש מהעסקים שנסקרו לא יצליחו, לדבריהם, להתחיל לפרוע את חובותיהם באופן מסודר. במגזר התיירות, פחות מ־2% אמרו כי הם יצליחו לשרוד אם לא יוארך תוקף מחילת החובות שאמור לפוג בסוף יוני. 

בפורטוגל, כשליש מההלוואות הבנקאיות לחברות נמצאות כעת תחת הקפאת פירעון שתוקפה יפוג בספטמבר. במגזרי המסעדנות והמלונות, הנתון הזה קרוב יותר ל־60% — כך לפי הבנק המרכזי של פורטוגל. הצרות של מגזר התיירות בפורטוגל נובעות גם מהעובדה שבריטניה, המקור הגדול ביותר של תיירים זרים למדינה, החזירה החודש את פורטוגל לרשימת המדינות שהשבים מהם נדרשים לבידוד, מה שהביא לביטולי הזמנות. גורמי תיירות בפורטוגל חוששים כעת כי המצב לא יחזור לקדמותו לפני 2023. 

ממשלת פורטוגל הציגה תוכנית להקצאת סיוע נוסף, ברגע שתסתיים תקופת מחילת החובות. במסגרת התוכנית, היא תערוב לחלק מההלוואות בתמורה לכך שהבנקים המקומיים ימשיכו לאפשר דחיית פירעון. אך כאן טמונה סכנה — המדינה תהיה ערבה לחובות שלא ייפרעו, זאת במציאות שבה שיעור החוב הציבורי מהתמ"ג גבוה מ־130%, הרמות שנרשמו במשבר החוב הריבוני לפני עשור.

תגיות