אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלל ביטוח מחליפה את אקירוב בפפושדו: תשקיע בשני מלונות פארק פלאזה לונדון | צילום: מתוך יוטיוב

בלעדי לכלכליסט

כלל ביטוח מחליפה את אקירוב בפפושדו: תשקיע בשני מלונות

המשיכה הלאה מהסכסוך: חברת הביטוח תחתום על עסקה לרכישת 49% משני בתי מלון גדולים של פארק פלאזה בלונדון, האחד פועל והשני בבנייה. ההשקעה הראשונית הצפויה של כלל היא 408 מיליון שקל, ללא עלות הבנייה. ציון קינן ושמעון גל הציגו את ההשקעה למוסדיים

17.06.2021, 07:00 | גולן חזני

כלל ביטוח ממשיכה להשקיע במלונאות באירופה, אף שמכרה את אחזקותיה באלרוב נדלן  של אלפרד אקירוב לאחר סכסוך מתוקשר. ל"כלכליסט" נודע כי כלל עומדת לחתום על עסקה לרכישת 49% משני בתי מלון של פארק פלאזה מידי אלי פפושדו.

קראו עוד בכלכליסט:

כלל תרכוש 49% ממלון פארק פלאזה ריברבנק בלונדון, שכבר פועל, וכן נתח זהה מארט'וטל הוקסטון - מלון שנמצא בבנייה בלונדון ושהשלמתו צפויה בסוף 2023. ההשקעה הראשונית הצפויה של כלל היא 408 מיליון שקל, אולם סכום זה איננו כולל את עלות הבנייה של ארט'וטל.

מימין: מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ובעל השליטה בפארק פלאזה אלי פפושדו, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, מימין: מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ובעל השליטה בפארק פלאזה אלי פפושדו | צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, מימין: מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ובעל השליטה בפארק פלאזה אלי פפושדו, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל,

השווי של מלון ריברבנק בעסקה עומד על 263 מיליון ליש"ט, אולם למלון חוב של 106 מיליון ליש"ט מבנק אראל, כך ששוי המלון נטו הוא 157 מיליון לישט, וכלל ביטוח תשלם עבור חלקה 77 מיליון ליש"ט. פארק פלאזה ריברבנק הוא אחד המלונות הגדולים של פארק פלאזה. הוא שוכן סמוך לגדת נהר התמזה בלונדון, ליד השגרירות האמריקאית, ובו 646 חדרים.

עלות בניית מלון ארט'וטל הוקסטון עומדת על 279 מיליון ליש"ט, ובנק הפועלים מממן אותה ב־800 מיליון שקל. כלל ביטוח תישא בחלקה בהון העצמי הנדרש, 24.3 מיליון ליש"ט בשלב זה, כלומר תישא ב־12 מיליון ליש"ט. לפיכך, היקף העסקה עומד על 89 מיליון ליש"ט, כ־408 מיליון שקל. המלון ממוקם במערב שכונת שורדיץ', שנחשבת לאחד האזורים הפופולריים בעיר. המלון יכלול 27 קומות, 343 חדרים, 5 קומות משרדים, שטחי מסחר ומסעדות.

לפי ההסכם המתגבש, כלל תרכוש 49% מחברה שתחזיק בשני המלונות. בין הצדדים ייחתם הסכם בעלי מניות. פארק פלאזה תמנה את הדירקטורים בחברה, וכלל תוכל למנות משקיף מטעמה. טרם הובהר נושא עלות הבנייה, וייתכן שכלל תזרים את חלקה במאות מיליוני שקלים.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי נציגי פארק פלאזה הביאו את עסקת ההשקעה לפגישות מול מוסדיים ישראליים כמה חודשים. ליוו אותם בפגישות ציון קינן, מנכ"ל הפועלים לשעבר, ושמעון גל, מנהל החטיבה העסקית של הבנק לשעבר. לא ידוע אם בעסקה שתיחתם השניים עדיין מלווים את פארק פלאזה, כי לה מתווה שונה מזה הראשוני.

הריב תם במכירת האחזקה

עבור כלל ביטוח מדובר בסוג של תחליף להשקעה אחרת שלה, 12.6% מאלרוב נדל"ן, שאלפרד אקירוב הוא בעל השליטה בה. בכלל העלו טענות משמעותיות לגבי התנהלותה של אלרוב בנוגע למימון פעילותה של לוקה, החברה־הבת שמחזיקה בשלושה מלונות פאר בלונדון, פריז ואמסטרדם; בלוקה שותף (15%) בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המשמש מנכ"ל. לאורך השנים העמידה אלרוב נדל"ן מימון של 2.4 מיליארד שקל ללוקה. חרף העובדה שג'ורג'י שותף בלוקה, הוא מעולם לא העמיד את חלקו - 350 מיליון שקל - וגם לא שילם את חלקו בריבית. כלל ביטוח, שהיתה חלק הארי בין מניות המיעוט בחברה, התנגדה לאורך זמן למימון, בתואנה שהעסקה מסבסדת את משפחת אקירוב. היחסים בין אקירוב וכלל הידרדרו. במכתב ששלח מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה לפיקוח על הביטוח, הוא טען שאקירוב "הכין תיק" על יוסי דורי, מנהל ההשקעות של כלל ביטוח. בסופו של דבר מכרה כלל במרץ האחרון את מניותיה לישראל קנדה תמורת 400 מיליון שקל, לאחר שאקירוב הגיע לאחזקה של 6% בכלל ביטוח.

אלפרד אקירוב, צילום: אוראל כהן אלפרד אקירוב | צילום: אוראל כהן אלפרד אקירוב, צילום: אוראל כהן

זכות סירוב הדדית למכירה

באותה תקופה כבר ניהלה כלל מגעים להשקעה חלופית במלונאות בלונדון, במלונות של פפושדו. לפי ההסכם שעומד להיחתם, כלל ביטוח ופארק פלאזה לא יוכלו למכור את המניות בחברה 10-7 שנים, למעט במקרים חריגים כמו חדלות פירעון. לכל צד תהיה זכות סירוב ראשונה על מכירת המניות מרגע שזו תתאפשר. ככל שיתגלעו מחלוקות, החוק הרלבנטי יהיה החוק האנגלי.

החברה המשותפת תתקשר בהסכם ניהול עם פארק פלאזה ל־20 שנה. פארק פלאזה תעניק שירותי ניהול באמצעות חברה־בת שבבעלותה, וזו תיהנה מעמלות של 2% מהכנסות המלונות, מענק של 7% מהרווח הגולמי המתואם ומעין עמלת היקף של 3% מההכנסות הכוללות. בתום תקופת הנעילה של המניות ניתן יהיה לבטל את הסכם הניהול בהתראה של חצי שנה אם יוחלט למכור את המלונות. במקרה כזה ישולם קנס: עמלות ל־36 חודשי ניהול ומענק לפי תוצאות המלונות בשנה האחרונה. ההסכם כפוף לבדיקות נאותות ולאישורי הבנקים ודירקטוריון פארק פלאזה.

אינפו בעלי המניות של פארק פלאזה אינפו בעלי המניות של פארק פלאזה אינפו בעלי המניות של פארק פלאזה

פארק פלאזה הוקמה על ידי פפושדו, שמכהן כיו"ר, ובוריס איוושה, המשמש כמנכ"ל. ביולי 2007 הונפקה החברה בלונדון לפי שווי של 225 מיליון ליש"ט. מחיר המניה בהנפקה, 4.85 ליש"ט, גילם לחברה שווי של 225 מיליון ליש"ט אחרי הכסף.

נכון לסוף 2020 החזיקה החברה ב־46 בתי מלון ואתרי נופש בשווי 1.67 מיליארד ליש"ט. בבריטניה היא מחזיקה בנכסים בשווי 894 מיליון ליש"ט, בעיקר בלונדון. בהולנד היא מחזיקה במלונות בשווי 280 מיליון ליש"ט ובקרואטיה שוויים 243 מיליון ליש"ט. בעשור האחרון, עד לפרוץ הקורונה, הניבה המניה תשואה של 1,680% והחברה הגיעה לשווי שיא של מיליארד ליש"ט. עם פרוץ הקורונה הוכתה המניה, אך מאז התאוששה והחברה הגיעה לשווי 690 מיליון ליש"ט.



תגיות