אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות התחרות אישרה את עסקת מכירת השליטה בחיפה כימיקלים לקרן טנא מפעל אמוניה של חיפה כימיקלים | צילום: קבוצת חיפה

בלעדי לכלכליסט

רשות התחרות אישרה את עסקת מכירת השליטה בחיפה כימיקלים לקרן טנא

העסקה תעמוד על 210-180 מיליון דולר, בהתאם למימוש אופציה שתקבל קרן טנא. הקרן תרכוש מניות ב־60 מיליון דולר ותקבל רוב בדירקטוריון ו־51% מזכויות ההצבעה. לאומי והפועלים חברו לעסקה, כאשר ברגע האחרון הצטרף להשקעה גם ילין לפידות

20.06.2021, 07:02 | גולן חזני

רשות התחרות אישרה את עסקת מכירת השליטה בחיפה כימיקלים לקרן טנא. האישור ניתן לאחר דיון ארוך, שבו נבדקה התנגדות שהגישה מתחרה של קבוצת חיפה (שמה החדש של החברה).

קראו עוד בכלכליסט:

הבדיקה של רשות ההגבלים נגעה לכמיכלור, חברה־בת של גדות מסופים, שגם בשליטת טנא. כמיכלור היא אחת החברות המובילות בשיווק, הפצה ושינוע של כימיקלים אנאורגאניים בישראל. בדיקת הרשות, בראשות מיכל הלפרין, ארכה יותר מחודשיים, בסיומם החליטה לאשר את העסקה ללא תנאים. העסקה תושלם ב־6 ביולי.

מפעל אמוניה של חיפה כימיקלים, צילום: קבוצת חיפה מפעל אמוניה של חיפה כימיקלים | צילום: קבוצת חיפה מפעל אמוניה של חיפה כימיקלים, צילום: קבוצת חיפה

העסקה תעמוד על 210-180 מיליון דולר, בהתאם למימוש אופציה שתינתן לטנא, שמנוהלת על ידי אריאל הלפרין. קרן טנא עצמה תרכוש מניות ב־60 מיליון דולר, ואת 150 מיליון הדולר האחרים ישקיעו משקיעים של טנא בהשקעה משותפת. 30 מיליון דולר מהסכום יוזרמו לחיפה כימיקלים והיתר יגיע לכיסים של בעלי השליטה בחברה, האחים ג'ולס ואדי טראמפ. ההצעה המקורית של קרן טנא, שנחתמה בינואר השנה, היתה 300 מיליון דולר.

הקבוצה תרכוש כ־30% מהון המניות של קבוצת חיפה מידי האחים טראמפ, אבל תקבל רוב בדירקטוריון ו־51% מזכויות ההצבעה. האופציה להגדלת הרכישה היא בתוקף עד יוני 2024.  

בעסקה זו ישקיעו בנק לאומי ובנק הפועלים לראשונה מזה שנים באותה חברה. שני הבנקים, כל אחד באמצעות זרוע ההשקעות שלו - לאומי פרטנרס ופועלים שוקי הון - ישקיעו 40-30 מיליון דולר בעסקה, ומשקי הקיבוצים ישקיעו כ־30 מיליון דולר. עוד נודע כי ברגע האחרון הצטרף בית ההשקעות ילין לפידות לעסקה, וכך גם ביטוח חקלאי של משקי הקיבוצים. גוף נוסף שהצטרף הן קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים.

אריאל הלפרין המנהל את הקרן טנא. בדיקה בנוגע לחברת כמיכלור, צילום: אתר קרן טנא אריאל הלפרין המנהל את הקרן טנא. בדיקה בנוגע לחברת כמיכלור | צילום: אתר קרן טנא אריאל הלפרין המנהל את הקרן טנא. בדיקה בנוגע לחברת כמיכלור, צילום: אתר קרן טנא

נתון בולט הוא ששום גוף מוסדי גדול לא הצטרף להשקעה; לא חברות הביטוח הראל, הפניקס, מגדל, כלל ומנורה, ולא בתי ההשקעות מיטב דש ואלטשולר שחם. גם חברות הביטוח הבינוניות לא הצטרפו למהלך. חלק מהסיבות הוא חשש שההשקעה הנדרשת מחיפה כימיקלים בבניית מתקן האמוניה, לצד התחרות הגדולה בתחום והעובדה שבמשך שלוש שנים סבלה החברה מנחיתות מול מתחרותיה לאור ריקון מיכל האמוניה במפרץ חיפה, לא תאפשר לה להמשיך במגמת התאוששות בתוצאות. סיבה אחרת היא עלייתן של השקעות ESG, המתחשבות בשיקולים חברתיים, סביבתיים ושל ממשל תאגידי, ולכן מצדדות בהשקעות באנרגיה נקייה ופחות בתחום הכימיקלים, שבו עוסקת חיפה.

טנא יוצגה בתהליך על ידי עו"ד דוני טולידאנו, ליאור אורן ואייל ויזל ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון. את משפחת טראמפ ואת חיפה כימיקלים ייצגו עו"ד דן גבע, רונן בצלאל ויסמין זיו ממשרד מיתר.

קבוצת חיפה, המנוהלת בידי מוטי לוין, סיימה את 2020 עם מכירות של 488 מיליון דולר ו־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) מתואם של 20 מיליון דולר. הונה העצמי עומד על 356 מיליון דולר, כך ששווי החברה בעסקה משקף מכפיל של כ־1.7 על ההון, 1.25 על המכירות ו־30 על ה־EBITDA המתואם ב־2020.

חיפה כימיקלים, שהיתה אחת משתי החברות המובילות בעולם בשוק חנקת האשלגן והדשנים המיוחדים, איבדה מחצית מכושר הייצור שלה ביום אחד בפברואר 2017, בעקבות סגירת מכל האמוניה במפרץ חיפה. זמן קצר לאחר מכן נסגר המפעל שלה בצפון הארץ, 250 עובדיו פוטרו, והחברה נשארה עם מפעל אחד בלבד, בדרום. בחו"ל מפעילה החברה שלושה מפעלים נוספים.

את משקי הקיבוצים וביטוח חקלאי ייצגו עוה"ד ד"ר זיו פרייז וג'סטין בן חמו ממשרד ליפא מאיר.




תגיות