אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס פינטק 2021

"אנחנו מורידים את החישובים מהבלוקצ'יין אל הענן, ומוזילים את עלות החישוב"

כך אמר אורי קולודני, מייסד משותף ומנכ"ל StarkWare, במהלך שיחת טד במסגרת כנס פינטק של כלכליסט. לדבריו, "הבלוקצ'יין רוצה לתת פתרון לבעיית שימוש מוגזם בכוח של המוסדיים. שיפרנו דרמטית את המערכת שרוצה שגם למי שאין גישה לכוח מחשוב חזק, תהיה אפשרות לוודא את השחקנים האחרים"

28.06.2021, 13:11 | חזי שטרנליכט

"המערכות שלנו אמורות לפתור את שתי הבעיות של עולם הבלוק צ'יין התפוקה שלהן והסקיילביליות. אז למה צריך בלוקצ'יין? במטבעות שהונפקו אנחנו רואים כיום תנודות עזות והרבה עניין ספקולטיבי". 

כך אמר אורי קולודני, מייסד משותף ומנכ"ל StarkWare, בשיחת טד שנושאה פתרונות לעולם הבלוקצ'יין, בכנס פינטק 2021 של כלכליסט.


קראו עוד בכלכליסט:


קולודני: "למה טובים המטבעות האלה? צריך להסתכל על הפעילות הכלכלית של החברה האנושית. בפעילות הזאת היה פתרון של לשים במרכזה ישות שהמשתתפים סומכים עליה ונותנים בה אמון. הם נתנו לאותה ישות הרשאות שעולות על אלה ההרשאות שנותנים לשחקן רגיל אחר. הבעיה שהישויות האלה עשו שימוש מוגזם ופסול בכוח שניתן להן. קודם כל בפרמיה על השירותים שנתנו. אבל לא אחת גם על חשבון מי שרוצים לתת שירות מתחרה. הדבר הזה פגע בהתנהלות המערכת הכלכלית כולה".


אורי קולודני מייסד משותף ומנכ"ל StarkWare, כנס פינטק 2021 , צילום: אוראל כהן אורי קולודני מייסד משותף ומנכ"ל StarkWare, כנס פינטק 2021 | צילום: אוראל כהן אורי קולודני מייסד משותף ומנכ"ל StarkWare, כנס פינטק 2021 , צילום: אוראל כהן


מה אפשר לעשות? הבלוקצ'יין ניסיון לתת מענה לבעיה הזאת. נעשה כאן יש ניסיון לבנות רשת P2P שאין בה שחקן מרכזי (Trusted Partner). במקום לומר לשחקנים תסמכו על השחקן המרכזי, ניתנה לכם אפשרות לוודא אחד את השני. גם אם אחד השחקנים לא משתף פעולה עם הפרוטוקול – מצבם של יתר השחקנים נותר כשהיה".

"אז אם היתה מערכת כלכלית שעבדה הרבה זמן עם Trusted Partner ושלפנו אותו, יש עולם חדש ומופלא? תמונת המצב בשטח מאתגרת יותר. הדגש הוא על המבנה החברתי (Social Construct). בהקמת הרשת רצו לוודא שלמי שאין גישה לכוח מחשוב חזק, תהיה אפשרות לוודא את השחקנים האחרים. המערכת של הבלוקצ'יין מתקדמת כמו החוליה הכי חלשה שלה. מדובר בפגיעה בתפוקה, שכן מספר הטרנזאקציות בשנייה שהמערכת מסוגלת לבצע הוא מוגבל".

"כך למשל, בביטקוין ובאיטריום אפשר לבצע 10 טרנזאקציות בשנייה. תאורטית אין בעיה טכנולוגית מהותית להוסיף עוד טרנזאקציות, אלא שאז נדיר גורמים שלא תהיה להם יכולת חישוב. לשם השוואה לויזה העולמית יש יכולת לבצע 65000 טרנזאקציות בשנייה". 

מורידים את החישובים מהבלוקצ'יין לענן

"כמו כן, יש בעיה של עלויות שנקבעות לפי כוחות השוק של היצע וביקוש. הכוחות נעים בחדות. אם רוצים לבנות עסק על התשתית, יש שורת עלות ומאתגר בתנאים האלה לבנות עסק. אנחנו מגיעים לפתרון שבחברת סטארקוור מפתחים: מערכת הוכחה באפס ידיעה. זה תחום שהתחיל באמצע שנות ה-80'. הטכנולוגיה שלנו מאפשרת שיפורים דרמטיים במערכת. למעשה אנחנו מאפשרים שיפור של פי 20,000 ביחס למצב הקיים". 

"אם חושבים על מכונית שנוסעת ב-100 קמ"ש, שיפור של 20,000 זה אומר שהמצאנו מכונית שנוסעת במהירות של 2 מיליון קמ"ש, ועל אותן התשתיות. במקרה הזה, במטבע האית'ריום כפי שהוא קיים כבר כיום. אנחנו מורידים את החישובים מהבלוקצ'יין אל הענן. בענן אנחנו מייצרים הוכחות מתמטיות שמעידות על נכונות החישוב הנדרש. ואז שולחים לבלוקצ'יין את ההוכחה בעלות חישובית שהיא אקספוננציאלית זולה יותר". 

"סטארקוור הוקמה ב-2018 והיא משרתת לקוחות מאז יוני בשנה שעברה. אנחנו עובדים להמשיך ולבנות תשתיות לשנים שיבואו".


תגיות