אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס פינטק 2021

"הניצול החלקי של ימי חופש על ידי העובדים - אחד מכשלי השוק הגדולים"

את הדברים אמרה ויטל אילת־רייכל, מייסדת משותפת ומנכ"לית Sorbet, בכנס פינטק 2021 של כלכליסט. אילת־רייכל: "מי מרוויח מהכשל הזה? נוטים לחשוב שאם העובד 'נדפק' אז המעסיק אחראי, אבל אם יש מישהו ששונא את זה יותר מהעובדים - זה המעסיקים"

28.06.2021, 13:22 | הגר רבט

״מתי יצאתם לחופש פעם אחרונה? זוכרים?״ שאלה ויטל אילת־רייכל, מייסדת משותפת ומנכ"לית Sorbet, בפתיחת דבריה בכנס פינטק 2021 של כלכליסט. "בארה״ב עובדים מנצלים בממוצע רק 72% מימי החופש ומייצרים את אחד מכשלי השוק הגדולים שמתחבאים לנו מתחת לאף״, היא מסבירה. ״זה קורה כי אנחנו מחזיקים בנכס שאי אפשר לעשות איתו הרבה. העובד יכול לקחת אותו כימי חופש עתידיים, אבל זה לא קורה כי כל שנה מתווספים עוד ימי חופש. אפשרות אחרת היא לחכות לנקודה עתידית שבה נעזוב את החברה ואז נקבל את השווי של ימי החופש כחלק מהשכר. 

קראו עוד בכלכליסט:

״מי מרוויח מהכשל הזה? נוטים לחשוב שאם העובד 'נדפק' אז המעסיק אחראי, אבל אם יש מישהו ששונא את זה יותר מהעובדים - זה המעסיקים. בכל שנה חברות בארה״ב מחזיקות בספרים 270 מיליארד דולר בימי חופש לא מנוצלים וההתחייבות הזו שיושבת בספרי החברה מאופיינת גם בזה שהחברה לא יודעת מתי תצטרך לשלם, אבל גרוע מזה, היא לא יודעת כמה זה יעלה לה. כי היא יודעת כמה אתם מרוויחים עכשיו, אבל לא כמה תרוויחו כשתעזבו את החברה״.

אילת־רייכל מסבירה שזה קורה משום ש"השכר מגלם את ימי העבודה ואת ימי החופש שלנו. החברה חוסכת הרבה כסף בימי החופש של העובד על דברים כמו תחזוקה או שחיקה. אבל כשאנחנו לא לוקחים את ימי החופש אנחנו בעצם מלווים כסף לחברה, שתשלם לנו על ימי העבודה שלא היינו אמורים לעבוד בהם.

״סורבה לוקחת את הלו״ז הזה - היא מתחברת למערכות ארגונית - מתממשקת ליומן העובד, ומנתחת את כל המידע לגבי העדפות ניצול הזמן שלו ביחד עם מידע שמקבלים מהחברה, כדי להציע לכל עובד ועובדת את תוכנית ניצול הזמן האידאלית עבורו. כך עוזרים להם לקחת כמה שיותר ימי חופש, שבהיעדרנו ינעלו על המאזן. במקביל, אנחנו מאפשרים לעובד לראשונה לקבל את הכסף עכשיו במקום להמתין לנקודה לא ידועה בעתיד. אנחנו מטעינים אותו על כרטיס ויזה ומציעים לעובד חופשות ופעילויות כדי שישקיע את הכסף הזה בחזרה בעצמו". 

ויטל אילת־רייכל, צילום: אוראל כהן ויטל אילת־רייכל | צילום: אוראל כהן ויטל אילת־רייכל, צילום: אוראל כהן

לדבריה, ״סורבה עושה סוג של פקטורינג - אנחנו קונים את אותו נכס בלתי נזיל מהעובד - מנזילים לו אותו כבר עכשיו, וכשהוא ייכנס למערכת הארגונית מחר הוא לא יראה את התגמול הזה. במקום שהחברה תשלם לעובד היא חייבת את הסכום הזה לנו, וכך לראשונה החברה יכולה לשלוט ולתכנן את תזרים המזומנים שלה. היא יכולה להחליט איך לפרוס לנו את התשלומים ואנחנו מאפשרים לה תנאי מימון בעלות נמוכה יותר מהעלייה הממוצעת בשכר העובדים שלה. בזה שאנחנו מנזילים היום את הימים, אנחנו מייצרים לחברה הוצאה מוכרת במס ואולי הכי חשוב - הענקנו הטבה מדהימה לעובדים. לעובדים אפשרנו לקחת את כל הזמן שהם כן יכולים לקחת, אבל גם להנזיל את מה שאינם יכולים לקחת ובעצם לשלם על החופש שלהם באמצעות ימי החופש הצבורים. עובדים לוקחים בזכות זה 15% יותר ימי חופש ומקבלים 2,000 דולר במזומן על אלה שלא.

תגיות