אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי סחבת של שנים - המדינה תפצה על קרקע חקלאית קרקע חקלאית (ארכיון) | צילום: אוראל כהן

אחרי סחבת של שנים - המדינה תפצה על קרקע חקלאית

רשות מקרקעי ישראל החליטה לתמרץ חקלאים להשיב קרקע כדי לקדם תוכניות בנייה. אך בפסק דין חדש נקבע כי בתל עדשים פעלה בחוסר הגינות כדי לקבל שומה נמוכה, ותפצה את התושבים ב־10 מיליון שקל

29.06.2021, 07:04 | דותן לוי

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) תשלם למושב תל עדשים סכום של כ־10 מיליון שקל, כפיצוי להשבת קרקעות חקלאיות, כך עולה מפסק דין של ביהמ"ש המחוזי בנצרת שהתקבל על ידי השופט יונתן אברהם. 

התשלום שנקבע מגיע לאחר שנים של התדיינות משפטית בין האגודה החקלאית של המושב לבין נציגי רמ"י, כאשר הוויכוח היה על גובה הסכום ולא על מהות הפיצוי. 

מפסק הדין עולה כי לרמ"י ולמושב הסכם שכירות לקרקעות חקלאיות לשטח של 6,875 דונם שנחתם ב־1997. ב־2013 קיבלה תוקף תוכנית להוספת שכונת מגורים בעפולה עלית בשטח של 810 דונם מתוכם 227 דונם על שטח חקלאי שהושכר לאגודה. הדרישה של רמ"י להשבת הקרקע היא מתוקף החלטה 1285 המתמרצת חקלאים להשבה מהירה של קרקע ובתמורה המושב היה זכאי לפיצוי קבוע על כל דונם שהושב ותוספת של 50% במידה וישיב את הקרקע בזמן קצוב. 

 ינקי קוינט, מנכ"ל רמ"י, צילום: עמית שעל ינקי קוינט, מנכ"ל רמ"י | צילום: עמית שעל  ינקי קוינט, מנכ"ל רמ"י, צילום: עמית שעל

במושב הודיעו לרמ"י שישיבו את הקרקעות באופן מיידי וכך אכן קרה. ב־2014 הודיעו ברמ"י למושב כי הפיצוי שמגיע להם עומד על 4.7 מיליון שקל וב־2016 המושב ביקש מרמ"י שומה פרטנית של השמאית תמר אברהם שהעריכה את גובה הפיצויים ב־6.5 מיליון שקל. ב־2017 המושב התבקש על ידי רמ"י לחתום על הסכם השבה שלפיו סכום הפיצוי למושב הוא 9.75 מיליון שקל: 6.5 מיליון שקל שנגזרים מהשומה הפרטנית ועוד מחצית מהסכום שרמ"י הסכימה לשלם (בהתאם למתווה החלטה 1285). באותה שנה חתם המושב חתם על ההסכם והשיב אותו לרמ"י אך זו לא חתמה עליו מעולם, ולמעשה כפרה בו. 

מכתב התביעה עולה, כי רמ"י לא הסכימה עם קביעת השמאית והזמינה שומה נוספת מהשמאי אהרון וייסבלום בתקווה שתהיה נמוכה יותר. לאחר שוייסבלום העריך את שווי הקרקע בערכים דומים, החליטו ברמ"י להזמין שומה נוספת מהשמאי ענאן סלאמה ובמקרה זה אכן היתה השומה נמוכה יותר וברמ"י ביקשו לשלם את הסכום הנמוך. בתביעה שהגישו באמצעות עוה"ד ארז דר לולו וניר מנחם ממשרד ליפא מאיר, טענו במושב כי ההסכם נוסח על ידי רמ"י והוגש להם תוך דרישה לחתום עליו בתוך 14 יום, ולכן הוא מחייב.

השופט יונתן אברהם, אתר בתי המשפט השופט יונתן אברהם | אתר בתי המשפט השופט יונתן אברהם, אתר בתי המשפט

ברמ"י טענו כי ההסכם ששלחו הוא טיוטה בלבד ומאחר ולא חתמו עליה היא אינה מחייבת אותם.  בפסק הדין השופט מתח ביקורת על אנשי רמ"י: "רמ"י ניסתה לייצר עילת ביטול של ההסכם... אין לה כל אחיזה במציאות". השופט כתב כי על רמ"י חלה החובה להתנהג בהגינות כלפי הציבור וחובת תום לב. "לטעמי במקרה דנן הפרה רמ"י בהתנהלותה את שתי החובות הנ"ל".  השופט חייב את רמ"י לחתום על הסכם ההשבה וקבע תשלום הוצאות משפט בגובה 60 אלף שקל.         

מרמ"י נמסר כי הם לומדים את פסק הדין וישקלו הגשת ערעור.

תגיות