אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפקת הענק של איירון סורס: לרכוב על דרקון כל הדרך לוול סטריט איירון סורס תחילת מסחר הנפקה בורסת ניו יורק | צילום מסך: יוטיוב

הנפקת הענק של איירון סורס: לרכוב על דרקון כל הדרך לוול סטריט

מנכ״ל כללטק מקבוצת כלל תעשיות, אחת המשקיעות הבולטות באיירון סורס, מספר לכלכליסט על הדרך להנפקה הישראלית הגדולה בהיסטוריה

29.06.2021, 09:47 | דניאל שנער

בינואר 2015 חתמתי בשם כללטק ו-Access על ההשקעה הכי גדולה שעשיתי עד אז – 25 מיליון דולר והצטרפתי לדירקטוריון החברה כמשקיף. בסוף 2020 קראו לי מנכ"ל החברה וסמנכ"ל הכספים וביקשו שאתן כתף ואצטרף אליהם לנהל יחד איתם את תהליך ההנפקה. לחברה קוראים איירון סורס ואתמול היא יצאה לדרכה הציבורית באמצעות מיזוג, כהנפקה הישראלית הגדולה בהיסטוריה. הנה כמה דברים שלמדתי בדרך.

קראו עוד בכלכליסט:

1. צאו מהטריינינג. "אני בארץ, בוא להליכה בים"  כתב לי חבר שחי בסין והגיע לביקור. הייתי ספון בספה עם טריינינג ובמבה מול הטלוויזיה והדבר האחרון שהתחשק לי לעשות היה לזוז. לבחור קראו יובל רייזמן, הוא בדיוק הקים משרד בסין לחברה בשם איירון סורס ואמר שאני חייב לפגוש אותם – שיש בהם משהו מיוחד. בפרפראזה על המשפט של מייקל ג'ורדן – משקיע מפסיד 100% מהעסקאות שלא ידע עליהן. והסיכוי הכי טוב לייצר הזדמנויות הוא לסגור את הטלווזיה ולצאת לפגוש אנשים מעניינים.

הנפקת איירון סורס בוול סטריט, צילום: IronSource הנפקת איירון סורס בוול סטריט | צילום: IronSource הנפקת איירון סורס בוול סטריט, צילום: IronSource

2. ההצלחות הכי גדולות הן מהימור (מוצלח) נגד הקונצנזוס. בתהליך בחינת ההשקעה התייעצנו עם המון משקיעים ומומחים ורובם המליצו לא להשקיע. אבל תחושת הבטן היתה חזקה ונתמכה בעבודה מקיפה שביצענו אני ו(בעיקר) השותף שלי בכללטק תומר בבאי. העסק המרכזי של החברה ב 2014 היה עולם הולך ונעלם ולא הצדיק את הוולואציה של כ-600 מליון דולר, אבל ניצני הצמיחה בתחום המובייל בשילוב עם הרושם העומק שעשו עלינו היזמים היוו את הבסיס להימור שהצוות הזה יידע לבנות עסק משמעותי גם בעולם המובייל. אם זו היתה השקעה בקונצנזוס, די בטוח שלא היינו מרוויחים פי 10 על ההשקעה. וכנראה, עם כמה שזה נחמד לעוף על עצמנו - בואו נודה על האמת, המזל שיחק (גם) פה תפקיד חשוב מאוד.

3. הון סיכון זה מרתון בתוך רכבת הרים. ועדת ההשקעות שלנו שכוללת את אבי פישר מנכ"ל כלל תעשיות ולינקולן בנט מנכ"ל אקסס וגם לן בלווטניק (המשקיע היחיד שלנו) פגשו את תומר בר זאב ואישרו את ההשקעה (אחרי ארוחת בוקר עם תומר לן אפילו ביקש להגדיל את הסכום מ 10 ל 25 מליון דולר). מאחר וזו היתה ההשקעה הגדולה הראשונה של כללטק, היה ברור שאם זה מתבחבש – עבדכם הנאמן הולך להגשים את החלום להיות סופר במשרה מלאה, ולא מבחירה. לא תמיד היה קל. 

היו רגעים במהלך שבע השנים האלה שבהם הייתי משוכנע שאצטרך לטוס למינסוטה למכור שמפו בעגלות של הישראלים בקניונים כדי להחזיר את ההשקעה. היום,2021, נראה שכל השקעת הייטק אוטומטית מצליחה ויזמים הולכים לישון מליונרים וקמים מליארדרים. אבל האמת היא שזו ריצה מאוד ארוכה, ומאוד מפחידה – מרתון בתוך רכבת הרים, בפארק שעשועים בלי חוקים. שיט האפנס. ולכן לב ההימור חייב להיות על צוות ובעיקר על יזמים מדהימים, גמישים וקשוחים שיידעו לנווט גם בסופות. מה שמוביל אותנו לסעיף הבא.


דניאל שנער, מנכ"ל כללטק מקבוצת כלל תעשיות דניאל שנער, מנכ"ל כללטק מקבוצת כלל תעשיות דניאל שנער, מנכ"ל כללטק מקבוצת כלל תעשיות


4. היכולת להמציא עצמך מחדש היא כוח העל של יזמים. איירון סורס קמה מחיבור של כמה חברות והשכילה לשמר את מרבית היזמים פעילים – כל אחד בדרכו – עד היום. החיבור הזה איפשר לה להמציא עצמה מחדש שוב ושוב. על הגג בלילינבלום כששאלתי את תומר מה הסיכון הכי גדול בחברה, הוא הצביע על בחור עם משקפי שמש וחולצה קצרה מדי ואמר – אם יקרה לו משהו הלך לך הכסף. זה היה אחד משלושת האחים מילראד. 

האחים - איתי, איל ורועי, שלושה גאונים שהקימו את החברה עם תומר. עומר קפלן וארנון חריש (שמנהלים כיום את שתי הפעילויות המרכזיות בחברה) וה-COO האגדי תמיר כרמי הצטרפו לרביעיה יחד עם נתנאל שדמי כתוצאה ממיזוגים. הם החליפו תפקידים, ניסו ונכשלו וניסו שוב עד שהצליחו. כשהשקענו בחברה, תחום המובייל היה בחיתוליו ודימם כסף. היום זה העסק המרכזי של החברה, הוא מכניס מאות מליוני דולרים ומרוויח הרבה מעל מאה מליון דולר. אאורה, הפעילות מול מפעילות הסלולאר – לא היתה קיימת כשהשקענו – היא היתה רעיון. והיום היא עסק ענק, צומח וסופר רווחי. חבורת היזמים הזו התנפצה אל מול קירות והיתה מספיק קשוחה מצד אחד לא לוותר, וגמישה מצד שני כדי לדעת מתי צריך לשנות כיוון. 

5. חשיבותו של ה -Meaningful Fun.  בשנות התשעים היו אומרים "work hard play hard". באיירון סורס היום אומרים "כיף משמעותי" (באנגלית הכל נשמע יותר טוב). הגישה של תומר, תמיר והחבורה היא שגם את הדברים הקשים והמורכבים אפשר לעשות בכיף ועם מוסיקה (אמיתית ופילוסופית) ברקע. וזה עובד.

6. ספאק זה לא משחק. בסוף 2020 ותחילת 2021 היתה תחושה שקל להפוך חברה ציבורית דרך התמזגות עם ספאק. השוויים היו בשמים ונראה היה שהכסף הקל זורם ברחובות כמו זהב בקליפורניה לפני מאתיים שנה. אבל די מהר התגלה שאין ארוחות חינם. חברות שלא מתאימות להיות ציבוריות מתקשות להשלים את התהליך. כשתומר ואסי ביקשו ממני להצטרף ולנהל איתם את ההנפקה – זה היה תהליך של הנפקה רגילה - IPO שכמעט והושלם. בחרנו בסופו של דבר לשנות כיוון לספאק, למרות האתגרים - בגלל שמאחוריו עמדה קרן מהטובות בעולם והשותף המנהל שלה (אורלנדו בראבו) התגייס להוביל את המהלך ואף הצטרף לדירקטוריון החברה. התהליך הוא ארוך ומורכב וחדשני – הבנקאים ועורכי הדין, רואי החשבון והיועצים – כולם לומדים תוך כדי תנועה. הצוות המקצועי באיירון בראשות סמנכ"ל הכספים אסף בן עמי ודליה ליטאי היועצת המשפטית עבדו ללא הפסקה חודשים רבים כדי להצליח לעמוד ביעדים – וגם להם לא היה קל. אז ההמלצה שלי, לחברות שחושבות שספאק הוא דרך קלה להפוך להיות ציבוריים – תחשבו שוב.

7. בים של חדי קרן – תהיה דרקון. בפורטפוליו שלנו בכללטק יש שבעה חדי קרן ודרקון אחד. חברות טק שהגיעו לשווי של מעל מליארד דולר היו פעם חיה מופלאה ונדירה ומשם השם חד קרן. בינתיים יש כבר יותר חברות כאלה, אבל איירון סורס שונה בכך שהיא גם רווחית. היכולת לבנות עסק שלא רק צומח מהר אלא גם מרוויח ולכן שורד בזכות עצמו ולא חייב לגייס כדי לחיות – היא נדירה באמת. בואו נודה על האמת, על גב של מי הייתם מעדיפים לרכב, חד קרן או דרקון?  

דניאל שנער הוא מנכ"ל כללטק מקבוצת כלל תעשיות


תגיות