אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סאות'גייט 2 - קללת גרמניה 0 גארת' סאות'גייט מאמן אנגליה | AFP

פרשנות

סאות'גייט 2 - קללת גרמניה 0

הניצחון של אנגליה על גרמניה בשמינית גמר היורו הוא של המאמן גארת' סאות'גייט. ניצחון שבא מתוך הרצון שלו להסיר קללה ספורטיבית מאנגליה עם מדע וירידה לפרטים מאוד משעממים. הוא הצליח להסיר קללה אחת. ייתכן שעוד שלושה משחקים יסיר קללה אחרת

29.06.2021, 22:15 | אוריאל דסקל

בשנה האחרונה, גארת' סאות'גייט הגיע להשתלמות אצל טוטו וולף בקבוצת הפורמולה 1 של מרצדס. הוא ציין שלמד הרבה ממנו. הוא התרשם בעיקר מהתרבות שיצר בקבוצת הפורמולה 1 וגם מהיכולת של האוסטרי להעצים את האנשים סביבו - כדי שאלו יביאו לקבוצה את הפרטים הקטנים, שאיתם בונים ניצחונות.

קראו עוד בכלכליסט:

סאות'גייט, כמאמן נבחרת אנגליה בכדורגל, בנה "שתי קבוצות". קבוצה אחת: צוות המעטפת של הנבחרת שעובד 24/7 כל השנה ויורד לפרטים מדהימים: מנתונים מתקדמים על פעולות במגרש ועד זמני ארוחות בזמנים אידיאלים במהלך טורניר. הצוות השני הוא צוות השחקנים, שמקבל את השירות מהצוות הזה בזמן פגרות בינלאומיות. 

סאות'גייט יורד עם צוותו לפרטים כגון שפת גוף. "אם אתה אומר לשחקנים להישאר רגועים אבל מתנהג על הספסל כמו באזיל פולטי, אז זה לא יעשה את העבודה", הסביר. והוא מדבר על הצורך העמוק שלו לדעת את כל הפרטים בחיים של שחקניו כדי להבין אותם טוב יותר ולדעת איך להוציא את המיטב מהם. 

מימין: מאמן גרמניה יואכים לב ומאמן אנגליה גארת מימין: מאמן גרמניה יואכים לב ומאמן אנגליה גארת' סאות'גייט | AP מימין: מאמן גרמניה יואכים לב ומאמן אנגליה גארת

מן הסתם, גם ביורו 2020 אנגליה של סאות'גייט לוקחת בחשבון את כל הפרטים הקטנים. חילופים מתבצעים לפי נתונים רפואיים של השחקנים ובחישוב הדקות ששיחקו העונה; כל יריבה פוטנציאלית נותחה על ידי צוות אנליסטים; השיקום של השחקנים הוא פרויקט מדעי ופסיכולוגי - עוקבים אחרי כל מדד גופני ומחנה האימונים עוצב כדי שהשחקנים ישאבו ממנו הנאה מקסימלית וגם יירגעו בין משחקים (כולל אוהל יוגה מיוחד). הכל מדוקדק. הכל מתוקתק. הכל מדעי. 

אין דרך אחרת לשבור "קללה". כלומר לעשות משהו מנטלית הפך "לבלתי אפשרי" עבור קבוצה מסוימת. 

בוסטון רד סוקס לא זכתה 86 שנים בוורלד סירייס עד שגייסה את "מדען הבייסבול" ת'יאו אפשטיין; שיקגו קאבס לא זכתה בתואר 108 שנה עד שהביאה את אפשטיין גם; אף בריטי לא זכה בווימבלדון מאז 1936 עד שאנדי מארי וגישתו המדעית (הכל תקתק לפי דרישות הצוות הרפואי-פיזיולוגי-מדעי שמסביבו - שכולל גם אדם שבודק את המינרלים בשתן של הסקוטי כל כמה שעות) זכה בתואר ב-2012; ליברפול לא זכתה באליפות 30 שנה עד שצוות חוקרים, מדעני דאטה וסטטיסטיקאים בנו ליורגן קלופ קבוצה לפי נתונים מתקדמים. 

נבחרת אנגליה בכדורגל לא זכתה בדבר מאז 1966. הנבחרת ניצחה רק פעם אחת בהיסטוריה שלה בשלב הנוק-אאוט של היורו. "שלושת האריות" לא ניצחו את גרמניה באנגליה מאז 1975 (2 תיקו, 5 הפסדים). אלו הרבה מאוד קללות על הנבחרת הכי לחוצה בעולם.

אנגליה לא מנצחת את גרמניה 0-2 כל יום, כן? אבל סאותג'ייט עשה זאת הערב בשמינית גמר היורו.


שחקני נבחרת אנגליה חוגגים, צילום: EPA שחקני נבחרת אנגליה חוגגים | צילום: EPA שחקני נבחרת אנגליה חוגגים, צילום: EPA

סאות'גייט פחדן?

כמובן, שלפני המשחק כולם ידעו טוב יותר מסאות'גייט את מי להרכיב לקרב מול הגרמנים. כמובן שהוא "פחדן" כי לא משחק עם ג'ק גריליש וג'יידון סאנצ'ו. הוא סומך יותר מדי על הארי קיין וראחים סטרלינג. הוא לא מתאים לרמה של השחקנים שלו. ואולם, את קללת הפנדלים גארת' סאות'גייט הסיר במונדיאל 2018 עם אימונים מנטליים מיוחדים, התמקדות בשפת גוף וניתוח סטטיטי מתקדם. וגם את הקללה הגרמנית הסיר היום עם הכנה - טקטית, גופנית ומנטלית - אידיאלית. 

קיריין טריפייר לא היה צריך לשחק בגלל שהוא לא טוב כמו ריס ג'יימס? אולי. אבל רק קווין דה בריינה יצר יותר מצבי הבקעה במונדיאל האחרון וביורו (33) מאשר המגן של אתלטיקו מדריד (27); ראחים סטרלינג לא טוב מספיק? הוא בסך הכל השחקן השני בהיסטוריה שכובש את שלושת השערים הראשונים של אנגליה בטורניר (הראשון מאז גארי ליניקר ב-1986); קלווין פיליפס לא מתאים לרמה הזאת? במאה ה-21 לא היה שחקן אנגלי שהשיג את הכדור יותר פעמים ממנו במשחק אחד (11); אנגליה לא תוקפת גלים-גלים? סאות'גייט מבין שצריך לנהל את הציפיות ושהשחקנים לא יסחפו אחרי האופטימיות הבלתי נשלטת של האנגלים בטורנירים; אנגליה הגנתית מדי? סליחה - אבל זה מה שמנצח לה משחקים. זו הנבחרת היחידה שלא ספגה שער בטורניר הזה והיריבות שלה הגיעו למצבי הבקעה שהיו שווים, בסך הכל, 2.6 שערים צפויים - הכי נמוך בליגה. עד היורו הזה, רק פעם אחת אנגליה לא ספגה בארבעת המשחקים הראשונים של טורניר: נכון - ב-1966. 

גארת גארת' סאות'גייט, מאמן אנגליה | AFP גארת


סאות'גייט נראה ומתנהל קצת כמו פקיד בריטי משעמם אבל בשביל לנצח את ההיסטוריה צריך את הפקיד המשעמם הזה שחוקר את כל הטורנירים האחרונים ומביא תובנות על סגנון המשחק המנצח בהם. צריך את המנהיג הרגוע שבשיא הרגש עדיין מנסה להבין מה כולם מרגישים כדי לדעת מי הכי מוכן לעשות את המהלך המנצח.

סאותג'ייט לא יכול להיות "כלב משוגע" על הקווים - בסגנון המאמנים הבריטים הקלישאתיים, שמחדירים מוטיביציה בשחקניהם עם סיפורים על מלחמת העולם השנייה. זה לא הוא. זה לא אומר שהוא לא מתאים לתפקיד. זה לא אומר שאין לו תשוקה. "תמיד ניסו לבחון את המוטיבציה שלי", הסביר פעם על איך זה להיות שחקן ממעמד הביניים בחדרי הלבשה שמלאים בבני מעמד הפועלים. "תמיד ניסו לבדוק את התשוקה שלי למשחק ביחס לאנשים שלא היו במצב חברתי כמוני. אז ידעתי שאני צריך לפתח חוסן נפשי, ידעתי שאני לא יכול להיות מישהו שהוא לא אני. אבל זה לא אומר שאין לי תשוקה ואין לי רצון לנצח".

הניצחון היום על גרמניה הוא ניצחון של סאות'גייט והגישה שלו. ניצחון שבא מתוך הרצון הבלתי נראה הזה שלו להסיר את הקללה מאנגליה. הוא הצליח להסיר קללה אחת. ייתכן שעוד שלושה משחקים יסיר קללה אחרת.


תגיות