אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: 5 מדינות באסיה אחראיות ל-80% מההשקעה בתחנות כוח פחמיות זיהום אוויר בבנגלדש | צילום: שאטרסטוק

דו"ח: 5 מדינות באסיה אחראיות ל-80% מההשקעה בתחנות כוח פחמיות

דו"ח של מכון מחקר עצמאי מגלה שסין, הודו, אינדונזיה, וייטנאם ויפן מתעדות לבנות יותר מ-600 תחנות כוח פחמיות חדשות, שיספקו יחד אנרגיה בהקף של 300 גיגה-ואט – פי 3 מצריכת החשמל הדרושה בבריטניה

30.06.2021, 08:15 | עומר כביר

חמש מדינות באסיה אחראיות ל-80% מההשקעות העולמיות בתחנות כוח פחמיות חדשות, ומסכנות בכך את המאמצים העולמיים לבלום את משבר האקלים – כך לפי דו"ח חדש של מכון המחקר העצמאי Carbon Tracker Initiative.

קראו עוד בכלכליסט:

פחם נחשב למזהם ביותר מבין דלקי המאובנים, ומדעני אקלים מסכימים שלא רק שאסור להמשיך את ההשקעות בו, יש גם לעצור מיידית את השימוש בתחנות כוח פחמיות קיימות. מבחינה כלכלית, אין גם שום הצדקה להשקעה חדשה בפחם, שכן כבר היום חשמל מאנרגיות מתחדשות זול יותר מהקמת תחנות כוח פחמיות חדשות.

זיהום אוויר בבנגלדש , צילום: שאטרסטוק זיהום אוויר בבנגלדש | צילום: שאטרסטוק זיהום אוויר בבנגלדש , צילום: שאטרסטוק

חרף זאת, הדו"ח החדש מגלה, סין, הודו, אינדונזיה, וייטנאם ויפן מתעדות לבנות יותר מ-600 תחנות כוח פחמיות חדשות, שיספקו יחד אנרגיה בהקף של 300 גיגה-ואט – פי 3 מצריכת החשמל הדרושה בבריטניה. סין ויפן מבצעות את ההשקעה אף שהתחייבו בשנה האחרונה להפחית את פליטות גזי החממה שלהן עד 2030 ב-50% וב-46% בהתאמה.

סין, שמובילה את ההשקעה העולמית בפחם, מתכוונת להוסיף 187 גיגה-ואט למערך תחנות הכוח הפחמיות שלה שפועל כיום בהספק של 1,100 ג'יגה-ואט. זאת, בשעה שאנרגיות סולאר ורוח יכולות כבר היום לייצר חשמל זול יותר מ-85% מתחנות הכוח הפחמיות הקיימות בסין, ושעד 2024 הן יהיו זולות מכל התחנות הפחמיות. גם בהודו ובאינדונזיה אנרגיות מתחדשות יהיו זולות יותר מכל התחנות הפחמיות ב-2024, בעוד שביפן ובוויאטנם יושג יעד זה כבר בשנה הבאה.

"המבצרים האחרונים האלו של אנרגיה פחמית שוחים נגד הזרם, בשעה שאנרגיה מתחדשת מספקת פתרונות זולים יותר שתומכים ביעדי האקלים העולמיים", אמרה לגארדיאן מנהלת המחקר של Carbon Tracker, קטרינה הילנברנד פון דר ניין. "משקיעים צריכים להתרחק מפרויקטי פחם חדשים, שרבים מהם צפויים לייצר החזר השקעה שלילי למן ההתחלה".

ההשקעה של חמש המדינות מנוגדת למגמה במדינות אחרות. בריטניה, למשל, צפויה לסגור את שתי תחנות הכוח הפחמיות האחרונות שלה, שאחראיות כיום ל-1.5% מאספקת החשמל במדינה, עד 2024. "הצעד ההחלטי של הממשלה שולח מסר ברור לידידינו בכל העולם שאנרגיה נקייה היא הדרך קדימה", אמר אלוק שארמה, נשיא Cop26, ועידת האקלים של האו"ם שעתידה להתקיים בנובמבר הקרוב בגלזגו. "ההשפעה של הצעד הזה תהיה גדולה יותר אם נוכל להביא את העולם אתנו, ולכן הרצון שלנו לתמוך במעבר אנרגטי נקי וצודק היא מרכזית בדיונים שלי בדרך ל-Cop26".


תגיות