אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר חדש מגלה: 9% מהגברים במגזר החרדי עובדים בשחור חרדים בבני ברק (ארכיון) | צילום: יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

מחקר חדש מגלה: 9% מהגברים במגזר החרדי עובדים בשחור

מחקר של המכון לדמוקרטיה שמתבסס על סקר שערך מכון חרדי גילה ש־61% מהגברים החרדים עובדים לעומת 52% לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לפי החוקרים, הפער משקף את העובדים בשחור. עיקר העבודה בשחור אצל החסידים

01.07.2021, 07:05 | שחר אילן

בפעם הראשונה מחקר אומד את שיעור העבודה "בשחור" במגזר החרדי. על פי המחקר של המכון הישראל לדמוקרטיה, שיעור התעסוקה של גברים חרדים בסקר שערך מכון הסקרים החרדי "סקר כהלכה" עמד לפני הקורונה על 61% לעומת 52% לפי סקרי כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). 

משמעות הדבר היא שכאשר הסוקרות הן חרדיות, שיעור הגברים החרדים שעונים שהם עובדים גבוה ב־9 נקודות אחוז משיעור הגברים העובדים באופן רשמי. הפער, מעריכים החוקרים, הוא שיעור הגברים שעובדים בשחור. מדובר הן בעצמאים שמספקים שירות בלי חשבונית והן בשכירים שעובדים ללא תלוש.

קראו עוד בכלכליסט:

במשך שנים ארוכות עולה הטענה ששיעור הגברים החרדים העובדים גבוה מהנתון הרשמי בשל היקף נרחב של עבודה בשחור. עם זאת, מעולם לא ניתנה תשובה לשאלה מה היקף העבודה בשחור במגזר החרדי. תשובה כזו הציע אתמול לראשונה מנהל תחום חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, ד"ר גלעד מלאך, בכנס הורביץ לכלכלה ולחברה שערך המכון בירושלים.

חרדי בבני ברק (למצולמים אין קשר לידיעה) , צילום: יריב כץ חרדי בבני ברק (למצולמים אין קשר לידיעה) | צילום: יריב כץ חרדי בבני ברק (למצולמים אין קשר לידיעה) , צילום: יריב כץ

מלאך סיפר על מחקר של המכון שבדק משקי בית חרדיים והתבסס על סקר של מכון המחקר החרדי "סקר כהלכה" ב־2019. את המחקר עורך מלאך יחד עם החוקרים עמית לוונטל וגבי גורדון מהמכון. בקרב הנשים החרדיות לא נמצא כמעט הבדל בין התשובות ללמ"ס ול"סקר כהלכה", כלומר היקף ההעסקה בשחור נמוך. הדבר נובע כנראה מכך שנשים חרדיות עובדות במקצועות מסודרים יותר. לעומת זאת אצל הגברים החרדים נמצא פער גדול שמעניק מושג טוב על היקף העבודה השחורה.

מה שאיפשר את ההגעה לנתון החדש הוא בעצם פתיחת מכוני הסקרים החרדיים בשנים האחרונות. לדברי מלאך, "ברגע שמדובר במכון סקרים חרדי עם טלפניות חרדיות, אז אנשים ענו יותר בחופשיות. כשמתקשר מישהו מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, זה גורם רשמי של המדינה, אז אם אתה עובד בשחור, אתה אומר שאתה לא עובד". הוא מסביר ש"לרוב העבודה בשחור זה עבודה בתוך הקהילה".

הציבור החרדי מתחלק לשלוש קבוצות שוות בערך בגודלן: ליטאים, חסידים וספרדים. על פי המחקר, היקף העבודה בשחור גדול במיוחד אצל החסידים, 13%. 57% מהחסידים מדווחים על עבודה בסקרי הלמ"ס לעומת 70% בסקר של "סקר כהלכה". אצל הליטאים הפער הוא של 8%.

מלאך מסביר שהעבודה בשחור במגזר החרדי נוצרה בתקופה שבה בגלל הסדר דחיית השירות הגברים החרדים לא יכלו לעבוד עד גיל 41. היום גיל הפטור עומד על 24, כך שמדובר בחסם נמוך יותר לעבודה רשמית. אבל לדברי מלאך, "במגזר החסידי אנשים מתחתנים בגיל 21-20. הרבה פעמים הם מוצאים עבודה אצל מישהו קרוב, במסחר, שירותים, שיפוצים, צווארון כחול". מלאך אומר ש"זו כניסה גרועה לשוק התעסוקה, בצורה לא מסודרת ובלי הכשרה מקצועית טובה". הוא מיוזמי המהלך שמתכננת הממשלה הנוכחית להוריד את גיל הפטור משירות צבאי ל-21 כדי להקל על חרדים לצאת לעבודה.

תגיות