אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התשקיף של איירובוטיקס חושף בעלת מניות גדולה ומפתיעה רחפן של איירובוטיקס | צילום: בלומברג

התשקיף של איירובוטיקס חושף בעלת מניות גדולה ומפתיעה

יצרנית הרחפנים הישראלית, ששרפה למשקיעים 122 מיליון דולר בשבע שנות קיומה, מבקשת לגייס 21 מיליון דולר לפי שווי של 70 מיליון דולר לפני הכסף. בעלת המניות הגדולה בחברה היא החברה הממשלתית הסינגפורית טמאסק, שמחזיקה ב־30.3% ממניות איירובוטיקס

01.07.2021, 07:48 | חזי שטרנליכט

לאחר שהפסידה 122 מיליון דולר במצטבר מכספי משקיעים פרטיים, במשך 7 שנים מהקמתה, מבקשת יצרנית הרחפנים איירובוטיקס להנפיק בבורסת תל אביב ולגייס 21 מיליון דולר (כ־66 מיליון שקל). החברה מייעדת את הכסף למימון המשך התרחבותה בעולם ולהוצאות מחקר ופיתוח.

קראו עוד בכלכליסט:


איירובוטיקס, שקיצצה את הוצאות המחקר והפיתוח שלה ב־2020 בשיעור של 38%, ואף הפחיתה את שכר עובדי ההנהלה ב־72% בשנת הקורונה, מגיעה לגיוס אחרי שחוותה אשתקד ירידה חדה בהכנסותיה, שהסתכמו ב־1.6 מיליון דולר, ירידה של 34.2% לעומת 2019. 

הדירקטוריון הסביר את הקיטון בהפסקת הפעילות באוסטרליה ובירידה בהכנסות מלקוח ביטחוני בישראל. במקביל עלו עקב מגפת הקורונה המכירות לסינגפור של מערכות שנועדו להגן על בריאות הציבור. ההפסד התפעולי בשנת הקורונה ירד ל־11.7 מיליון דולר מול 33.7 מיליון דולר ב־2019. 

בשורה התחתונה סיכמה איירובוטיקס את 2020 עם הפסד של 14.3 מיליון דולר — שיפור לעומת הפסד של 33.3 מיליון דולר שנה קודם לכן. רואי החשבון צירפו אזהרה לדו"חות הכספיים (הפניה לתשומת לב), אך לא החמירו אותה ל"הערת עסק חי". עם זאת, החברה סיימה את השנה עם 780 אלף דולר בקופה בלבד, מול 3.54 מיליון דולר בסוף 2019, ועם גירעון בהון העצמי של 5 מיליון דולר מול עודף של 6.2 מיליון דולר ב־2019.

מאחורי החברה עומדת גלריה של בעלי מניות מסקרנים — חלקם גופים בינלאומיים וקרנות זרות. בעלת המניות הגדולה ביותר בחברה היא ממשלת סינגפור, שמחזיקה ב-30.3% (בדילול מלא) מאיירובוטיקס. סינגפור מחזיקה במניות דרך חברת טמאסק (Temasek). טמאסק מחזיקה במניות דרך חברה בשם קינטינג השקעות, ששייכת לשר האוצר של סינגפור. בסינגפור, בניגוד למדינות כמו ישראל, מדובר במוסד מדיני ולא באדם ספציפי. בתשקיף נכתב במפורש כי ממשלת סינגפור אינה מעורבת ואינה מנהלת את ההשקעות בטמאסק. לחברה יש דירקטוריון וצוות ניהול עצמאי המנהל את תיק ההשקעות שלה לפי שיקול דעתו ולפי הנחיות הדירקטוריון שלו.

בעלי מניות נוספים הם קבוצת Ourcrowd עם 20.7%, הנשלטת בידי ג'ונתן וויליאם מדבד — משקיע דומיננטי בהייטק הישראלי, בין היתר בביונדמיט ולמונייד. משקיעה נוספת באיירובוטיקס היא קרן ההשקעות אלפא אינטליג'נס קפיטל, שמחזיקה ב־13.26%. לנושאי משרה בחברה ולעובדיה יש נתח של כ־20% מהמניות.


מאיר קליינר, מנכ"ל איירובוטיקס מאיר קליינר, מנכ"ל איירובוטיקס מאיר קליינר, מנכ"ל איירובוטיקס


איירובוטיקס, שהוקמה ב־2014, עוסקת באיסוף וניתוח מידע באמצעות רחפן אוטומטי, וללא מגע יד אדם, במערכות שמכונות "רחפן בקופסה". אפשר לשגר את הרחפן, לקלוט אותו ולטפל בו — לרבות החלפת סוללות והטענתן — באופן אוטונומי. 

החברה פועלת כיום בדובאי, סינגפור, ישראל וטקסס בארה"ב, והנהלתה תולה תקוות בקבלת אישור סוג קבוע (Type Certificate) לכלי טיס בארה"ב. אישור כזה מרשות התעופה האמריקאית (FAA) יאפשר לה להפעיל רחפנים ללא צורך באישורים נוספים. בסינגפור ובדובאי האישורים מוגבלים ותחומים בזמן. 

אם ההנפקה תצליח, יקבלו נושאי המשרה בונוס של 700 אלף דולר. אחד ממייסדי החברה והמנכ"ל לשעבר, רן קראוס, המכהן כיום כנשיא לענייני אסטרטגיה ופיתוח עסקי, היה שיאן השכר ב־2020 עם עלות העסקה של 902 אלף דולר, ירידה של 30% לעומת 2019. 

המנכ"ל החדש, שנכנס לתפקידו לפני כ־10 ימים, מאיר קליינר — גם הוא ממיסדי החברה — קיבל ב־2020 שכר בעלות של 212 אלף דולר, בדומה ל־2019. שכרו של קליינר קוצץ ב־10% למשך כחצי שנה ב־2020 בשל הקורונה. 

משכורתו עומדת על 45 אלף שקל בחודש, ואם ההנפקה תצליח היא תזנק ל־68.5 אלף שקל. בנוסף, ובכפוף להצלחת ההנפקה, יהיה קליינר זכאי  לתגמול באופציות וגם לבונוס של 0.5% מתמורת ההנפקה נטו, שתחושב לפי נוסחה שנקבעה מראש.

תגיות