אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ירידה זמנית ב-2020: התאונות בענף הבנייה זינקו השנה ב-57% אתר בנייה שבו התרחשה תאונת עבודה בבית שמש | צילום: איחוד הצלה

אחרי ירידה זמנית ב-2020: התאונות בענף הבנייה זינקו השנה ב-57%

לפי נתוני קו לעובד, במחצית הראשונה של 2021 דווח על 112 תאונות לעומת 71 בתקופה המקבילה אשתקד, ונרשמה עלייה במספר ההרוגים. מינהל הבטיחות: "הנתונים מטעים לחלוטין"

02.07.2021, 12:35 | דותן לוי

מספר התאונות בענף הבנייה זינק במחצית הראשונה של 2021 ב-57% לעומת המחצית הראשונה של 2020, כך עולה מהדו"ח החצי שנתי של ארגון קו לעובד.  מספר התאונות שהוגדרו כ"רמת פציעה בינונית" עמד על 112 לעומת 71 תאונות במחצית הראשונה של 2020. 

יחד עם זאת, לעומת 2019 מדובר בירידה של 8% (122 תאונות). גם מספר ההרוגים עלה אם כי בהיקפים פחותים: במחצית השנה נהרגו 15 פועלים לעומת 14 בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בירידה חדה בשיעור של 40% לעומת שנת 2019 אז נהרגו 25 פועלים.  

קראו עוד בכלכליסט:


לפי הדו"ח, ברשות משרד העבודה עומדים כיום 80-100 מפקחים בלבד אשר מבצעים פעילות אכיפה בכלל הענפים, כאשר בישראל יש צורך במינימום של 180 מפקחים על פי מפתח של מפקח לכל 10 אלף עובדים. עוד מציינים בדו"ח את הסדרת האכיפה המינהלית נגד עברייני בטיחות המאפשרת למדינה להטיל צווי בטיחות, לסגור אתרים ולהטיל עיצומים (קנסות כספיים) על קבלנים המפרים את הוראות הבטיחות. 

כמו כן רשם הקבלנים יכול להתלות רישיון קבלן ולהשעות קבלנים ממרשם הקבלנים המוכרים לביצוע עבודות ממשלתיות. מספר צווי הבטיחות שהוטלו על קבלנים במחצית השנה עמד על 2,124 לעומת 2,515 בשנת 2020, ו-820 צווים ב-2019. גם כאן מדובר בירידה של 15% במספר הצווים לעומת השנה שעברה. 

אתר ביבנה שבו התרחשה תאונת עבודה. מגמת עלייה, צילום: ענר גרין אתר ביבנה שבו התרחשה תאונת עבודה. מגמת עלייה | צילום: ענר גרין אתר ביבנה שבו התרחשה תאונת עבודה. מגמת עלייה, צילום: ענר גרין


מתחילת השנה נערכו הליכי שימוע ל-7 קבלנים

עוד עולה מהדו"ח כי בשנת 2018 ערך רשם הקבלנים שימועים ל-6 קבלנים, אך רק רישיונו של אחד מהם נשלל. מבין החברות שלא ננקטו נגדם כל האמצעים הדו"ח מצא לציין את חברת דניה סיבוס עם 45 צווי בטיחות שהוצאו לה מאז השימוע. בשנת 2019 נערכו שימועים ל-11 קבלנים ורישיונם של 9 הותלה על תנאי, של חברה אחת הותלה בפועל ומחברה נוספת נשלל הרישיון. 

בשנת 2020 נערכו שימועים ל-10 קבלנים, רישיונם של 7 הותלה על תנאי ושל 3 נוספים הותלה בפועל. מאז תחילת 2021 ועד סוף חודש מאי נערכו שימועים ל-7 קבלנים, רישיונם של 6 הותלה על תנאי ורישיונו של אחד הותלה בפועל. 

"הממצאים של הדו"ח מעלים בבירור שתאונות העבודה בישראל נמצאות במגמת עלייה. אמצעי האכיפה והפיקוח שננקטים על ידי הרשויות אינם מהווים אמצעי הרתעה מספק למול חברות קבלניות. מרבית החברות הקבלניות שמקבלות צווי בטיחות, נכון לרגעים אלו, אינן מועברות להמשך טיפול ברשם הקבלנים", לשון הדו"ח. 

עוד נטען, כי האמצעים הקיימים אינם מייצרים הרתעה בענף, שכן 16 מתוך 33 חברות שרישיונן הותלה על תנאי או בפועל המשיכו לבצע עבירות בטיחות גם לאחר השימוע שנעשה להן ורק שתיים מהן הוזמנו לשימוע נוסף.     

מאות צווים אבל רק 3 כתבי אישום

בעקבות פרסום הדו"ח של קו לעובד מיהרו לפרסם במינהל הבטיחות גם את הדו"ח החצי שנתי שלהם. לפי הדו"ח, מתחילת השנה נערכו 6,053 ביקורי פיקוח באתרי בנייה ומתוכם הוטלו 2,210 צווי בטיחות מהם 1,018 צווי סגירה של אתרי בנייה אשר נסגרו למספר ימים ונפתחו שוב רק לאחר ביקורת של מפקחים באתר. 

עוד עולה מהדו"ח של מינהל הבטיחות כי הוטלו 490 עיצומים (קנסות) מאז תחילת השנה. המינהל מפרט את החברות להם הוצאו צווי בטיחות כאשר בראשן עומדות החברות הקבלניות דניה סיבוס ומחאמיד תאופיק, שתי חברות שרישיונן הותלה בעבר. עוד עולה מהדו"ח, כי למרות היקף גבוה של עיצומים וצווי בטיחות, רק 3 כתבי אישום הוגשו במהלך 2021.

לגבי נתוני הפצועים טוענים במינהל הבטיחות כי הדו"ח של קו לעובד מציג נתונים שגויים. חזי שורצמן, מפקח עבודה ראשי ומנהל מינהל הבטיחות במשרד העבודה: "נתוני דו"ח קו לעובד מטעים לחלוטין. בשנת 2021 נפגעו 350 עובדים בהשוואה  ל-537 באותה תקופה אשתקד - ירידה של 35%. כמו כן נרשמה ירידה בהרוגים מ-16 ל-12 בענף הבנייה . מינהל הבטיחות ימשיך בעבודה קשה ללא פשרות להילחם למען בטיחות לעובדים בישראל בכל תחומי התעסוקה". 

שר העבודה הנכנס מאיר כהן. אחריות למניעת תאונות, צילום: עמית שעל שר העבודה הנכנס מאיר כהן. אחריות למניעת תאונות | צילום: עמית שעל שר העבודה הנכנס מאיר כהן. אחריות למניעת תאונות, צילום: עמית שעל

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה אמר בעקבות הדו"ח כי "מינהל הבטיחות בעבודה פרסם דו"ח חצי שנתי ביחס לפעילותו למניעת תאונות עבודה. בדו"ח מתפאר המינהל בכך שהוציא אלפי צווי בטיחות וצווי שיפור בתחום הבנייה, החקלאות והתעשייה. לעומת זאת, צורם במיוחד, נתון הגשת כתבי האישום. מתוך אלפי צווי הבטיחות שפרסם המינהל הוגשו רק שלושה כתבי אישום  כנגד מפרי פקודת הבטיחות בעבודה".  

אסל הוסיף כי "במשך שנים התובעת הראשית במשרד העבודה אינה פועלת להגיש כתבי אישום בגין צווי הבטיחות המועברים אליה וזאת למרות ביקורת שהוטחה בה בוועדות הכנסת. נוכח המחדל המתמשך בנושא זה, הפורום למניעת תאונות עבודה קורא לשר העבודה החדש מאיר כהן, לפעול להקמת יחידת תביעות עצמאית בתוך מינהל הבטיחות בעבודה שתעסוק אך ורק בהגשת כתבי אישום בגין  הפרת צווי הבטיחות. רק הבאתם של מפרי הבטיחות לבתי המשפט תגרום להרתעה הרצויה ושמירה על חיי העובדים".



תגיות