אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות מוותרת על ההסתדרות ועל 50 מיליארד שקל בקופות המפעליות מימין רני צים ויאיר לוינשטיין | צילום: מאיר אדרי

בלעדי

פסגות מוותרת על ההסתדרות ועל 50 מיליארד שקל בקופות המפעליות

בית ההשקעות שניהל ערב מכירתו נכסים בכ־162 מיליארד שקל מפסיק את ניהול ההשקעות של הקופות המפעליות, בהן הוא היה השחקן הדומיננטי ביותר. הקופות האלה שירתו עובדים המאוגדים בהסתדרות, שם ממילא לא היו מרוצים מהביצועים. כך, אחת הקופות המפעליות הגדולות - רום, שמנהלת 2 מיליארד שקל - קיימה לאחרונה מכרז להחלפת פסגות, שבו זכה אי.בי.אי

05.07.2021, 07:21 | אלמוג עזר

רגע לפני שמה שנותר מפסגות עובר לידי רני צים, הודיע בית ההשקעות להסתדרות כי הוא מפסיק את שירותי ניהול ההשקעות של הקופות המפעליות. אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, רכשה את פסגות תמורת 910 מיליון שקל, והיא עומדת מאחורי ההחלטה. זו הגיעה על רקע רווחיות נמוכה, חוסר שביעות רצון של הסתדרות העובדים מהתשואות והצורך לעמוד בדרישות רגולטוריות נוכח רכישת פסגות. ההחלטה תיכנס לתוקף בתוך 90 יום מהשלמת המכירה לצים.

קראו עוד בכלכליסט:

הקופות המפעליות מנהלות את החסכונות של עובדים המאוגדים בהסתדרות העובדים ואינן פתוחות לציבור. הן גובות דמי ניהול נמוכים של 0.35%-0.14% בהשוואה לממוצע של 0.7% בענף. ישנן 30 קופות כאלה, שמנהלות 113 מיליארד שקל. פסגות מעניק שירותי ניהול השקעות ל־25 קופות שמנהלות 50 מיליארד שקל באמצעות פסגות ני"ע, שעתידה לעבור בקרוב לידי צים. בין היתר פסגות ני"ע מנהלת את ההשקעות של הרופאים, המורים והגננות, המורים התיכוניים, האקדמאים, עובדי חברת החשמל ועד לאחרונה גם את קרן רום של הרשויות המקומיות. מדובר על מרב הנכסים של פסגות ני"ע, שמנהלת 68 מיליארד שקל.

מעבר לשיקול דמי הניהול הנמוכים, אלטשולר שחם גמל ופנסיה נדרשה על ידי רשות שוק ההון למכור נכסים של פסגות כדי שלא לחצות מגבלת אחזקה של 15% מהנכסים בשוק החיסכון כולו (פנסיה, גמל וביטוחי מנהלים). הגם שפסגות ני"ע מעניקה לקופות האלה שירותי ניהול, הכספים האלו נכללים בחישוב המגבלה. רשות שוק ההון דרשה מאלטשולר שחם גמל ופנסיה למכור נכסים ב־7.7 מיליארד שקל. בעסקה שהושלמה אתמול נמכרו כמה קופות פנסיה של פסגות, שמנהלות 25 מיליארד שקל, לחברת הביטוח הראל ב־180 מיליון שקל. בהמשך לכך, אלטשולר שחם גמל ופנסיה מוותרת גם על ניהול הקופות המפעליות בפסגות ני"ע, שאותה רוכש צים באמצעות ואליו קפיטל תמורת 405 מיליון שקל, יחד עם חברת קרנות הנאמנות של פסגות, חברת ניהול התיקים וחבר הבורסה. 

מימין רני צים ויאיר לוינשטיין , צילום: מאיר אדרי מימין רני צים ויאיר לוינשטיין | צילום: מאיר אדרי מימין רני צים ויאיר לוינשטיין , צילום: מאיר אדרי


לאחר השלמת העסקה מול צים, פסגות ני"ע תוכל לפעול לשינוי את ההחלטה, אולם גורמים המקורבים לחברה טוענים כי ממילא בגזרת צים לא נרשמת התלהבות מניהול הקופות המפעליות.

ההחלטה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה היא במידה רבה התפרצות לדלת פתוחה. שכן בהסתדרות לא רווים נחת מביצועי הקופות המפעליות תחת הניהול של פסגות בשנה וחצי האחרונות. בשבוע שעבר נערך מכרז לניהול ההשקעות באחת הקופות המפעליות הגדולות - קרן רום, שמנהלת 4 מיליארד שקל עבור 110 אלף עובדי השלטון המקומי - שבו זכתה חברת ניהול התיקים של בית ההשקעות אי.בי.אי, שהעניקה לקרן את שירותי הניהול קודם לכן יחד עם פסגות ני"ע. קרן רום הציגה ב־12 החודשים האחרונים תשואה של 13.3% ובשלוש השנים האחרונות תשואה של 16.6% לעומת ממוצע ענפי של 17% ו־22.8% בהתאמה. הזכייה של אי.בי.אי במכרז, שבו הציע דמי ניהול של 0.035% בלבד, העתידים להכניס לכיסו 14 מיליון שקל בשנה, מלמדת כי את האחריות על הביצועים החלשים מטילים בקרן רום בעיקר על פסגות ני"ע.

רום היא לא הקרן המפעלית הראשונה שעוזבת את פסגות. קדמה לה קרן ההשתלמות עמ"י של עובדי המדינה, שבה נכסים של 2 מיליארד שקל. ההתקשרות בין הקרן לפסגות ני"ע הסתיימה באוקטובר 2020, עוד בטרם נודע כי אלטשולר שחם גמל ופנסיה בדרך לרכוש את פסגות, והקרן העבירה את ניהול ההשקעות שלה לאי.בי.אי, מור ואינפיניטי. באותה השנה העבירה גם קרן המורים והגננות חלק מהנכסים שלה מניהול פסגות ני"ע לידי גופים אחרים. 

את פסגות ני"ע מנהל כיום מיכאל בונוולוגי, שהחליף בתפקיד את גת מגידו, שהפכה למנהלת ההשקעות הראשית של פסגות; הוא צפוי לעזוב את תפקידו עם השלמת המכירה לוואליו קפיטל שבשליטת צים. 

תגיות