אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתונים מעודכנים: ירידה ביעילות החיסון, עדיין מונע תחלואה קשה ב-93% מחלקת קורונה בבית חולים איכילוב | צילום: עמית שעל

נתונים מעודכנים: ירידה ביעילות החיסון, עדיין מונע תחלואה קשה ב-93%

לפי נתוני משרד הבריאות, יעילות החיסון מפני הדבקה צנחה ל-64% בחודש האחרון, על רקע התפשטות זן דלתא וביטול ההגבלות. ההגנה מפני מחלה קשה ואשפוז עדיין גבוהה מאוד. בכיר בצוות לטיפול במגיפות: "נתונים מטרידים". בדיון הצוות הלילה לא התקבלה החלטה בנוגע לחיסון שלישי

05.07.2021, 07:38 | אדיר ינקו, ynet

 יותר ויותר מחוסנים נדבקים בקורונה מאז הופעת זן דלתא - ועכשיו זה גם מגובה במספרים: בשבועות האחרונים נרשמה ירידה דרמטית ביעילות החיסון מפני הדבקה בקורונה. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שהוצגו אמש (יום א') בישיבה של הצוות לטיפול במגיפות (צט"מ) והגיעו לידי ynet. מנגד, הירידה ביעילות החיסון בהגנה מפני אשפוז ומחלה קשה - מתונה הרבה יותר. לפי הנתונים, בין 2 במאי ל-5 ביוני, טרום ההתפרצויות הנקודתיות שבהמשך התרחבו משמעותית – יעילות החיסון בישראל בהגנה מפני הדבקה עמדה על 94.3% בממוצע.   

קראו עוד בכלכליסט:

לעומת זאת, מ- 6 ביוני - חמישה ימים לאחר ביטול כל הגבלות הקורונה - ועד שלשום, שיעור היעילות של החיסון מפני הדבקה בקורונה צנח ועמד על 64% בלבד. בפרק הזמן הזה נרשמה גם ירידה זהה ביעילות החיסון בכל הנוגע להופעת סימפטומים של המחלה, אם כי יש לציין כי מדובר על סימפטומים קלים בלבד. 

פראמדיקים של מדא מחסנים בני נוער ב חיסון של פייזר נגד נגיף קורונה בית ספר אורט לוד, צילום: קובי קואנקס פראמדיקים של מדא מחסנים בני נוער ב חיסון של פייזר נגד נגיף קורונה בית ספר אורט לוד | צילום: קובי קואנקס פראמדיקים של מדא מחסנים בני נוער ב חיסון של פייזר נגד נגיף קורונה בית ספר אורט לוד, צילום: קובי קואנקס

כך או כך, יעילות החיסון מפני מחלה קשה או מפני אשפוז נותרה גבוהה למדי. לפי הנתונים, בין 2 במאי ל-5 ביוני שיעור היעילות של החיסון במניעת אשפוז עמד על 98.2% לעומת 93% בין ה-6 ביוני ל-3 ביולי – ירידה של כחמישה אחוזים. ירידה דומה נרשמה בפרק הזמן הזה גם בכל הנוגע ליעילות החיסון בכל הנוגע להתפתחות מחלה קשה של נגיף הקורונה בקרב מחוסנים.  

הנתונים עולים בקנה אחד עם המגמה המשתקפת בשיעורי התחלואה המעודכנים, לפיהם רבים מהנדבקים הם מחוסנים, אך מנגד שיעור המאושפזים בבתי החולים במצב קשה עולה בקצב איטי ובאופן מתון הרבה יותר. לפי נתוני המשרד, ביום שישי האחרון 55% מהנדבקים היו מחוסנים.  

"מדובר על נתונים מטרידים", אומר גורם בכיר בצוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות (צט"מ) שנחשף לנתונים. "החיסון כנראה פחות יעיל להדבקות ומחלה קלה. יש להגביר בדיקות לחוזרים מחו"ל גם אחרי חמישה ימים, ובנוסף להמשיך לחסן כמה שיותר, כמו גם לקדם חיסון שלישי למדוכאי חיסון ולשקול בהמשך חיסון שלישי לאוכלוסייה קשישה".

רה"מ נפתלי בנט, צילום: אלכס קולומויסקי רה"מ נפתלי בנט | צילום: אלכס קולומויסקי רה"מ נפתלי בנט, צילום: אלכס קולומויסקי

בניגוד להערכות המוקדמות, בישיבת הצוות עצמה לא התקבלה החלטה גורפת בעניין חיסון שלישי למדוכאי חיסון - אלא תמיכה עקרונית של רוב חברי הצוות במהלך, לצד המשך הבחינה אם לחסן במסגרת מחקרית מצומצמת או בקופות החולים. בנוסף, לא התקבלה החלטה גם באשר לחיסון יתר האוכלוסייה במנת חיסון שלישית. חבר צט"מ הסביר באשר למדוכאי החיסון: "אני חושב שהרוב משוכנעים שכן צריך לחסן, רק שזה מורכב. לא כל מדוכאי החיסון מתנהגים אותו דבר מבחינת הזיכרון החיסוני". 

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ יכנסו היום דיון בנושא החיסון השלישי, וביום שלישי יכונס קבינט הקורונה כשעל הפרק כמה אפשרויות שונות להגבלות. בין היתר נשקלת חזרה של מגבלת ההתקהלות, אבל סדר הגודל עדיין לא ברור, ויוכרע כנראה היום. בנוסף, וכפי שאמר הבוקר ראש הממשלה בנט, קיימת גם אפשרות שהתו הירוק יוחזר במתכונת כזו או אחרת. פרט לכך נשקלת גם הגבלת התקהלות לילדים, כך שלא יוכלו להיות יותר עשרות ילדים באירוע בודד בחלל סגור. 

 נושא החיסון השלישי, ה"בוסטר", נדון הלילה בישיבת הצט"מ - אך כאמור החלטה לא התקבלה. היום בכירי משרד הבריאות וגורמים נוספים ידונו בכך עם בנט והורוביץ. קבינט הקורונה יתכנס מחר במשרד ראש הממשלה. זו תהיה ישיבתו השנייה של הקבינט, והמשתתפים ידונו בעליית התחלואה בישראל וכאמור גם באפשרות להטלת מגבלות. עוד נשקל לחייב בידוד להורים לילדים שנחשפו למאומתים ויישום תו ירוק לילדים כיוון שנראה כי בדומה לאוכלוסייה מבוגרת הם יותר רגישים לווריאנט החדש. 

אמש עדכן משרד הבריאות כי 292 ישראלים וישראליות אובחנו מחצות עם קורונה, ומתוך כ-37 אלף בדיקות שיעור החיוביים עומד על 0.7%. מנתוני משרד הבריאות עולה כי 63 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ, 34 מתוכם במצב קשה. 16 חולים מחוברים למכונות הנשמה.  

בערים רבות יותר מחצי מהנדבקים הם ילדים במערכת החינוך. בכפר סבא, למשל, 153 מתוך 167 החולים הפעילים הם תלמידים (91.6%), ברמלה 45 תלמידים נדבקים מתוך 55 החולים בעיר (81%), בנתניה 52 מ-76 (68%), במודיעין-מכבים-רעות 47 מ-84 (56%), בראשון לציון 38 מ-69 (55%), בהרצליה 70 מ-132 (53%), בתל אביב 146 מ-294 (49%) ובפתח תקווה 64 תלמידים מ-129 חולים פעילים בעיר (49%). 

תגיות