אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון קבע: עיריית רמת גן תחוייב לאשר פרויקטים של תמ"א 38 פרויקט ברחוב תרע"ד ברמת גן | צילום: באדיבות פסיליטיז שיווק נדל"ן

ביהמ"ש העליון קבע: עיריית רמת גן תחוייב לאשר פרויקטים של תמ"א 38

המשמעות המיידית: על העירייה לדון בעשרות בקשות להיתרי בנייה על בסיס תמ"א 38 שנתקעו בצנרת; העירייה בתגובה: "הערעור היה טקטי תוך הבנה מה יהיו התוצאות. הנפנו את דגל המרד בתמ"א וסחפנו אחרינו ערים רבות"

05.07.2021, 12:36 | אמיתי גזית

תבוסה לראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן: בית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות דחה ערר של העירייה וכעת היא מחויבת לאפשר פרויקטים של תמ"א 38. 

קראו עוד בכלכליסט:

הערר הוגש בעקבות פסק דין שהתקבל בספטמבר 2019 בבית המשפט המחוזי בתל אביב ובו קיבל השופט (דאז) איתן אורנשטיין קיבל את טענות התאחדות הקבלנים בוני הארץ בעתירתם וביטל מדיניות עירונית שאושרה באותה שנה, מדיניות שבאופן מעשי לא אפשרה לקדם פרויקטים של תמ"א 38. 

החלטת בית המשפט העליון מהיום הפכה את פסק הדין במחוזי לחלוט, והעירייה חייבת לפעול על פיו אם אינה רוצה להסתכן בביזיון בית המשפט. 

המשמעות המיידית של ההכרעה היום היא כי רמת גן חייבת לדון בעשרות בקשות להיתרי בנייה על בסיס תמ"א 38 שנתקעו בצנרת התכנונית מאז נבחר שאמה הכהן לראש העירייה.

ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן

רמת גן יכולה לקדם תוכנית התחדשות עירונית שתחליף את תמ"א 38, אך זו חייבת להיות יסודית ומנומקת, וכזו שמאפשרת פרויקטים ולא מונעת. 

עו"ד איל מאמו ממשרד אגמון, שייצג בדיון יחד עם עו"ד דנה פריד את התאחדות הקבלנים בוני הארץ אומר לכלכליסט בעבקות ההחלטה: "השופטים קבעו שאין לערעור ידיים ורגליים. במקום לעסוק בתכנון ולעשות תוכנית להתחדשות עירונית, יושבים כמה עסקני ומעבירים החלטה שאין תמ"א ברמת גן. ברור שזה בלתי ראוי ובלתי סביר בעליל ולכן המדיניות הזו בוטלה על ידי בית המשפט. השלטון המרכזי חייב לשים רסן לרשויות המקומיות. לא יכול להיות שכל ראש רשות עושה דין לעצמו. אתה רוצה תוכנית ראויה?! לך לתכנן. אנשים משקיעים הון ושנים של עבודה ובסוף מטרטרים אותם בהליכים משפטיים".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר כי "בית המשפט העליון קבע היום שראש רשות מקומית אינו יכול לקבוע מדיניות תכנונית מכוח תמ״א 38 אשר סותרת ומונעת הקמת פרויקטים על פיה. תמ״א 38 היא בראש וראשונה תוכנית מצילת חיים וככזו יש לאשר ביצוע פרויקטים על פיה גם אם אינם בדיוק אידאלים בהיבט התכנוני. תמ״א 38 היא התוכנית היחידה כיום, על יתרונותיה וחסרונותיה, שממגנת בתים בישראל נגד רעידות אדמה והתקפות טילים והוסיפה אלפי יחידות דיור למשק בכל שנה. כל עוד אין חלופה טובה ממנה, יש לפעול על פיה ולהאריכה בשנתיים לפחות על מנת לייצר ודאות בענף. אנו מבקשים להבהיר שאנחנו בעד חלופה תכנונית טובה יותר ונתמוך בה בעתיד".

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ , צילום: אוראל כהן ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ | צילום: אוראל כהן ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ , צילום: אוראל כהן

"ארגון הקבלנים ניצח טכנית אבל הפסיד"

פסק הדין התקבלה בתקופה סוערת בענף משום ששרת הפנים איילת שקד שוקלת להאריך את תוקף התוכנית, בניגוד להחלטה של דלית זילבר מנכ"לית מינהל התכנון כי תמ"א 38 תבוטל בשנה הבאה.

רמת גן אמנם הפסידה בבית המשפט, אבל המאבק המשפטי וגרירת רגליים היו לטענת שאמה הכהן אסטרטגייה מכוונת למשיכת זמן עד שתמ"א 38 תפקע.  

העירייה מסרה בתגובה: "הערעור היה טקטי תוך הבנה מה יהיו התוצאות אך השיג מטרות דרמטיות כפועל יוצא מהזמן שנרכש באמצעותו. עיריית רמת גן בראשות כרמל שאמה הכהן הניפה את דגל המרד בתמ"א מיד אחרי הבחירות וסחפה אחריה ערים רבות ואף את מינהל התכנון שהודיע על ביטולה. בשל היותה עיר מובילה במאבק בתמ"א באופן טבעי ראה בה ארגון הקבלנים את ראש הנחש מבחינתו שמאיים לשים סוף לחגיגת התמ"א הרווחית על חשבון עתיד העיר ואיכות החיים בה והגיש עתירות שאולי ניצח בהן טכנית אבל הפסיד. במלחמה המהותית והמספרים של התמא בר"ג מעידים על ירידה של מעל 60% במספר ההיתרים, וזאת אחרי שהנהלת העיר נאלצת להנפיק היתרים שאושרו בתנאים על ידי השלטון הקודם. 

"העיר רמת גן ניצלה ממכת התמ"א שאכלה כל חלקה טובה בעיר תוך שהיא משלשת את כמות התושבים מבלי לתכנן ולהוסיף מילימטר של תשתיות ציבוריות כמו בתי ספר, גינות, מקומות חניה, דרכים, מועדוני גמלאים, גינות כלבים וכיוב ואף פוטרת את הקבלנים מרוב המוחלט של התשלומים בשעה שכל דירה ומשפחה נוספת עולה לעיר כ-10,000 שקל כל שנה מחדש אחרי קיזוז ההכנסות מארנונה". 

תגיות