אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הפיקדון יורחב לבקבוקים גדולים בדצמבר בקבוקים משפחתיים במתקן מיחזור | צילום: אוראל כהן

חוק הפיקדון יורחב לבקבוקים גדולים בדצמבר

יצרניות המשקאות ורשתות השיווק משכו את עתירתן נגד החלטת המשרד לאיכות הסביבה שהתקבלה בממשלה הקודמת. עם יישומו המיחזוריות ייעלמו מהרחובות ויוחלפו במכונות איסוף והחזרת פיקדון אוטומטיות, שיוצבו בסופרמרקטים ובנקודות איסוף מרכזיות

05.07.2021, 14:53 | נורית קדוש

חוק הפיקדון יורחב ויחול מחודש דצמבר הקרוב גם על בקבוקי משקה גדולים. זאת לאחר שיצרניות המשקאות ורשתות השיווק משכו את עתירתן נגד המשרד להגנת הסביבה, שהחליט על הרחבת החוק. 

העתירות נמשכו בעקבות המלצת בית המשפט שדן בעתירות והמליץ לעותרות לעשות כן, כיוון שמדובר בהחלטת ניהולית שבסמכות המשרד לקבל. 


קראו עוד בכלכליסט:


השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג מסרה כי "בית המשפט נתן רוח גבית למהפכת הפיקדון של בקבוקים גדולים, אחרי עשור של עיכובים ולחצים. זו החלטה דרמטית לסביבה, שתוביל להפחתת נפח הפסולת, לעידוד המיחזור ולגמילת ישראל מפלסטיק, שעכשיו יוכלו להתקדם צעד משמעותי".


השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג


כזכור, באוקטובר האחרון הכריע המשרד להגנת הסביבה כי חוק הפיקדון יורחב גם לבקבוקים הגדולים. זאת אחרי סחבת ממושכת של ארבע שנים, מאז לא עמדו היצרנים ביעדי האיסוף שנקבעו להם. במקביל לפרסום ההחלטה ברשומות, פנה המשרד לוועדת הכלכלה של הכנסת, שאישרה דחייה של שנה בהחלת החובה, כדי לאפשר לשוק שהיה בעיצומו של משבר הקורונה זמן להיערך לשינוי.

תמיכה רחבה בחוק

ההחלטה של המשרד להגנת הסביבה, תחת השרה לשעבר גילה גמליאל התקבלה בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישה עמותת אדם טבע ודין, אחרי שקודמה בתפקיד זאב אלקין בחר להסתפק בקנס על חברות המשקאות שלא עמדו ביעדי האיסוף, במקום להרחיב את תחולת החוק. 

החשש של ארגוני איכות הסביבה היה שפרק הזמן שניתן לשוק לטובת היערכות לשינוי ינוצל למסמוס ההחלטה על ידי החברות וחברי הכנסת המתנגדים להרחבת החוק, בעיקר מהמפלגות החרדיות. אלא שבממשלה שהוקמה מאז זכתה ההחלטה על הרחבת החוק לתמיכה. 


מתקן איסוף בקבוקים למיחזור, צילום: אבי רוקח מתקן איסוף בקבוקים למיחזור | צילום: אבי רוקח מתקן איסוף בקבוקים למיחזור, צילום: אבי רוקח


השרה זנדברג מסרה ל"כלכליסט": "אני תומכת בהרחבת חוק הפיקדון והחלתו על הבקבוקים הגדולים. זהו צעד חשוב וחיוני שראוי היה שיקרה מזמן. בכוונתי לוודא שהרחבת החוק, כפי שהעבירה קודמתי בתפקיד גילה גמליאל, ייכנס לתוקף כמתוכנן בדצמבר 2021".

עם השלמת המהלך והחלת חוק הפיקדון, כלובי הבקבוקים (ה"מיחזוריות") ייעלמו מהרחובות, ויוחלפו במכונות איסוף והחזרת פיקדון אוטומטיות, שיוצבו בסופרמרקטים ובנקודות איסוף מרכזיות. 

ההערכות של אדם טבע ודין הן כי לכיסוי מלא של השוק יש צורך בכ-3,000 מכונות איסוף אוטומטיות לכלל מכלי המשקה הגדולים והקטנים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ברשתות המזון כבר החלו פיילוטים במסגרתם הוצבו עשרות מכונות אוטומטיות להחזרת בקבוקי משקה, בהשקעה של כ-100 אלף שקל למכונה.

עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, שעתר נגד החלטת אלקין לא הרחיב את החוק, מסר: "העתירות שדחה היום בית המשפט נולדו בחטא, מתוך רצונם של היצרנים להימנע מלשלם על הזיהום הסביבתי שהם יוצרים כבר שנים. היום ניתן לומר בבטחה שישראל מצטרפת למדינות המתקדמות בעולם ומביאה לציבור בשורה בדמות ניקיון המרחב הציבורי, מיחזור והפחתת הנזקים מבקבוקי הפלסטיק".


תגיות