אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נכשלו המגעים בין מדינות אופ"ק, הייצור לא יגדל באוגוסט בית הזיקוק אל רואיס באבו דאבי | צילום: ADNOC

נכשלו המגעים בין מדינות אופ"ק, הייצור לא יגדל באוגוסט

במרכז המחלוקת: ההתנגדות של האמירויות הערביות להצעה להאריך בשמונה חודשים את ההגבלות על הייצור

06.07.2021, 09:33 | חדשות חוץ

השרים של המדינות החברות בקרטל אופ"ק ובנות בריתה (אופק+) ביטלו אמש (ב') את השיחות המתוכננות לאחר חילוקי דעות שהתגלעו בשבוע שעבר. במרכז המחלוקת: ההתנגדות של האמירויות הערביות להצעה להאריך בשמונה חודשים את ההגבלות על ייצור נפט. פירוש הדבר כי לא הושג הסכם להעלאת הייצור, כך לפי דיווח באתר CNBC. 

קראו עוד בכלכליסט:

שר האנרגיה הסעודי הנסיך עבדולעזיז בן סלמן קרא ביום ראשון ל"פשרות ורציונאליות" בניסיון להבטיח את השגת ההסכם, זאת לאחר כישלון הדיונים שבוע קודם לכן. אולם אתמול מקורות המעורים בדיונים מסרו כי לא נרשמה התקדמות והשיחות בוטלו מבלי שייקבע מועד חדש. 

כישלון השיחות פירושו שהעלייה הצפויה בייצור החל מאוגוסט לא תצא לפועל בסופו של דבר. בעקבות זאת עלה מחיר נפט מסוג ברנט, שנסחר במחיר של קרוב ל-77 דולר לחבית. 

אסדת קידוח נפט, צילום: שאטרסטוק אסדת קידוח נפט | צילום: שאטרסטוק אסדת קידוח נפט, צילום: שאטרסטוק

מחירי הנפט הם ברמתם הגבוהה ביותר מאז 2018, וכבר עלו החששות שאינפלציה עלולה לפגוע בהתאוששות העולמית ממגפת הקורונה. בשנה שעברה לאחר פרוץ המגפה הסכימו החברות באופ"ק+ על קיצוץ בייצור של קרוב ל-10 מיליון חביות ביום, המייצגים בסביבות 10% מהתפוקה העולמית. הקיצוץ הופחת  בהדרגה והייצור עומד כעת על 5.8 מיליון חביות ביום. 

לפי המקורבים, ביום שישי הסכימו באמירויות להצעה של סעודיה וחברות אחרות להעלות את הייצור בשלבים בכל פעם בעוד 2 מיליון חביות ביום בין אוגוסט לדצמבר, אולם הם התנגדו להצעה להאריך את הקיצוץ הנוכחי עד סוף 2022. במקור, הקיצוצים אמורים להסתיים באפריל השנה הבאה. באמירויות מתנגדים בעיקר להערכת הבסיס שלה שממנה מבצעים את חישוב שיעור הקיצוץ, ורוצים להעלות אותה. באבו דאבי השקיעו מיליארדי דולרים להעלאת תפוקת הייצור וטוענים כי  ההערכה נמוכה מדי. 

מהאיחוד נמסר כי הם אינם היחידים שמעוניינים להעלות את הערכת הבסיס, ומדינות אחרות, ביניהן אזרבייג'אן, קזחסטן, כווית וניגריה ביקשו וקיבלו הערכות מחודשות מאז הוסכם על הקיצוץ בשנה שעברה. 

ההחלטות המתקבלות באופק+,  שמורכב מהמדינות החברות באופ"ק ויצרניות גדולות נוספות, בראשן רוסיה, חייבות להתקבל פה אחד. 

המחלוקת משקפת את חילוקי הדעות המתרחבים בין סעודיה והאמירויות. אף ששתי המדינות יצרו ברית אזורית הכוללת שילוב בין היכולות הפיננסיות והצבאיות שלהן, באמירויות נסוגו לאחרונה ממעורבות בתימן בעוד שסעודיה מעוניינת לערער על הדומיננטיות של האמירויות כמרכז העסקים והתיירות של האזור. גם הסכמי השלום של האמירויות עם ישראל פגעו ביחסים עם סעודיה. 

האפשרויות שעומדות כעת בפני הארגון הן העלאת הייצור החל מאוגוסט או הארכת הקיצוץ ובמקביל העלאת הערכת הבסיס לאמירויות. אפשרות נוספת היא להמשיך את הקיצוץ עד אפריל 2022 ובמקביל לנהל מו"מ עם האמירויות. 


תגיות