אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלצת ההסתדרות הרפואית: קיצור תורנויות המתמחים, שבוע עבודה של 36 שעות ללא פגיעה בשכר הפגנת מתמחים רפואה רופאים בתל אביב | צילום: תומי הרפז

המלצת ההסתדרות הרפואית: קיצור תורנויות המתמחים, שבוע עבודה של 36 שעות ללא פגיעה בשכר

עפ"י המלצות הוועדה שהקימה מדובר בקיצור התורניות של המתמחים מ-26 שעות כיום ל-18-16 שעות, זאת במקביל לכך שהממשלה תוסיף תקנים בהתאם לאופי ונפח הפעילות, ולא רק על בסיס מספר המיטות. כיום עומד שבוע העבודה של הרופאים על 41-40 שעות והקיצור מותנה בהוספת תקנים

08.07.2021, 13:04 | אדריאן פילוט

הוועדה העליונה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים ואופי התורנויות בבתי החולים, שהקימה ההסתדרות הרפואית (הר"י), הגישה היום (ה') את המלצותיה.

יו''ר הר"י, פרופ' ציון חגי, הציג את המסקנות באירוע בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס פרופ' נחמן אש, יחד עם יו''ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן. השניים ישחקו תפקיד מרכזי באישור הרפורמה שהיא מהמקיפות ביותר שהוצגו בשנים האחרונות.

בין ההמלצות, אפשרות לקיצור התורניות של המתמחים מ-26 שעות כיום ל-18-16 שעות בלבד (דיפרנציאלי לפי תחום), בעוד הממשלה תוסיף מאות תקנים. הוועדה גם ממליצה על שינוי תקדימי באופן התקינה, כך שיוקצו תקנים בהתאם לאופי ונפח הפעילות, ולא רק על בסיס מספר המיטות.

פרופ פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית | צילום: שאול גולן פרופ

הוועדה מציגה ארבעה מודלים שונים לבחירתם של האיגודים הרפואיים בהתאם להעדפתם המקצועית: 

מודל 16/2: קיצור משך התורנות ל-16 שעות. שעות התורנות (בימי חול) יהיו מהשעה 15:00 עד השעה 09:00 למחרת, כאשר התורן אינו מגיע לעבודת הבוקר ביום התורנות.

מודל 18/30: שעות התורנות הן משעה 15:00 ועד השעה 09:00 למחרת (התורן אינו מגיע לעבודת הבוקר ביום התורנות), כאשר המנוחה בין תורנות לתורנות - של 30 שעות.

מודל "התורן המגשר": במודל זה תתבצע התורנות משעה 21:00 עד 08:00 למחרת. לאחר סיום תורנות הלילה התורן נשאר לעבוד עד השעה 12:00 וזאת על מנת לגשר על הפער בין סיום עבודת הבוקר לתחילת משמרת הלילה.המודל. 

ישנו תורן נוסף שנשאר אחרי עבודת הבוקר ועובד משעה 08:00 עד לשעה 22:00 שאינו זכאי ליום מנוחה לאחר התורנות.

שבוע העבודה של ל 36 שעות

עוד ממליצה הוועדה כי על מנת שלא לפגוע בשכרם של הרופאים, ולאור השינויים המוצעים, לעגן בהסכמים כי שבוע העבודה של הרופאים יעמוד על 36 שעות, במקום 40 או 41 (בכללית) כיום. גם כאן מדובר בתנאי שיוספו תקנים. עוד ממליצה הוועדה למסד מערך הסעות לרופאים, הקמת מעונות יום לילדי רופאים וגם האפשרות להתמחות במשרה חלקית וזאת על מנת לשפר את איכות החיים של המתמחה תוך איזון בין קריירה למשפחה.

הפגנת מתמחי רפואה, צילום: AFP הפגנת מתמחי רפואה | צילום: AFP הפגנת מתמחי רפואה, צילום: AFP

הוועדה ממליצה עוד על תוספת תקנים של "עוזרי רופא" ובעלי תפקידים אדמיניסטרטיביים, על מנת להקל על הרופאים ולאפשר להם להתמקד יותר בטיפול הרפואי ובהכשרת דור העתיד תוך מניעת בזבוז זמן של מתמחה בפעילות אדמניסטרטיבית-בירוקרטית שאיננה קשורה לרפואה אך גוזלת לא מעט זמן ושוחקת את המתמחים.

יו''ר הר"י, פרופ' ציון חגי, הציג את המסקנות באירוע בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס פרופ' נחמן אש, יחד עם יו''ר הקואליציה, ח"כ עידית סילמן. השניים ישחקו תפקיד מרכזי באישור הרפורמה שהיא מהמקיפות ביותר שהוצגו בשנים האחרונות.

התייחסות ארגון המתמחים "מרשם" להמלצות הוועדה: "מאבק המתמחים לקיצור תורנויות לא תם ולא נשלם. אנחנו אמנם שמחים שאחרי 10 שנים של התנגדות אקטיבית לקיצור תורנויות בבתי המשפט, בתקשורת, בכנסת ובממשלה, אפילו בהסתדרות הרפואית הבינו שאי אפשר עוד לעבוד 26 שעות ברצף. למודי ניסיון שכמונו מבינים היטב שהעובדה שיש המלצות של ועדה לא מבטיחה דבר. ולכן עד שלא נראה הוספת תקנים וקיצור תורנויות בפועל, מבחינתנו מדובר בעוד צעד לקראת, ובטח שלא בסופו של מאבק. 

יתרה מכך, האמירה כאילו מתמחים במקצועות הכירורגים העדיפו להמשיך לעבוד בתורנויות של 26 שעות, לא תואמת, ואף נוגדת, את הקולות שאנחנו שומעים מהכירורגים עצמם. אמירה זו גם נוגדת את הסקר שההסתדרות הרפואית בעצמה קיימה, בקרב המתמחים הללו. ולכן לא נוכל להשלים עם רפורמה שמראש לא מתייחסת ו/או מוותרת על קיצור תורנויות ל30% מהמתמחים, ובאותו הזמן מוסיפה להם תורנויות חצי אשר רק יגבירו את העומס על כח העבודה הקיים!

הוועדה לקיצור תורנויות של ההסתדרות הרפואית אומנם נכנעה בסופו של דבר ללחץ שהפעלנו במאבק הצודק והראוי שאנחנו מנהלים. אבל לצערנו המסקנות שהוצגו היום, אינן שלמות". 


תגיות