אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איי.סי.אל הפסידה לממשלת אתיופיה בתביעת בוררות לפיצויים בהאג מתקן של איי.סי.אל | צילום: דרור סיתהכל

איי.סי.אל הפסידה לממשלת אתיופיה בתביעת בוררות לפיצויים בהאג

חברת הדשנים מישראל תבעה את הממשלה האתיופית לפיצויים של 181 מיליון דולר בתוספת ריבית, בשל מסים שהטילה הממשלה על פעילות החברה הישראלית באתיופיה - לטענת איי.סי.אל שלא כחוק; ההליך התנהל במשך כארבע שנים מול ביה"ד לבוררויות בהאג שפסק נגד החברה הישראלית

12.07.2021, 10:26 | חזי שטרנליכט

חברת האשלג הישראלית איי.סי.אל (לשעבר כיל) הפסידה בסוף השבוע האחרון לממשלת אתיופיה בהליך בוררות מול הרכב של שלושה שופטים שדן בביה"ד לבוררות בהאג (PCA). 

קראו עוד בכלכליסט:

הליך הבוררות נמשך כארבע שנים, וכלל טענות של איי.סי.אל נגד מסים שהטילה הממשלה כנגד חברה אתיופית שהיא מחזיקה בשרשור במדינה.

אתיופיה, צילום: שאטרסטוק אתיופיה | צילום: שאטרסטוק אתיופיה, צילום: שאטרסטוק

כיל תבעה את ממשלת אתיופיה ב-2017 והגישה שנה לאחר מכן דרישה לפיצויים בסכום כולל של 181 מיליון דולר ובתוספת ריביות והצמדות. 

כיל טענה כי ממשלת אתיופיה הפרה אמנה בינה לבין הולנד, שעליה הסתמכה כיל, וכי היא הטילה שומות ומיסים שלא כדין על חברה של כיל באתיופיה.

ההודעה הראשונה של כיל על פנייה להליך הבוררות נעשתה במאי 2017. הבקשה הוגשה לבוררות כנגד ממשלת אתיופיה ונקבע הרכב בן 3 שופטים. בראש ההרכב עומדת השופטת ג'ואן דונהיו (Joan Donoghue) והדיון נעשה על פי כללי הבוררות של ועדת האו"ם לדיני הסחר הבינלאומי. הגשת כתב התביעה מטעם כיל נעשתה ב-19 ביוני 2018.

כיל טענה כי ממשלת אתיופיה התנהלה באופן מפלה ובלתי חוקי, בין היתר כאשר הטילה שומה על חברת אלאנה פוטאש אפאר (Allana Potash Afar), שמוחזקת על ידה בשרשור. ממשלת אתיופיה הגישה כתב הגנה באוקטובר 2018 וטענה כי החברה האם של אלאנה, כיל אירופה, לא ביצעה את ההשקעות בהתאם לדין באתיופיה וכי לכן אין בסיס להגשת תביעה שמתבססת על האמנה בין אתיופיה להולנד. 

כמו כן נטען כי כיל הפסיקה את השקעותיה במדינה. תשובות שני הצדדים למה שנטען על ידי כל אחד מהצדדים הוגשו לביה"ד במהלך 2019.  הדיונים התקיימו במהלך 2020 וההחלטה ניתנה על ידי ביה"ד בסוף השבוע האחרון.

בחברה ציינו כי בפסק הבוררות נקבע כי על החברה לשלם לממשלת אתיופיה החזר הוצאות בהיקף של 2.5 מיליון דולר. כמו כן, החל מהרבעון הרביעי של שנת 2017, החברה האתיופית של כיל, אלאנה אפאר, אינה כלולה בדוחות הכספיים המאוחדים של החברה. איי.סי.אל צופה כי "לפסק הבוררות לא תהיה השפעה מהותית על הדוחות הכספיים של החברה".



תגיות