אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם המדינות יפעלו מהר - איפוס פליטת גזי חממה יהיה זול מהמלחמה בקורונה" פליטת גזי חממה מבתי זיקוק | צילום: Martin Divisek

"אם המדינות יפעלו מהר - איפוס פליטת גזי חממה יהיה זול מהמלחמה בקורונה"

על פי ניתוח של המשרד לאחריות תקציבית של בריטניה, "פעולה מוקדמת ונחושה כדי להתמודד עם פליטות פחמן יכולה לחתוך במחצית את העלות הכוללת של הגעה לאיפוס פליטות"

13.07.2021, 08:14 | עומר כביר

העלות של איפוס פליטות גזי חממה עד 2050 תהיה זולה יותר מעלות המלחמה בנגיף הקורונה, אם מדינות יפעלו מהר – כך לפי ניתוח של המשרד לאחריות תקציבית (OBR) בבריטנה. אף שהניתוח מתייחס רק לממלכה המאוחדת, המסקנות שלו יכולות להיות רלוונטיות למדינות מערביות אחרות עם יעדי הפחתת פליטות דומים.

קראו עוד בכלכליסט:

לפי דו"ח הסיכונים הדו-שנתי השלישי של המשרד, שפורסם בשבוע שעבר, העלות של איפוס מלא של פליטות גזי חממה בכלכלה הבריטית יכולה להגדיל את יחס החוב תוצר של המדינה ב-21% עד 2050, או ב-469 מיליארד פאונד (כ-652 מיליארד דולר). ואולם, אם הממשלה תעכב את מאמציה להפחית פליטות העלויות יכולות לגדול עד פי 2 יותר. בנוסף, ההשפעה הכוללת של פעולה מהירה להפחתת הפליטות על הכלכלה תהיה קטנה מאשר מגפת הקורונה או המשבר הכלכלי של 2008.

פליטת גזי חממה מבתי זיקוק, צילום: Martin Divisek פליטת גזי חממה מבתי זיקוק | צילום: Martin Divisek פליטת גזי חממה מבתי זיקוק, צילום: Martin Divisek

"המגפה יכולה להשאיר לחץ הוצאות של 10 מיליארד דולר בשנה וצלקות כלכליות ארוכות טווח", התריע המשרד. "בשעה ששינוי אקלים לא מוגבל יכול להיות אסון, העלות הכלכלית של מעבר לאפס פליטות עד 2050 יכולה להיות צנועה יחסית". לפי ממצאי ה-OBR, אף שהפחתת פליטות כרוכה בהוצאות משמעותיות, הוצאות אלו "מחזירות את עצמן" בתחומים כמו תחבורה, שם טכנולוגיית סוללות הופכת את העלות הכוללת של רכבים חשמליים לנמוכה מזו של רכבי דלקי מאובנים. בניינים חסכוניים באנרגיה לבדים יכולים להביא לחיסכון תקציבי בסך 344 מיליארד פאונד (כ-478 מיליארד דולר) בסך הכל.

מנגד, מהלכים כמו הפסקת השימוש בדוודי גז ביתיים או הירידה בהכנסות ממס על דלק ייצרו עלויות משמעותיות שהחברה "תצטרך לשאת בהן על מנת לעבור לכלכלה נטולת-פחמן". חרף זאת, בתסריט של פעולה מהירה, שבו החלה מאמצע העשור בריטניה המטילה מס פחמן משמעותי ומגבירה את ההשקעה בטכנולוגיות ירוקות, הגידול ביחס החוב תוצר לאורך 30 שנה יהיה קטן במעט מהגידול שייגרם בעקבות המגפה לאורך שנתיים. העדר פעולה, לעומת זאת, צפוי להגדיל את היחס ב-289% עד סוף המאה.

"ב-18 החודשים האחרונים ראינו איך מדינות שפעלו במהירות על מנת להגביל את התפשטות הקורונה סבלו מפחות מקרי מוות, ממיתון מתון יותר, ומהתאוששות כלכלית מהירה יותר", צוטט בגרדיאן יו"ר ה-OBR, ריצ'ארד היוז. "המודלים שלנו מצביעים על כך שפעולה מוקדמת ונחושה כדי להתמודד עם פליטות פחמן יכולה לחתוך במחצית את העלות הכולל של הגעה לאיפוס פליטות".


תגיות