אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"היחידה שתקבע מה יעשו עם המידע היא ממשלת ישראל" בועז מעוז | צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

"היחידה שתקבע מה יעשו עם המידע היא ממשלת ישראל"

“חתמנו חוזה מול הממשלה ונקיים אותו במלואו גם אם יש עובדים בגוגל שמתנגדים לעבוד עם ישראל", אומר בועז מעוז, מנכ"ל גוגל קלאוד ישראל, שזכתה במכרז הענן הממשלתי. “המכרז היה אסטרטגי של גוגל, מנכ"ל גוגל היה מעורב במכרז ונתן את ברכתו"

15.07.2021, 14:52 | מאיר אורבך

מכרז נימבוס, מכרז הענן הציבורי של ישראל, הוא ללא ספק הנושא המרכזי בתעשיית המחשוב המקומית היום. שתי הזוכות הגדולות של המכרז - AWS של אמזון וגוגל קלאוד - ינהלו את הענן של מדינת ישראל בשנים הקרובות. 


קראו עוד בכלכליסט:


בראיון ראשון מאז הזכייה במכרז מספר בועז מעוז, מנכ"ל גוגל קלאוד ישראל, על הזכייה ועל ההשפעה של עובדי גוגל על המשך הדרך של המכרז.

עד כמה הזכייה במכרז נימבוס היתה חשובה לגוגל העולמית?

"בגוגל רואים בנימבוס חשיבות אסטרטגית. אנחנו רוצים להיות חלק מהטרנספורמציה הדיגיטלית של מדינת ישראל. לקחת את סיפור ההייטק המצליח של ישראל ולהביא אותו גם לממשלה”, אומר מעוז. “גוגל היתה מאוד אגרסיבית ומאוד מפוקסת עליו וכבר מזמן סימנה אותו כיעד. אנחנו מאוד דומיננטים עם חברות ההזנק המקומיות ואנחנו רוצים להביא את החדשנות הזו למגזר שזז הכי לאט - המגזר הממשלתי. הזכייה במכרז והעבודה עליו היו יעד אסטרטגי של גוגל לא רק בישראל אלא בעולם כולו. ישראל היא מדינה מצליחה מאוד בגוגל. יש כאן צוות הנדסה מאוד גדול, הנתח של המדינה בתחום הפרסום הוא משמעותי לחברה. החוזה של ממשלת ישראל, שהיתה אחת הראשונות ששמה את כל יהבה על הענן, היה חשוב לנו מאוד. הזכייה כאן ממצבת אותנו חזק מאוד והאמון של ממשלת ישראל בגוגל הוא מהותי".

בשנת 2019 הוציאה ממשלת ישראל לדרך את מכרז הענן הציבורי של המדינה. למכרז היו 4 שלבים מרכזיים: רכישה והקמה של תשתיות הענן, גיבוש המדיניות הממשלתית להגירה לענן, מענה לאינטגרציה והגירה לענן, וביצוע בקרה ואופטימיזציה על הפעילות בענן. תחת מכרז הענן יתאפשר לממשלת ישראל, צה”ל ורשויות ממשלתיות נוספות להעביר את פעילותן לענן. בשלב הראשון תשתמש הממשלה במרכזים של החברות הזוכות שנמצאים מעבר לים, והחל מ־2023 תחל לפעול תשתית ענן מקומית. 

האחסון בענן הוא העתיד של עולם המחשוב. העולם כולו עובר מאחסון באתרי החברות לאחסון ענן שאינו מוגבל במקום, מאובטח ומאפשר שינויים מהירים. מדינת ישראל תעביר לענן כל פעילות שיש לה יכולת להעבירו לשם בהתמקדות בפעילויות מול אזרחים ושדרוג פעולות פנימיות של הממשלה. 


בועז מעוז, מנכ"ל פעילות הענן של גוגל בישראל, צילום: אוראל כהן בועז מעוז, מנכ"ל פעילות הענן של גוגל בישראל | צילום: אוראל כהן בועז מעוז, מנכ"ל פעילות הענן של גוגל בישראל, צילום: אוראל כהן


 AWS חטיבת הענן של אמזון, וגוגל קלאוד חטיבת הענן של גוגל, זכו בחלק הראשון של המכרז שכלל רכישה והקמה של תשתיות ענן. השתיים גברו על מיקרוסופט, אורקל ו־IBM. שתי הזוכות יקימו בישראל עד שנת 2023 תשתית ענן מקומית שכוללת שלושה מרכזים שונים. העלות המוערכת בשלב זה עומדת על כ־4 מיליארד שקל. סומך חייקין KPMG נבחרה לספק ייעוץ, ליווי, וגיבוש המדיניות הממשלתית של ההגירה לענן.

לאחרונה הגישה אורקל ערעור על הפסדה במכרז ודרשה לבטלו או לחלופין להתחיל את שלב הבחינה הכלכלית מחדש ולהוסיפה לשלב זה. כמו כן מבקשת אורקל להורות שההצעה של AWS תבוטל מאחר שהוגשה באיחור ובשל הוספה שלא כדין של הסתייגות. בהסתייגות שהגישה AWS במסגרת המכרז היא מציינת שהיא יכולה לשנות את תשובותיה, כלומר את הצעתה במכרז, אם בחברה עצמה יהיו שינויים בשירותים שהיא מציעה.

מנכ”לית אורקל צפרה כץ אף התבטאה בחריפות נגד הזכיה של השתיים ואמרה שככל הנראה למקבלי ההחלטות לא היו את כל הנתונים בידיהם כאשר הם בחרו בזוכות. לאחר הגשת העתירה מסתמנת דחייה של יציאה לדרך של המכרז בחודשיים.


אינפו בועז מעוז,  אינפו בועז מעוז אינפו בועז מעוז,

מי היה מעורב במכרז?

מעוז: "מכרז כזה לא יכול לעמוד על הרגליים רק עם צוות ישראלי. במשך שנתיים נעזרנו בצוות של מאות עובדי גוגל בכל התחומים של החברה - משפטי, עיסקי ועוד - שהובל על ידי הצוות הישראלי והמומחים שלנו. אבל זה היה מאמץ של החברה עם נראות מלאה למנכ"ל גוגל ומנכ"ל גוגל קלאוד. מנכ”ל גוגל סונדר פיצ'אי היה מעורב במכרז ונתן את ברכתו לכל מה שהיינו צריכים".

ממשלת ישראל הגדירה את שנת 2023 כיעד סופי לתחילת פעילות הענן של ישראל. מתי הענן המקומי של גוגל יהיה מוכן לרשות מדינת ישראל?

"החוזה שלנו עם הממשלה חתום וסגור ואנחנו עובדים עליו כבר שנתיים (AWS המתחרה הודיעה שהענן שלה יהיה זמין ב־2023 — מ”א). הכל מוכן מבחינת תשתית חוזית ואנחנו שואפים להיות השחקן הראשון בישראל. לא נחשוף היכן נקים את הענן שלנו אבל נהיה הראשונים. בכל מקום שאנחנו מקימים ענן מקומי אנחנו מקימים שלושה מרכזים שונים כמו שדרשה מדינת ישראל".

מה תציעו לממשלה לעשות עד שיהיה ענן מקומי?

"החשב הכללי באוצר עשה עבודה נהדרת בניהול המכרז. לא ראיתי הליך מכרזי כל כך פתוח, ישר והוגן. היתה רשימה מחמירה ועמדנו בכל הדרישות. לגבי חלק מהן היינו צריכים להתייחס מה עושים עד שהענן המקומי שלנו יוקם. הדרישה היתה לאזורי מעבר עד שהוא יעבוד וענינו בלי הסתייגות. הצענו שני אתרים מחוץ לישראל והם מוכנים ועומדים בכל הדרישות".

מנכ”לית אורקל אמרה שאם יש עובד שלא מרוצה מעבודה עם ישראל הוא אינו ראוי לעבוד בה. היתה מחאה של עובדי גוגל נגד העבודה עם ישראל. מה יקרה אם עובדי גוגל ידרשו לבטל את החוזה עם הממשלה?

"גוגל חתומה על חוזה מול הממשלה. אנחנו מכבדים דעות של עובדים בחברה ומקשיבים לכל עובד. בכל הערכים יש לנו חפיפה עם העובדים, אבל לדעות של העובדים אין השפעה על איך שמנהלים את העסק שלנו. אנחנו נקיים את החוזה כדברו".

אינפו בועז מעוז,  אינפו בועז מעוז אינפו בועז מעוז,


יש הרבה חשש שהמידע של מדינת ישראל ידלוף משרתי גוגל, בעיקר כשהמידע יהיה מחוץ לגבולות המדינה. איך תמנעו זאת?

"גוגל לא קובעת כלום לאף משתמש וגם לא לישראל. היחיד שיקבע היכן יאוחסן המידע ומה יעשו איתו זה ממשלת ישראל. המידע הוא של ממשלת ישראל, לא של גוגל. רמת הפרטיות והאבטחה שלנו היא הכי גבוהה שיש.אנחנו עומדים בכל הדרישות של המכרז שהוגדרו על ידי הממשלה והצבא ואף הוספנו מעליהם את מערכת ההצפנה שלנו. כמו כן יש לנו רשת סיבים משלנו שמבטיחה שהמידע של הממשלה לא יעבור על רשת האינטרנט אם היא תבקש זאת. אנחנו לא הבעלים של המידע, אנחנו לא מסתכלים עליו ולא קוראים אותו. אין לנו שום דלת אחורית או פתח שדרכם יכולים להיכנס למידע של ממשלת ישראל".

לגוגל יש תנאי שימוש שיכולים לעמוד בסתירה מול חוקי מדינת ישראל. מה יהיה אם זה אכן יקרה?

"יש לנו תנאי שימוש בענן והם חשופים לממשלה. אנחנו חתומים על חוזה מול הממשלה ומחוייבים במאה אחוז. אין סתירה בין שני החוזים. הם קראו את תנאי השימוש שלנו ואנחנו נעמוד בחוזה במלואו".

לאחרונה ביטלה ממשלת ארצות הברית את מכרז הענן שלה JEDI והכריזה שתוציא לדרך מכרז חדש עדכני. האם אתה לא חושש שלנוכח הערעור על ההסכם מצד אורקל, יש סיכוי שגם הוא יתבטל?

"אני לא רואה קווים מקבילים עם המכרז של ממשלת ארצות הברית (במכרז המקורי של ממשלת ארצות הברית גברה מיקרוסופט על AWS בחוזה של 10 מיליארד דולר - מ”א). אני בטוח בהצעה של גוגל מבחינת היכולות שהצגנו. אנחנו עסוקים בלהוציא לפועל את המכרז ועובדים כבר עם אגפים שונים בממשלה על יישום ההסכם. החשב הכללי השכיל לעשות ובחר שני שחקנים מובילים של ענן ובכך הבטיח את העצמאות, את התחרות וגם את יכולת הבחירה. כל שחקן ענן מביא את הייחוד שלו למשחק, ובאגף החשב הכללי בחרו שני שחקנים מובילים. לדעתי, טוב עשה החשב הכללי שבחר באסטרטגיה של מולטי קלאוד, כלומר שני שחקנים מובילים".

האם לא נפגעתם כשבחרו את אמזון כחברה שתוביל את החוזה ואתם רק במקום השני?

“אני לא מתייחס להצעות אחרות. ההצעה שלנו היתה מצויינת. קיבלנו מקום שני על בסיס מכלול של שיקולים ואני מאוד מרוצה מההחלטה של החשב הכללי".

אורקל הגישה ערעור על המכרז ודרשה שיהיו שלוש חברות או שיבטלו אותו.

"אני עסוק אך ורק בלהוציא לפועל את המכרז מול מדינת ישראל. איני עוסק בשאלות תיאורטיות. אנחנו עסוקים כל כולנו בגיוס כח אדם ובניית התשתיות למכרז".

האם מדינת ישראל מוכנה למעבר לענן הציבורי?

"מאז חתימת החוזה אנחנו רואים שהממשלה, כמו כל לקוח וכל משרד שנמצאים במקום אחד בתהליך של מעבר חלק לענן, צריכה עזרה להבין את יתרונות הענן. אנחנו רואים הרבה התרגשות אצל הממשלה להבין מה עושים בממשלות אחרות ובחברות סטארט־אפ. יש המון התרגשות מהמעבר לענן. המעבר לענן לא יעשה כי מישהו החליט שצריך לעבור לענן אלא אם נוכל להציע להם מוצר חדשני שיעשה שינוי".

תגיות