אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בוטל צו הביניים נגד התקשרות המדינה עם מלון קראון פלזה בירושלים מלון דיפלומט ב ירושלים | צילום: עטא עוויסאת

נחשף בכלכליסט

בוטל צו הביניים נגד התקשרות המדינה עם מלון קראון פלזה בירושלים

החברה שמנהלת כיום את מלון דיפלומט בירושלים - שבו משתכנים 240 קשישים ערב פינוי המבנה שבבעלות ממשלת ארה"ב - עתרה כנגד התקשרות המדינה עם מלון קראון פלזה בעיר לצורך שיכונם, בטענה כי לא פורסם מכרז כדין. הבקשה לצו ביניים נדחתה

16.07.2021, 13:49 | שלומית צור

אור ירוק למימוש ההסכם בין המדינה למלון קראון פלזה: בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את הבקשה לצו ביניים שהגישה חברת ארליגר נכסים, נגד מימוש ההסכם בין המדינה לבין מלונות אפריקה ישראל, לפיו משרד הקליטה ישכור חלק ממלון VERT (לשעבר קראון פלזה) בירושלים, לטובת הקשישים מפוני מלון דיפלומט. הצו הזמני שהוציא בית המשפט להקפאת ההסכם - בוטל. 

קראו עוד בכלכליסט:



על פי ההסכם שנחתם בין המדינה להנהלת המלון בחודש יוני האחרון, משרד הקליטה ישכור 250 יחידות מגורים ב-11 קומות מהמלון, לטובת קשישים המתגוררים כיום במבנה מלון דיפלומט שאמור להתפנות לטובת הקמת שגרירות ארצות הברית בבירה. 

לאחר חשיפת ההסכם ב"כלכליסט", עתרה חברת ארליגר נכסים, המנהלת מאז 2015 את מלון דיפלומט עבור הקשישים, נגד משרד הקליטה, משרד האוצר, וחברת מלונות אפריקה ישראל בעלת המלון. החברה ביקשה מבית המשפט להקפיא את מימוש ההסכם בין המדינה לבין הנהלת המלון שנחתם מבלי שהמדינה פרסמה מכרז כדין לצורך איתור מעון חלופי ל-240 הקשישים מפוני מלון דיפלומט. 

בבקשה תיארה ארליגר כי הנכס מושכר משנות ה-90 למשרד הקליטה שמשכן בו עולים קשישים זכאי המשרד. ב-2014 נמכר הנכס לממשלת ארה"ב לשם העברת הקונסוליה האמריקאית למקום. למרות זאת, מדינת ישראל לא נערכה במשך השנים שחלפו ממועד מכירת המבנה, לאיתור מבנה חלופי לקשישים. 


מלון דיפלומט בירושלים, צילום: עמית שאבי מלון דיפלומט בירושלים | צילום: עמית שאבי מלון דיפלומט בירושלים, צילום: עמית שאבי


המדינה הודיעה כי היא מקדמת תוכנית להקמת מבנה קבע בן 240 יחידות דיור בשכונת פסגת זאב שתושלם תוך שלוש שנים, ובמקביל מחפשת דיור זמני לשיכון הדיירים עד אכלוסם במעון הקבע שיוקם. רק באוגוסט 2020 פרסם משרד הקליטה "קול קורא" לאיתור מבנים בירושלים אותם ניתן להשכיר לעולים. 

נקבע כי מועד האכלוס יהיה עד ינואר 2021 וכי מאחר ומדובר בהתקשרות דחופה, היא נערכת ללא מכרז. בכוונת המשרד לנהל באופן מיידי מו"מ על גובה השכירות, ועל יתר תנאי ההתקשרות עם מציעים שיעמדו בתנאים. ביניהם: המבנה שיוצע יוקצה בשלמותו אך ורק לטובת אכלוס הדיירים ולא ניתן יהיה לקיים בו פעילות אחרת או להשכיר חלקים ממנו לצרכים אחרים, וכי תקופת השכירות תהיה שלוש שנים עם אופציה לשנה נוספת. 

לטענת החברה היא פנתה מספר פעמים למנכ"ל משרד הקליטה חביב קצב והציעה לו שורה של מבנים בירושלים, אך לטענתה, כולם נדחו על ידי קצב מטעמים שהוצבו בקול הקורא: או שהמבנים הוקצו רק בחלקם למשרד הקליטה, או כי ההתקשרות היתה לתקופה שונה משלוש שנים. 

לטענת החברה, ההתקשרות עם מלון קראון פלזה, לפיו יושכרו רק 11 קומות במלון, לתקופה של עד 7 שנים, מנוגדת לתנאים בקול קורא, ומהווה פגיעה חמורה בעיקרון השוויון כלפי כלל המועמדים הפוטנציאליים. על כן ביקשה מבית המשפט להקפיא מימוש ההסכם עד להכרעת בית המשפט בעניין. 

השופט אברהם רובין אמנם נתן לפני חודש צו זמני כנגד המשך ההתקשרות, אך לאחר קבלת עמדתן של המדינה ושל מלונות אפריקה ישראל בתחילת יולי, החליט לבטל את הצו הארעי ולדחות את הבקשה למתן צו ביניים, וזאת בעיקר משיקולי מאזן נוחות. בתגובה הבהירה המדינה כי לאחר חתימת ההסכם כבר נערכו עבודות שיפוץ והתאמה לצורך שיכון הקשישים, ומלונות אפריקה ישראל הבהירה כי נטלה על עצמה התחייבויות כספיות לספקים בהיקף ראשוני של 10 מיליון שקל. המדינה טענה כי ביטול ההסכם יגרום לנזקים כספיים ניכרים. ראשית לנזק בהיקף 2.9 מיליון שקל בחודש בשל התשלומים שיהיה עליה לשלם בגין אי פינוי העולים ממלון דיפלומט. זאת בנוסף לנזק דיפלומטי שעלול להיגרם ליחסי החוץ של מדינת ישראל שאמורה לפנות את הנכס לטובת הקמת הקונסוליה האמריקאית. אל מול נזקים אלה טענה ארליגר כי אם העסקה תמומש ,ייגרם לזה נזק כספי, שכן היא תיאלץ לפטר את עובדיה. 

"דומה כי נזק זה אינו שווה ערך, ולו בקירוב, לנזקים הנטענים על ידי המשיבות", קבע רובין. "ראשית, מדובר בנזק שייגרם בעיקר לעובדי העותרת ולא לעותרת עצמה. שנית, וזה העיקר, איש לא מונע העותרת להמשיך להעסיק את עובדיה ולשלם להם שכר עד לתום ההליכים בעתירה. אכן מהלך כזה יחייב את העותרת להוציא כספים מכיסה לצורך שימור העובדים אצלה, ברם אין ראייה שמדובר בסכומים ניכרים במיוחד, ובכל מקרה אם תתקבל העתירה בסופו של דבר תוכל העותרת להיפרע בגין נזקיה הכספיים". 

בנוסף קבע רובין, כי סיכויי העתירה אינם גבוהים, וכי "לא נראה שקיים אינטרס ציבורי חשוב המצדיק קיום דיון בעתירה". על טענת העותרת כי ההסכם מהווה סתירה לתנאים שהציבה המדינה בקול קורא, למשל העובדה כי רק חלק ממלון קראון פלזה הושכר ולא המבנה כולו, השיב רובין כי הקול קורא כלל סעיף לפיו המדינה שומרת לעצמה את הזכות לנהל עם המציע מו"מ על כל תנאי החוזה, וכי הקומות שהושכרו מצויות למעשה באגף נפרד עם כניסה ומעליות נפרדות מהמלון. רובין אף קיבל את טענת המדינה כי הוספת שלוש שנות אופציה להסכם אינה מהווה שינוי מהותי שלו.  

שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה, מסרה כי "כל שעומד לנגד עיניי הוא רווחת העולים הקשישים. אני בטוחה שהמעבר למתחם קראון פלזה ייטיב עם רווחתם של העולים ואמשיך ללוות אותם כל העת-  לפני, תוך כדי, ולאחר המעבר".   


שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה, צילום: חיים צח שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה | צילום: חיים צח שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה, צילום: חיים צח


את מלונות אפריקה ישראל ייצגו עוה"ד יעל מושקוביץ, יגאל קולוף, דנה ממן ואלכס סחרוב ממשרד וקסלר ברגמן ושות'. את ארליגר ייצג עו"ד עידו קוסובר ממשרד סלוקי קוסובר. 

תגיות