אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל הטריקים נשלפו: סאפיינס ואנרג'יאן מחוץ למדד ת"א־35 מתקן לאיחסון גז נוזלי של אנרג'יאן | צילום: אנרג'יאן

כל הטריקים נשלפו: סאפיינס ואנרג'יאן מחוץ למדד ת"א־35

התחרות בין אנרג'יאן, אנרג'יקס ואו.פי.סי להישאר במדד המוביל בתל אביב היתה צמודה, והראשונה מצאה את דרכה החוצה, יחד עם סאפיינס. מניית ביג תיכנס לראשונה למדד ת"א־35 והחברה לישראל תחזור אליו אחרי היעדרות ממושכת

19.07.2021, 07:15 | אורי טל־טנא

חמישי בערב (15.7) היה המועד הקובע לעדכון הרכב המדדים, שכלל כמה דרמות ובעיקר תחרות נגד יציאה מהמדד. הבורסה תפרסם את העדכון הרשמי ביום חמישי הקרוב. נוכח חשיבות הנושא למשקיעים, ביצענו חישוב של השינויים הצפויים בהרכבי המדדים. שינויים אלה מרוכזים בטבלה המצורפת כאן.

לחצו כאן לטבלה המסכמת את הביקושים וההיצעים שקרנות הסל יזרימו למניות בשלב מסחר הנעילה של 5.8 - המועד שבו עדכון הרכב המדדים ייכנס לתוקף. מסחר נעילה זה צפוי להיות ער במיוחד, עם מחזור מסחר של כ־3 מיליארד שקל. 


קראו עוד בכלכליסט:


בעדכון הנוכחי ההשפעה הגדולה על המניות צפויה לנבוע מההיצעים המצרפיים. 96 מניות שונות צפויות לספוג מקרנות הסל היצע של יותר ממיליון שקל, ו־189 מניות נוספות צפויות לספוג היצע שנע בין 100 אלף שקל למיליון שקל. כשכל כך הרבה מניות סופגות היצעים מקרנות הסל, השוק צפוי להתקשות להזרים ביקושים מקבילים, בעיקר כי מדובר במניות קטנות. כתוצאה, עלול להיווצר לחץ שלילי על מחירי מאות מניות קטנות, שצפויות לספוג היצע גבוה יחסית לסחירות בהן ב־5.8.




בעדכון הנוכחי בלטה התחרות להישאר במדד. אנרג'יאן, אנרג'יקס ואו.פי.סי היו בשבוע שעבר צמודות מבחינת שוויין, ומראש היה ידוע: זו בעלת שווי השוק הקובע הנמוך ביותר תצא ממדד ת"א־35. השווי הקובע מתבסס על ממוצע מחירי המניה בעשרת ימי המסחר עד למועד הקובע, ועל כמות המניות הרשומה בו. אנרג'יאן גילתה חולשה בשבוע שחלף, ולכן תצא מהמדד; שתי האחרות יישארו בו לפחות עד פברואר 2022. עם אנרג'יאן תצא מהמדד מניית סאפיינס. מנגד, ביג תיכנס לראשונה למדד ת"א־35 ומניית החברה לישראל תחזור אליו אחרי היעדרות ממושכת.

מכירת מניות רדומות והמרה

למדד ת"א־125 ייכנסו 8 מניות, 4 מתוכן במסלול המהיר, וייצאו ממנו 12 מניות. גם במדד זה ניטשה תחרות בניסיון לשמור על המקום במדד. חברת ג'נריישן ביצעה הנפקת מניות בשבוע שעבר ומנעה את יציאתה ממנו. ביום רביעי חברת איי.אי.אס מכרה מניות רדומות, שהגדילו את כמות המניות המחושבת למניה לצורך חישוב המדד, וכך בלמה בדקה ה־90 את יציאתה מהמדד. מי ששילמה את המחיר היא מניית אילקס מדיקל, שבעקבות אותו מהלך תצא ממדד ת"א־125. הדרמה האחרונה התרחשה בעקבות המרת אופציות למניות שביצעה חברת בונוס ביוגרופ בימים רביעי וחמישי, ואיפשרה למניה להיכנס בישורת האחרונה למדד ת"א־125. מי שצפויה לאבד את מקומה במדד בעקבות מהלך זה היא מניית איתמר. לראשונה סף הכניסה לת"א־125 מהמסלול הרגיל היה שווי של יותר מ־1.4 מיליארד שקל.

מתיוס ריגאס מנכ"ל אנרג מתיוס ריגאס מנכ"ל אנרג'יאן | צילום: יריב כץ מתיוס ריגאס מנכ"ל אנרג

מדד SME60 משנה כמעט לגמרי את הרכבו: 16 מניות ייצאו, וייכנסו 14 אחרות. מדד צמיחה יקלוט 32 מניות לעומת 8 מניות בלבד שייצאו ממנו. התרחבותו תוביל להיצע מצרפי מהותי שיזרימו קרנות הסל למניות הוותיקות במדד. היצע זה עלול ליצור לחץ על מחיר המניות עד לעדכון, ולכן לא מומלצת אחזקת קרן סל על מדד צמיחה עד להשלמת העדכון. גם במדדי הטכנולוגיה צפוי היצע מצרפי שנובע מכניסת מניות רבה למדדים אלו.

בעדכון הרכב המדדים הנוכחי מיושם לראשונה כלל: מניה שלא נכללת במאגר תמר, והגדילה את נתח המניות הרשומה ביותר מ־100% בחצי השנה שחלפה, לא תיכנס למדדים (אלא אם תקבל אישור חריג). כלל זה תקף עבור מניית נוסטרומו (הפעילות שהוכנסה לסומוטו), ולכן מניה זו לא תכנס למדדים בעדכון הנוכחי, ותיאלץ להמתין עד 2022. כלל נוסף מתייחס לכניסת מניות ותיקות למדדים במסלול המהיר. לפיו, במסלול המהיר למניות חדשות ייכנסו רק מניות שלא נכללות כעת במאגר תמר אך עונות לתנאי מאגר רימון, המחמירים יותר. כלל זה יצמצם משמעותית את מספר המניות הוותיקות שייכנסו למדדים במסלול המהיר.



מנכ"ל קניוני ביג, חי גאליס , צילום: עמית שעל מנכ"ל קניוני ביג, חי גאליס | צילום: עמית שעל מנכ"ל קניוני ביג, חי גאליס , צילום: עמית שעל


התנודה שבעקבות ההתאמה

בימים רביעי וחמישי קרן הסל IZRL ביצעה בהדרגה חלק ניכר מההתאמות של אחזקותיה נוכח שינוי בהרכב המדד שעליו היא מתבססת. 21 מניות נכנסו למדד ו־5 מניות יצאו ממנו. העדכון יצר תנודה חריגה למעלה במחירי המניות הקטנות יחסית שנכנסו למדד, בהן אייסקיור, אברא ופינרג'י. מנגד נוצרה ירידה במחירי מניות שיצאו מהמדד, בעיקר אינטרקיור, רובוגרופ ואיתמר. הירידה במחיר איתמר, שנבעה מהמכירות של IZRL, גרמה ליציאת המניה גם מת"א־125. במסגרת עדכון זה קרן הסל נאלצה למכור גם חלק גדול מאחזקתה הוותיקה במניות, והובילה לירידה במחיריהן. IZRL צפויה להשלים את העדכון של הרכב המדד השבוע. נותר לה למכור מניות אינטרקיור ב־1.8 מיליון דולר, מניות איתמר ב־1.6 מיליון דולר ומניות רובוגרופ ב־1.5 מיליון דולר. מנגד עליה להמשיך ולרכוש חלק מהמניות שנכנסו למדד. לעתים קרובות, לאחר השלמת ההתאמה של אחזקות הקרן, מניות שמחירן עלה בעקבות רכישות הקרן יתקנו כלפי מטה. זאת כי העלייה נבעה מביקוש חד־פעמי ולא משינוי כלכלי. מנגד, מניות שמחירן נלחץ כלפי מטה בעקבות יציאתן מהמדד, צפויות לתקן כלפי מעלה.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות