אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"האולימפיאדה היא סיכון תדמיתי שיפן חייבת לקחת" סאמי שער | לומברד אודייר

"האולימפיאדה היא סיכון תדמיתי שיפן חייבת לקחת"

סאמי שער, הכלכלן הראשי של בנק Lombard Odier, מנתח בראיון לכלכליסט את ההשפעה הצפויה של האולימפיאדה על כלכלת המארחת יפן - ומסביר למה השווייצרים ירוויחו יותר

20.07.2021, 09:25 | אוריאל דסקל

תאגיד הרכב היפני והספונסר של המשחקים האולימפיים בטוקיו, טויוטה, החליט אתמול (ג') לבטל את כל הפרסומות "האולימפיות" שלו בטלוויזיה היפנית. לפי הערכות ביפן, אחד מתאגידי הרכב הגדולים בעולם פשוט לא רוצה להיות מזוהה עם המשחקים המאוד לא פופולרים במדינה, משחקים שמתחילים עם עשרות ספורטאים חיוביים לקורונה ובידודים לחלק מהכוכבים הגדולים בעולם (סימון ביילס, למשל). ההערכות הן שטויטה בדקה את המספרים וראתה שהמשחקים יפגעו במותג.

לפי אחד מבכירי החברה, "המשחקים הפכו לאירוע שלא זכה להבנה של הציבור - במיוחד לאור העובדה שיתקיימו ללא קהל". בכירים בטויוטה, שכספונסרים היו יכולים להגיע לצפות במשחקים באצטדיונים, לא יגיעו לאירועים.

קראו עוד בכלכליסט:

ככל הידוע, זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שספונסר מנסה להרחיק את עצמו מהמשחקים בצורה הזו. החברה תמשיך להעביר כסף למארגני האולימפיאדה (החסויות המקומויות אחראיות להכנסות של כ-3 מיליארד דולר - הסכום הגבוה ביותר שחברות מקומיות העבירו למשחקים), אבל, כאמור, תנסה לא להיות מזוהה עימם. 

זה מזכיר במעט את הסיפור של האולימפיאדה כולה. המשחקים ביפן יהיו מורכבים מאוד עבור המארגנים, המשתתפים, הוועד האולימפי והספונסרים - אבל האימפקט הכלכלי שלהם יהיה קטן יחסית. עם זאת, מבחינה תדמיתית - יפן, הוועד האולימפי הבינלאומי והספונסרים יכולים לסבול מאוד מטוקיו 2020.

טוקיו 2020, רויטרס טוקיו 2020 | רויטרס טוקיו 2020, רויטרס

עבור סאמי שער (Samy Chaar), הכלכלן הראשי של בנק לומברד אודייה (Lombard Odier) וחבר מצביע בוועד ההשקעות של הבנק - מדובר בסיכון, אך לא בסיכון קריטי. שער, שאחראי על החישובים, התובנות המאקרו-כלכליות והתחזיות הקשורות לצמיחה, מגמות, אינפלציה, פעולות בנקים לאומיים, אירועים גיאופוליטיים ועוד - טוען שהמשחקים הם "סיכון שחייבים לקחת".

"הם היו חייבים לקחת את הסיכון", הוא אומר בשיחה עם כלכליסט. "בכל העולם מקיימים אירועי ספורט עם קהל ויפן - או אסיה בכלל - נמצאת קצת מאחורי כולם בכל מה שקשור 'לאור בקצה המנהרה', כלומר לחיסונים. לא ביטלו את האולימפידה וזה הציל את יפן ממכה תדמיתית קשה, אבל הסיכון בקיום המשחקים כיום הוא גדול. המשחקים יכולים להיתפס כעצובים מאוד, כפגיעה ברוח הספורטיבית. הפגיעה התדמיתית במקרה הגרוע ביותר עשויה להיות בעלת השפעה לא מבוטלת".

מנגד, האימפקט הכלכלי של המשחקים יהיה גם הוא מאוד מצומצם. "זה פשוט לא אירוע כלכלי עצום ליפן כרגע", אומר שער. "אם הם יוכלו לחזור לנורמליות ברבעון השני, האולימפיאדה תיתפס כאירוע חיובי - אבל קטן".

פעמים רבות, המורשת האולימפית של משחקים תלויה לא במשחקים עצמם - אלא במה שקורה במדינה לפני אירוח המשחקים. היכולת שלה להפוך את ההשקעות בתשתיות להשקעות לטווח ארוך, עליהן מפתחים את הכלכלה של המדינה. ישנן גם דוגמאות לכך שלאורך ההיסטוריה מדינות מושחתות קורסות לתוך עולם של חובות וקשיים כלכליים אחרי המשחקים האולימפיים, כי האירוע היה לא מניב לציבור. ואולם, במדינות יציבות אולימפיאדות ומונדיאלים הם מנועי הצלחה.

איך זה אמור להיות ביפן?

"האירוע מאוד קצר, והטבע שלו והשפעתו על הכלכלה מאוד תלויים בתשתיות שהיו שם לפניו. בגדול, אירוע כזה משפיע בחיוב על התמ"ג. אם הוא מאוד מוצלח ההשפעה החיובית תעמוד על כ-0.5%, או אפילו 1% לתמ"ג. אבל בשביל זה אתה צריך שאנשים יגיעו למשחקים, צריך תיירים שמגיעים למלונות, למסעדות, למדינה - וזה התפספס לחלוטין במקרה של יפן. כך שההשפעה הכלכלית של טוקיו 2020 היא כמעט כלום. אולי טיפה חיובית, אבל מאוד קטנה".

סאמי שער, לומברד אודייר סאמי שער | לומברד אודייר סאמי שער, לומברד אודייר

עד כמה קטנה?

"הערכת הצמיחה שלנו עומדת על אולי 7% לאחר משבר הקורונה - תלוי בחיסונים ובקצב החזרה לנורמליות. האולימפיאדה לא תוסיף הרבה, מקסימום 0.1%-0.2% מהצמיחה. האימפקט יכול שלא להיות מורגש כלל". 

לפי שער, ייתכן שאפילו כלכלת שווייץ תושפע יותר מהמשחקים ביפן. מדוע? מפני שה-IOC, הוועד האולימפי הבינלאומי, מנהל את עצמו משוויץ, רשום במדינה ורושם בה את הכנסותיו (לאחר תשלום מיסים מינימליים במדינה המארחת). "בכל אירוע גדול של הוועד האולימפי או של פיפ"א, שווייץ חווה אימפקט כלכלי", אומר שער. "זה לא משפיע על התעסוקה או התיירות, אבל כן על התזרים הפיננסי - וזה משהו שצריך להתחשב בו. לאולימפיאדה יש השפעה של 0.3%-0.5% על המספרים השווייצרים. זו לא פעילות אורגנית, אבל אלו המספרים".

ואולם, למרות הדכדוך מהאולימפיאדה היפנית, שער מאמין שתמיד מדינות יירצו לארח את המשחקים האולימפיים. "תמיד תהיה מדינה גדולה שנמצאת במקום טוב מבחינה כלכלית ותרצה לארח את האירוע. אולי אפילו האוכלוסייה שלה תרצה גם", אומר שער. "אולי, כפי שראינו במקרה של 2024 ו-2028, לא יהיו 11 מועמדות למשחקים אבל תמיד יהיו 2-3 מועמדות. ואולי גם יצטרכו להיפתח למדינות 'לא רגילות' במובן הזה, כמו קטאר או סעודיה. המונדיאל בקטאר והצלחתו או אי הצלחתו יהיו מבחן משמעותי למדינות ה'לא רגילות' הללו.

"מה שאנחנו בטוח רואים זה שכרגע בפיפ"א ובוועד האולימפי רוצים ללכת על בטוח, הרבה בגלל מה שקורה בקטאר (מוות של אלפי עובדים במהלך ההכנות למונדיאל, א.ד) ומה שקורה ביפן. הם ירצו לקבל החלטות שלא יהיו שערורייתיות או יהוו סיכון תדמיתי בזמן הקרוב".

תגיות