אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד לעמדת אגף התקציבים: ליברמן תומך ביוזמה להגדלת מכסת הזרים בבנייה שר האוצר, אביגדור ליברמן | אבי מועלם

בלעדי לכלכליסט

בניגוד לעמדת אגף התקציבים: ליברמן תומך ביוזמה להגדלת מכסת הזרים בבנייה

שר האוצר קיים היום דיון עם שר הבינוי זאב אלקין, והוחלט כי בשבוע הבא תעלה לאישור הממשלה הצעת החלטה שגיבש האחרון להגדלת מכסת הזרים והפלסטינים בענף הבנייה - ב-30 אלף בסך הכל. באגף התקציבים סבורים שהדבר יבוא על חשבון העובדים הישראלים

20.07.2021, 20:52 | אמיתי גזית

שר האוצר אביגדור ליברמן תומך ביוזמה להגדיל את מכסת העובדים הזרים והפלסטינים בענף הבנייה, וזאת בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרדו. ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות דיון שנערך היום (ג') בלשכתו של ליברמן עם שר השיכון זאב אלקין הוחלט כי בשבוע הבא תעלה לאישור הממשלה הצעת החלטה שגיבש האחרון. 


קראו עוד בכלכליסט:


מכסת הזרים מאפשרת להכניס עד 16,500 עובדים, והיא מוצתה כמעט במלואה. כעת משרד השיכון מבקש להוסיף עוד כ־15 אלף עובדים זרים, כלומר להכפיל את המכסה. בנוגע להעסקת פועלים פלסטינים בענף הבנייה, המכסה היא 65 אלף עובדים, וגם היא כבר מוצתה, והמשרד מבקש להגדיל את מספרם ב־15 אלף כך שיעבדו בענף 80 אלף פלסטינים. עמדתו של ליברמן מנוגדת לעמדת אנשי אגף תקציבים באוצר, שסבורים כי הגדלת מכסת העובדים תבוא על חשבון עובדים ישראלים, וכי הצעד יפגע במאמצים להגדלת הפריון ותיעוש ענף הבנייה. 


אתר בנייה, צילום: שאול גולן אתר בנייה | צילום: שאול גולן אתר בנייה, צילום: שאול גולן


המחלוקת הזו בין האוצר למשרד הבינוי קיימת כבר זה עשור, ואחת לכמה שנים היא חוזרת שוב לשולחן הדיונים. ב־2014 התגבשה פשרה שלפיה מכסת הזרים בענף הבנייה תגדל באופן זמני ל־16,500. על פי הפשרה הזו, מכסת העובדים הזרים היתה אמורה לרדת בכמה פעימות, החל מינואר 2019, עד 2,000 עובדים זרים. אלא שבפועל משבר הדיור לא נפתר, ומנגד עובדים ישראלים לא נהרו למקצועות שבהם אוחזים הזרים והפלסטינים. בעקבות זאת מדי שנה דחתה הממשלה את מימוש ההחלטה לצמצם את מכסת העובדים הזרים. הפעם האחרונה שהתקבלה החלטה בעניין היתה בינואר השנה, ואם לא תתקבל החלטה אחרת - ב־2022 הממשלה אמורה להתחיל בצעדים לצמצום מספר העובדים.

הגדלת מספר העובדים הכרחית משום שכדי לתת מענה לצורכי הדיור, קצב הבנייה צריך לגדול בשנים הקרובות בכ־10,000 דירות בשנה: מכ־50 אלף דירות שבנייתן מתחילה מדי שנה כיום ל־60 אלף. בעוד חמש שנים קצב התחלות הבנייה צריך להגיע ל־66 אלף דירות בשנה. מאחר שזמן הבנייה הממוצע הוא 31 חודשים, כדי לעמוד ביעדים האלה מספר הדירות בבנייה פעילה צריך לצמוח מכ־120 אלף דירות לכ־150 אלף דירות שנבנות בו בזמן. 

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר כי "ההחלטה להביא 30 אלף עובדים זרים למקצועות שישראלים אינם מוכנים לבצע בענף הבנייה והתשתיות היא חובתה של הממשלה. ישראל נמצאת באחד המשברים הקשים אי פעם בתחום הדיור, וטיפול בו חייב לבוא מיד. ההחלטה שקיבלו שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושר האוצר אביגדור ליברמן היא נכונה, מרכזית וחשובה, ואישורה יאפשר לקצר דרמטית את זמן הבנייה של הדירות בישראל, לאחר שחצינו את קו 30 החודשים להשלמת דירה ממוצעת, ולהגדיל כך את היצע הדירות ומיתון המחירים. השיח שמייצרת בימים אלה הממשלה מצביע על ההבנה של קברניטיה, כי אין יותר זמן לבזבז על עוד ניסיון כושל של טיפול במשבר הדיור על ידי הפחתת ביקושים, ויש להרחיב את היצע הדיור במהלך המהיר ביותר שניתן".


תגיות