אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנובה בדרך לרכוש את פריניב לפי שווי של 100 מיליון שקל מנכ”ל פריניב עידו יניב ואביו, מייסד החברה אשר יניב | צילום: גיל נחושתן

בלעדי לכלכליסט

תנובה בדרך לרכוש את פריניב לפי שווי של 100 מיליון שקל

תנובה נכנסת לראשונה לתחום המשקאות הקלים. במגעים לרכוש 51% ממניות פריניב לפי שווי של 100 מיליון שקל. הרכישה תהפוך את תנובה למתחרה ישירה של החברה המרכזית למשקאות, המחזיקה בחברת פריגת

25.07.2021, 06:54 | גולן חזני

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, נכנסת לראשונה לשוק המשקאות הקלים. ל"כלכליסט" נודע כי תנובה מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת השליטה ביצרנית המיצים פריניב. המגעים הם על רכישה של 51% ממניות פריניב לפי שווי של כ־100 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט:

תנובה משווקת מאז 2018 את מוצרי החברה שייסדו ב־1994 בני הזוג אורלי ואשר יניב ממושב דבורה בחבל התענכים בעמק יזרעאל. המפעל שמתמחה במכירת מיצים טבעיים לשוק הקמעונאי והמוסדי מעסיק כיום כ־100 עובדים ומנוהל על ידי  עידו יניב.

מכירות המיצים המסוננים והסחוטים בישראל מוערכות ב־300 מיליון שקל בשנה, ופריניב מחזיקה בכ־30% מהשוק הזה. החברה העמיקה לפני כשנה את אחיזתה בקטגוריה כשרכשה את השליטה (51%) בחברת קשת מיצים לפי שווי של 4 מיליון שקל. פריניב שילמה כ־3-2 מיליון שקל עבור השליטה בקשת. הרכישה העלתה את המכירות של פריניב לכ־110-100 מיליון שקל בשנה.

אייל מליס מנכ"ל תנובה. בחיפוש אחר קטגוריות עם רווחיות גבוהה, אוראל כהן אייל מליס מנכ"ל תנובה. בחיפוש אחר קטגוריות עם רווחיות גבוהה | אוראל כהן אייל מליס מנכ"ל תנובה. בחיפוש אחר קטגוריות עם רווחיות גבוהה, אוראל כהן

פריניב גם מייצאת את תוצרתה לארה"ב, צרפת, רוסיה וסקנדינביה. פריניב שואפת להרחיב את פעילותה בחו"ל ובין היתר פורסם ב"כלכליסט" כי היא מנהלת משא ומתן מתקדם על הקמת פעילות לאריזה ושיווק מיצים סחוטים מישראל במפעל בדובאי, ביחד עם יצרן מקומי.

עם זאת, 2020 היתה שנה קשה לחברות המשקאות הקלים, בעיקר אלו שפועלות בשוק המוסדי שכמעט פסק מלפעול בתקופת מגפת הקורונה. 

גם המכירות בחנויות הנוחות, שבהן פריניב היא שחקן משמעותי, נפגעו אך התאוששו יפה לאחר מכן, עם תום הסגרים. 

שורה של רכישות

 תנובה מצויה בשליטת ברייט פוד הסינית והקיבוצים שמחזיקים ב־23% ממניות החברה. עם הרכישה תיכנס החברה לתחום המיצים ותהפוך למתחרה ישירה מול החברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה) שמחזיקה במותג פריגת, ומול חברת גן שמואל מזון שמחזיקה במותג המיצים פרימור.

 ניתן להעריך כי בהמשך תנובה תרצה לרכוש את פעילות פריניב במלואה, כפי שנהגה ברכישות קודמות. 

מימין: מנכ”ל פריניב עידו יניב ואביו מייסד החברה אשר יניב, צילום: גיל נחושתן מימין: מנכ”ל פריניב עידו יניב ואביו מייסד החברה אשר יניב | צילום: גיל נחושתן מימין: מנכ”ל פריניב עידו יניב ואביו מייסד החברה אשר יניב, צילום: גיל נחושתן

עסקה זו מצטרפת לשורת רכישות שמקדם בשנים האחרונות יו"ר תנובה חיים גבריאלי. בשנה החולפת רכשה תנובה, בין היתר, את חברת הפסטה המצוננת דורו איטליאן פרודקט, שמייצרת עבורה את המותג פסטה ריקו, ובהמשך רכשה את חברת סמארטסל (Smartsell), המפעילה את מקררי "הצרכניה" למכירת מזון. 

תנובה, בניהולו של אייל מליס, היא חברת המזון הגדולה בשוק המקומי. החברה אוחזת בנתח שוק של כ־14% ממכירות שוק המזון והמשקאות בישראל. מכירותיה בשוק הקמעונאי המקומי ב־2020 לפי נתוני סטורנקסט הסתכמו בכ־6 מיליארד שקל. מדובר בזינוק של כ־9% במכירות ביחס לשנה קודמת - הודות לצמיחה המואצת שממנה נהנה שוק המזון המקומי בזמן הקורונה, וסגירת השמים בישראל. 

עוברים לפרימיום

 עד השנים האחרונות התמקד עיקר הפעילות של תנובה במוצרי מזון בסיסיים, שחלקם נתונים לפיקוח מחירים מצד המדינה, אולם פתיחת המכסות ליבוא של מוצרי בשר וחלב פגעה בעוצמתה מול הקמעונאים ושחקה את הרווחיות שלה. הדבר הביא את החברה לצמצום פעילויות הפסדיות (כמו הפצת עופות, שממנה יצאה בשנים האחרונות), וחיפוש אחר קטגוריות שבהן הרווחיות גבוהה יותר, ובראשן מוצרי הפרימיום.

בחודש שעבר נחקר מנכ״ל תנובה תנובה מליס באזהרה בפרשת שוחד בחשד כי תנובה העבירה בצורה עקיפה תשלומים למוטי בבצ'יק, יועצו של שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן. זאת בתמורה לכך שיפעל למתן הקלות לחברת תנובה בכל הנוגע לסימון מוצרים רוויי שומן, סוכר ונתרן - סוגיה שהיתה אז בלב מאבק שניהלו תנובה ומתחרותיה משוק המזון מול משרד הבריאות. מתנובה נמסר: "תנובה ופריניב במגעים שטרם גובשו להסכמות".

תגיות