אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר רוצה לבטל את האג"ח המיועדות בפנסיה: יבטיח לחוסכים תשואה מינימלית של 5% בורסת תל אביב | צילום: בלומברג

האוצר רוצה לבטל את האג"ח המיועדות בפנסיה: יבטיח לחוסכים תשואה מינימלית של 5%

המדינה תפסיק להנפיק אג"ח לא סחירות עבור 30% מהיקף נכסי הפנסיה, ובמקום זאת הכסף יושקע בשוק ההון; המדינה לא תשלם מכיסה ריבית של 4.86% כפי שהיא עושה כיום באג"ח המיועדות, אלא רק תשלים את הפער, אם יהיה כזה

27.07.2021, 09:47 | שלמה טייטלבאום

הצעד הפיסקלי המשמעותי ביותר במסמך ההתאמות הפיסקלי שפירסם היום (ג') משרד האוצר, הוא הוויתור על האג"ח המיועדות, ומעבר להגנה על תשואה מינימלית של 5%.

קראו עוד בכלכליסט:

לפי המהלך של האוצר, המדינה תפסיק להנפיק אג"ח בשיעור של 30% מנכסי הפנסיה, ובמקום זאת תשמש כמעין חברת ביטוח למקרה שהתשואה על הפנסיה תהיה מתחת ל-5% בשנה.

שר האוצר אביגדור ליברמן , צילום: אלכס קולומויסקי שר האוצר אביגדור ליברמן | צילום: אלכס קולומויסקי שר האוצר אביגדור ליברמן , צילום: אלכס קולומויסקי

כיום מדינת ישראל מנפיקה אג"ח מיועדות לא סחירות בהיקף של 30% מנכסי קרנות הפנסיה, האג"ח הללו נושאות ריבית שנתית של 4.86% אחוז, נכון להיום הונפקו כ-230 מיליארד שקל באג"ח הללו.

הריביות על האג"ח המיועדות גבוהות בהרבה מהריבית המשולמת על האג"ח שנמכר בשוק החופשי, בשנת 2021 העלות העודפת של הריבית – לעומת אג"ח שהונפק מחוץ לקרנות הפנסיה – עמדה על 8.9 מיליארד שקל. תוך עשור, מעריך האוצר, העלות הזו עשויה לגדול ל-20 מיליארד דולר בשנה.

במסמך ההתאמות מציע האוצר מנגנון חדש, במקום שהמדינה תנפיק אג"ח ותשלם מכיסה 4.86% הוצאות ריבית. הכסף יושקע בשוק ההון, והמדינה תשמש כחברת ביטוח, אם התשואות של קרן הפנסיה ירדו מתחת ל-5%, הרי שהמדינה תשלם מכיסה את ההפרש. 

כלומר, מצבם של החוסכים בישראל צפוי להיות מוטב, 30% מהפנסיה של כל חוסך וחוסכת יזכו לתשואה מובטחת של 5%. 

החישוב לא יעשה מדי שנה, אלא מדי חמש שנים, כל חמש שנים יבדקו שהתשואה שהתקבלה אכן עומדת על 27.6%. ואם לא, המדינה תעביר לקרן הפנסיה את פערי התשואה. הסיבה שהחישוב לא נעשה מדי שנה הוא בכדי למנוע מצב שבו המדינה תצטרך לשלם בגלל משבר חד פעמי סכום עתק.

המהלך ייכנס לתוקף בתחילת 2022, והמדינה תיאלץ להמשיך לשלם את הריביות בגין האג"ח המיועדות שהונפקו ב-15 השנים הקרובות. 

כבר שנים מנסה משרד האוצר לבטל ולצמצם את האג"ח המיועדות. בדו"ח האחרון של יחידת החוב הממשלתי, הציגו בחשב הכללי את העלויות של האג"ח המיועדות, ורמזו על רצונם להפסיק את האג"ח המיועדות.

תגיות