אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי הרודס, גם כלבו סלפרידג'ס עשוי להגיע לידיים קטאריות כל בו סלפרידג'ס בלונדון | צילום: רויטרס

אחרי הרודס, גם כלבו סלפרידג'ס עשוי להגיע לידיים קטאריות

החברה המשפחתית הקנדית שבבעלותה רשת בתי הכלבו תעמיד למכירה את החנויות בעקבות מותו של ראש המשפחה. לאחר שיישמה פתרונות יצירתיים כדי לשרוד את המגפה והתחזקות הקניות המקוונות, הרשת האיקונית תחליף ידיים עד סוף השנה

27.07.2021, 21:17 | ליטל סמט

למעלה מ־100 שנים אחרי שהוקם על ידי היזם האמריקאי הארי גורדון סלפרידג', נכסי כלבו סלפרידג'ס האיקוני יוצעו למכירה פומבית במחיר התחלתי של 4 מיליארד ליש"ט.

לפי דיווח ב"גרדיאן", משפחת ווסטון, הנמנית עם עשירי קנדה, מעמידה למכירה את הכלבו המפורסם. הנכסים כוללים את ארבע חנויות סלפרידג'ס בבריטניה וכן את חנויות בראון תומאס וארנוטס באירלנד ו־De Bijenkorf בהולנד. 


קראו עוד בכלכליסט:


ההחלטה התקבלה שבועות ספורים לאחר מותו של ראש המשפחה, וו. גאלן ווסטון, שרכש את סלפרידג'ס ב־2003 עבור 628 מיליון ליש"ט. לפי דיווחים, יורשי האימפריה, בנו גאלן ובתו אלאנה, השתכנעו למכור לאחר שקיבלו פנייה מרוכש פוטנציאלי מסתורי. השניים מינו יועצים מקרדיט סוויס לפקח על המכירה ובכוונתם לפנות לקבוצה מצומצמת של קונים פוטנציאליים בשבועות הקרובים, מתוך מטרה להשלים את המכירה עד סוף השנה.

חתונות בסניף הדגל

יהיה זה הפרק האחרון בהיסטוריה העשירה של בית הכלבו, אשר בשיאו מנה מעל 100 מחלקות בסניף ברחוב אוקספורד, כולל מטווח וספרייה. אולם, בשנות התשעים כבר איבדה הרשת מזוהרה. מי שביצע בה מתיחת פנים היה מומחה הקמעונאות ויטוריו ראדיס, שרענן את עיצוב הפנים והציג יותר מותגים אופנתיים. ראדיס גם היה אחראי להתרחבות סלפרידג'ס מחוץ ללונדון, והחברה החלה להיסחר בבורסת לונדון. היא נרכשה על ידי משפחת ווסטון זמן קצר לאחר עזיבתו של ראדיס, שעבר למתחרה מרקס אנד ספנסר. 

המשפחה השקיעה מיליוני ליש"ט בפתיחת מסעדות, בית קולנוע ואפילו זירת החלקה על הקרח בסניף הדגל. האסטרטגיה סייעה להגדיל את המכירות, ובשנה הפיסקאלית שהסתיימה בפברואר 2020 דיווחה סלפרידג'ס על עלייה של 7% בהכנסות ל־1.97 מיליארד ליש"ט. עם זאת, כמו בכל מערך הקמעונאות העולמי, המגפה פגעה בשורת הרווח של החברה הבריטית, שצנח ב־10% ל־88 מיליון ליש"ט. במקביל דיווחה החברה על קיצוץ של 10% בכוח האדם.


בניסיון להחזיר קונים וכדי לפצות על הירידה בתיירים, בסלפרידג'ס הגו יוזמות יצירתיות, בהן האפשרות לערוך חתונות במבנה ההיסטורי ברחוב אוקספורד, אף כי רק השנה. מסעדת הגג, אלטו, מותגה מחדש תחת בית האופנה דיור. במסגרת זו התפריטים, הצלחות והבר עוצבו ברוח המותג, ולתפריט התווספו לצד מנות קבועות, כמו רביולי כמהין ופקורינו, גם מנות שהיו אהובות על כריסטיאן דיור. במקביל, ברוח הזמנים, הורחבה ההשקעה בחנות המקוונת. השבוע, במסגרת המיזמים המיוחדים, עלה לכותרות הסניף בברמינגהם, לאחר שנעטף כולו ביצירת אמנות מבד של אוסמן יוספזאדה, במשקל כולל של 5 טונות. 

לפי דיווחים, חברות הצפויות להתעניין ברכישת נכסי הכלבו מונות את סנטרל ריטייל גרופ התאילנדית, שבבעלותה כלבו La Rinascente היוקרתי באיטליה ו־KaDeWe בברלין. קונים נוספים עשויים להיות HBC, הבעלים של סאקס פיפת' אווניו, וקרנות הון ריבוניות מהמזה"ת, בראשן רשות ההשקעות הקטארית שרכשה את כלבו היוקרה הרודס לפני עשור.

ההחלטה על המכירה מגיעה בתקופה מאתגרת לקמעונאות הבריטית בכלל ולרשתות הכלבו בפרט. בשנה החולפת נסגרו רשתות דבנהאמס ו־Beales, זאת בנוסף לפשיטת הרגל של ארקדיה שבבעלותה היו מותגי האופנה טופשופ ודורותי פרקינס. רשתות מובילות, כמו ג'ון לואיס ומרקס אנד ספנסר, הודיעו על שורת מהלכים לגיוון ייעודי המבנים שלהן. "כל רשתות הכלבו מתקשות לנוכח התחרות המקוונת", אמר ל"גרדיאן" משקיע בתחום. "סלפרידג'ס נמנים עם הטובים ביותר, אבל לא הייתי קונה אותם". 


סניף הדגל של כלבו סלפרידג סניף הדגל של כלבו סלפרידג'ס ב לונדון | צילום: בלומברג סניף הדגל של כלבו סלפרידג




מרשת מאפיות לצמרת עשירי בריטניה וקנדה


משפחת ווסטון הקנדית שבבעלותה רשת סלפרידג'ס החלה את דרכה עם רשת מאפיות ואוחזת בקשרים עם האצולה הבריטית. אבי המשפחה, וו. גאלן ווסטון, יליד אנגליה, שיחק בצעירותו פולו עם הנסיך צ'ארלס ובבעלות המשפחה חנות היוקרה פורטנם אנד מייסון, המועדפת על המלכה אליזבת. ווסטון, דור רביעי לאימפריה משפחתית, שהלך לעולמו באפריל האחרון, הצטרף לחברה ב־1961. באותם ימים כללה האימפריה מאפיות בקנדה, ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה וכן רשתות מרכולים ויצרניות שוקולד. ווסטון הוביל את הרחבת העסקים גם לתחום בתי הכלבו עם רכישת המותג היוקרתי בראון תומאס. ב־2003 הוא רכש את סלפרידג'ס והפך את הכלבו הבריטי לעוגן המרכזי. 




גאלן ווסטון, צילום: רויטרס גאלן ווסטון | צילום: רויטרס גאלן ווסטון, צילום: רויטרס


ווסטון היה נשוי לדוגמנית הילארי פראיין, עמה הוליד שני ילדים. בנו גאלן מנהל כיום את הפעילות העסקית המשפחתית הנרחבת, הכוללת מלבד סלפרידג'ס גם את רשת המרכולים הקנדית Loblaws, רשת בתי המרקחת שופרס דראג מארט וחברת הנדל"ן צ'ויס פרופרטיז. בתו אלאנה מכהנת מאז 2019 כיו"ר סלפרידג'ס. 

המשפחה חזרה לקנדה בשנות השבעים. הפלג הבריטי, ובראשו אחיינו של ווסטון, ג'ורג' ג'י. ווסטון, הוא הבעלים של ABF, החברה־האם של רשת הדיסקאונט הפופולרית פריימארק ושל מותג התה טוויינינגס. 

לפי הערכות "הסאנדיי טיימס" בחודש מרץ האחרון, הונה של המשפחה המורחבת עומד על 11 מיליארד ליש"ט, והעניק להם את המקום העשירי בדירוג עשירי בריטניה השנתי. עוד ציין העיתון, כי קשרי המשפחה עם האליטה הבריטית הם ענפים למדי. כך, למשל, קייט האבהאוס (58), אחותו של ג'ורג' ווסטון, מכהנת כיו"ר פורטנם אנד מייסון. בעלה וויליאם משמש דירקטור בחברה שהיתה אחראית לשיפוץ שביצע ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בדאונינג 10, ואשר עורר סערה ציבורית בשל טענות לחריגה משמעותית מהתקציב. 

תגיות