אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר רשות שוק ההון: "פועל להגדלת תקרת ההפקדות לגמל ל-200 אלף שקל" משה ברקת הממונה על רשות שוק ההון 2 | צילום: דוברות האוצר

יו"ר רשות שוק ההון: "פועל להגדלת תקרת ההפקדות לגמל ל-200 אלף שקל"

זאת לעומת תקרת ההפקדות העומדת כיום על 72 אלף שקל. משה ברקת "רק כאשר ההפסדים יהפכו לרווחים החוסך ישלם - דמי ניהול למוסדיים ייגזרו מביצועים טובים"

28.07.2021, 13:04 | אלמוג עזר

הממונה על רשות שוק ההון פועל להגדיל את ההפקדות השנתיות לקופת גמל להשקעה ל-200 אלף שקל ומתנגד למיסוי הקופות. כך עולה מדבריו היום בכנס בירושלים. לדברי משה ברקת, יש לקדם את החיסכון על פני תרבות הצריכה ולשם כך הרשות פועלת להגדיל את האטרקטיביות של קופות הגמל להשקעה. 


קראו עוד בכלכליסט:


כיום, מוגבלות ההפקדות השנתיות לקופות הגמל להשקעה עד ל-72 אלף שקל בעקבות הטבת המס שהן מבטיחות. מוצר זה נהנה מהקלות, בהן פטור ממס בניוד הכספים בין מסלולים או בין מנהלי הקופות, ובנוסף אם הכספים בו נחסכים עד לגיל הפרישה, ונמשכים כקצבה, הם נהנים מפטור ממס על הרווחים.


משה ברקת יושב ראש רשות שוק ההון , צילום: עמית שעל משה ברקת יושב ראש רשות שוק ההון | צילום: עמית שעל משה ברקת יושב ראש רשות שוק ההון , צילום: עמית שעל


למרות המגבלה, מדובר באחד מהמוצרים הצומחים בשוק ההון בשנים האחרונות. הקופות הושקו לפני כחמש שנים וצברו עד היום נכסים בקרוב ל־16 מיליארד שקל. הנכסים המנוהלים במסלול הכללי בקופות הגמל להשקעה מסתכמים ב־14.6 מיליארד שקל, נכון לסוף יוני. מדובר בעלייה של 26% מסך הנכסים בתחילת השנה.

למעשה מדובר בהתבטאות שנייה של תמיכה בהגדלת הפקדות לקופות הגמל של הממונה. ברקת מסר כבר בסוף השנה שעברה כי הוא פועל עם בכירי משרד האוצר על מנת להרים את מגבלת ההפקדות השנתיות לטווח שבין 200 אלף שקל ל-250 אלף שקל.

ברקת גם התייחס לראשונה לרצון של משרד האוצר לבטל את האג"ח המיועדות בענף הפנסיה. במסמך ההתאמות הפיסקלי שפירסם אתמול (ג') משרד האוצר, נכתב כי המשרד ממליץ על ויתור על האג"ח המיועדות, ומעבר להגנה על תשואה מינימלית של 5%. לפי המהלך של האוצר, המדינה תפסיק להנפיק אג"ח בשיעור של 30% מנכסי הפנסיה, ובמקום זאת תשמש כמעין חברת ביטוח למקרה שהתשואה על הפנסיה תהיה מתחת ל-5% בשנה.

ברקת תומך במהלך של האוצר. לדבריו "אנחנו מקדמים מכשיר פיננסי שייתן חוזק למשקיעים ונגיע לרמת בטוחה כמו שיש היום באג"ח מדינה. מכשיר שיניב 5% ולא 4.87%. אם מישהו יכול להבטיח לי היום מכשירים שמעניקים תשואה של 5% אני שם את כל הכסף שלי שם".

הממונה התייחס גם למודל הנוכחי של קרנות הפנסיה וחשף כי הוא בעד שינוי המודל הצ'יליאני. המודל הקיים, להשקפתו, מעביר חוסך מתיק מגוון לתיק סולידי באופן מגושם על בסיס גיל החוסך. על כן ברקת תומך בניהול לפי יעד לפרישה. כלומר החוסך יהיה חשוף לנכסים מסוכנים כמו מניות לפי טווח השנים שהוא מייעד לפרישה. בנוסף גם מתודת דמי הניהול תשתנה ותחזור להתבסס על ביצועים. "חוסכים לא ישלמו דמי ניהול על הפסדים. רק כאשר ההפסדים יהפכו לרווחים החוסך ישלם. דמי ניהול למוסדיים ייגזרו מביצועים טובים" הסביר.

ברקת התייחס גם לחשיפת כלכליסט על כך שההסתדרות מקשה על מור בית השקעות להיכנס לענף הפנסיה. לדבריו " אנחנו מכוונים להיות הגונים עם הדור הצעיר שאין להם הרבה צבירה ומשלמים הרבה על ההפקדות- את זה צריך להפסיק! 6% על הפקדות זה המון וצריך להוריד. ההסתדרות צריכה לעזור לנו להוריד חסמים תפעוליים אצל העמיתים ולאפשר לנו להכניס גופים חדשים ולעודד תחרות".

בימים אלו בית ההשקעות מור נערך להקמת קרן פנסיה חדשה. כדי להקטין את עלויות ההקמה, במור מבקשים להשתמש במערך התפעול של קרן עמיתים, שבניהולו של יואב בן אור, אם כי בית ההשקעות נתקל בהתנגדות בלתי צפויה של ההסתדרות שמתנגדת למהלך משום שהוא לא נעשה בהתייעצות ועד קרן עמיתים ואף איימה להשבית את המהלך בכלים שונים. 


תגיות