אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תבנו על הוזלה בתמרוקים: צפויים להישאר מחוץ למהפכת היבוא של ליברמן השקת ניו פארם חנות תמרוקים | צילום: אוראל כהן

אל תבנו על הוזלה בתמרוקים: צפויים להישאר מחוץ למהפכת היבוא של ליברמן

אף שהשמפו, הסבון, הדאודורנט והאיפור יקרים בישראל בעשרות אחוזים מאלה שנמכרים ביתר מדינות ה-OECD, הם יישארו בשלב זה מחוץ למהפכת היבוא שמתכנן האוצר. הסיבה: סירוב של משרד הבריאות לשנות את משטר הבדיקות של תמרוקים מיובאים בטענה שהדבר יפגע בבריאות הציבור

30.07.2021, 16:48 | שלמה טייטלבאום

הנוסח הסופי של חוק ההסדרים שהופץ לשרים היום בבוקר (ו') לא כולל את מהפכת היבוא שמתכנן משרד האוצר. באוצר מבטיחים כי הרפורמה תיכנס בסופו של דבר לחוק ההסדרים, אך טוענים כי משרד המשפטים ביקש שלא להכניס אותה בינתיים לחוק, מאחר שיש לבצע בה תיקונים.

קראו עוד בכלכליסט:

הרפורמה שהוצגה לפני כשבועיים נועדה להקל ברגולציה המוטלת על יבואנים ולהביא לפתיחת התחרות - דבר שאמור להביא לירידת מחירים. בין היתר כוללת התוכנית מעבר מהמשטר הקיים כיום של בדיקות מוקדמות לרוב המוצרים המיובאים, מה שמכביד מאוד על היבואנים, למשטר של אכיפה בשוק לאחר שהמוצר כבר נכנס אליו, כמו שמקובל כיום באירופה. בנוסף כוללת הרפורמה מסלול של יבוא המבוסס על התקינה האירופית ומסלול שיאפשר ליבואנים מקבילים לייבא ללא הצהרת יצרן. 

שמפו דאב של יוניליוור, צילום: רויטרס שמפו דאב של יוניליוור | צילום: רויטרס שמפו דאב של יוניליוור, צילום: רויטרס

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת הקרב סביב הרפורמה קיים כעת ויכוח עז בין משרד האוצר לבין משרד הבריאות על הכללתה של רפורמת התמרוקים במהפכת היבוא, ובשלב זה ההערכה היא כי רפורמת היבוא תיכנס לחוק ההסדרים אך ללא הפרק שעוסק בתמרוקים. 

נזכיר כי בגלל המורכבות של יבוא תמרוקים (שמפו, דאודורנטים, סבונים, מוצרי איפור וכדומה) הוחלט לדחות את הכניסה לתוקף של הרפורמה לגבי התמרוקים רק לתחילת 2023, אך למרות זאת משרד הבריאות לא מוכן שהרפורמה תוכנס בחוק ההסדרים, ונכון לעכשיו הוא מסרב גם לניסוחים מרוככים יותר של הרפורמה. במשרד סבורים כי כדי להגן על בריאות הציבור, רגולציית הבריאות צריכה להישאר כולה בסמכותם, לא ניתן לעבור באופן אוטומטי לתקן אירופי, וגם לא נכון לעבור למשטר של הצהרות במקום המשטר הקיים של בדיקות מקדימות.

בתוך הוויכוח הזה חשוב לזכור כי התמרוקים בישראל יקרים מאלה הנמכרים במדינות ה-OECD בעשרות אחוזים, והאוצר העריך את ההוזלה הצפויה מהרפורמה ב-40%.

מבחינה מהותית, הצורך ברפורמה מוסכם על כולם, וגם המבנה של הרפורמה היה מקובל. אלא שמכון התקנים והתאחדות התעשיינים טענו כי הרפורמה הנוכחית לא כוללת התייחסות מספקת לסוגיית האכיפה. באוצר אומרים כי הדיבורים על אכיפה הם רק תירוץ שמכסה על אינטרסים אחרים.


תגיות