אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מיזם השנה 2021

הזוכים בפרס מיזם השנה 2021: ספוג שמזהה סם אונס ואפליקציה לעזרה ראשונה

הסטארט־אפ DD, בהובלת בני 17 מבאר שבע, זכה במקום הראשון לשנה ג' בתחרות של עמותת יוניסטרים: "המטרה שלנו – לתת תחושת ביטחון לנשים באמצעות מזהה כימי במשקה". במקום הראשון בשנה ב' זכה המיזם medhelp של קבוצת יוניסטרים ג'וליס. עוד התברגו בצמרת הזוכים: קבוצה המפתחת בקבוק המעודד שתייה ואחרת המפתחת בקבוק רב־פעמי

01.08.2021, 10:29 | מעין מנלה

הסטארט־אפ DD, אינדיקטור לזיהוי סם אונס במשקה, הוא הזוכה בגמר תחרות "מיזם השנה 2021" של עמותת יוניסטרים ע"ש טד והרי אורזן ז"ל, שנערכה בשבוע שעבר. 

קראו עוד בכלכליסט:

עמותת יוניסטרים הוקמה ב־2001 על ידי היזם ואיש העסקים רוני צארום, במטרה לצמצם פערים סוציו־אקונומיים באמצעות חינוך והכשרת בני נוער וצעירים מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית בישראל לעולם היזמות. את בני הנוער מלווים בהתנדבות כ־4,700 אנשי עסקים בכירים שמשמשים כמעין מנטורים. 


מימין: יפעת בכור, המנכ"לית הנכנסת של יוניסטרים; היו"ר רוני צארום; המנכ"ל אסף וייס; מנכ"ל הרשות לחדשנות, דרור בין; וקבוצת מקיף כילה ירושלים, צילום: אוראל כהן מימין: יפעת בכור, המנכ"לית הנכנסת של יוניסטרים; היו"ר רוני צארום; המנכ"ל אסף וייס; מנכ"ל הרשות לחדשנות, דרור בין; וקבוצת מקיף כילה ירושלים | צילום: אוראל כהן מימין: יפעת בכור, המנכ"לית הנכנסת של יוניסטרים; היו"ר רוני צארום; המנכ"ל אסף וייס; מנכ"ל הרשות לחדשנות, דרור בין; וקבוצת מקיף כילה ירושלים, צילום: אוראל כהן


במסגרת התחרות הוצגו כ־100 סטארט־אפים של למעלה מ־3,500 בני נוער המשתתפים בתוכנית יוניסטרים מ־85 יישובים ברחבי הארץ. 

מה מסתתר במשקה

מפתחי הסטארט־אפ שזכה במקום הראשון וב־3,000 שקל הם בני נוער בני 17 מבאר שבע בשנה השלישית של תוכנית יוניסטרים ליזמות וחדשנות. המוצר שפיתחו, DD, הוא ספוג ומזהה כימי לסם האונס הנשתל בכוסות ומאפשר לנשים וגברים לצאת לבלות בלי חשש שחומר זר ומסוכן יוכנס ללא ידיעתם לשתייה שלהם. המוצר יהיה מורכב ממצוף במרקם ספוג ואינדיקטור שיזהה את סם האונס במשקה באמצעות שינוי צבעו ברגע המגע עם הסם. קהל היעד של המוצר הוא צעירות וצעירים בגילאי 35-16 שיוצאים לעתים קרובות לברים ולמועדונים, והוא יימכר לצרכן דרך מפיצים כגון רשתות הפארם. 


זוכי שנה ג זוכי שנה ג' מרכז יוניסטרים באר שבע אלטשולר שחם - י"ב | צילום: אוראל כהן זוכי שנה ג


"אנחנו מאוד מתרגשים מהזכייה. על מנת לנסות ולמנוע מקרי אונס ולתת תחושת ביטחון לנשים, החלטנו לפתח מזהה כימי הנכנס למשקה ויודע לזהות סם אונס. מדובר במכשיר זעיר המשנה את צבעו מכחול לאדום במידה שהוא מזהה סם אונס או חומרים דומים במשקאות. את המכשיר יהיה ניתן לשאת בתיק או בכיס. אנחנו בקשר עם חוקרים מהאקדמיה וכימאים על מנת להמשיך בפיתוח. בנוסף, פתחנו לאחרונה גם עמוד אינסטגרם במטרה להעלות מודעות לנושא התקיפה המינית והאונס וכדי להעצים נשים ולעודד לשתף על מנת להביא לשינוי", סיפרו טל סבג ומיה אורלובסקי המשמשות מנכ"ליות משותפות של חברת הסטארט־אפ. יחד עמן שותפים למיזם עוד 8 בני ובנות נוער חניכי העמותה. 


"הניסיון שלי, כנער שגדל ברמלה בסביבה של פריפריה חברתית, גרם לי להבין ששינוי יכול לבוא דרך מעשה. הדרך הטובה ביותר לפרוץ את תקרת הזכוכית היא באמצעות הקמת סטארט־אפים, וזה מה שהוביל אותי להקים מיזם חברתי שתפיסתו לצמצם את הפער בין הפריפריה למרכז באמצעות יזמות", אמר רוני צארום, מייסד ויו"ר עמותת יוניסטרים, בראיון באולפן. לחניכי ובוגרי התוכנית הוא מייעץ "לדעת שבכל מה שהם יעשו הם צריכים להתאמץ, להתמיד ולא לפחד. להעז, לחלום גדול ולרוץ על זה". 

במקום השני לשנה השלישית של תוכנית יוניסטרים זכתה קבוצת בני נוער מאור יהודה המפתחת בקבוק המעודד שתייה בקרב ילדים ונוער ובמקום השלישי זכו שתי קבוצות – האחת מג'וליס, המפתחת בקבוק רב־פעמי המתכלה במי הים, והשנייה מנתיבות, המפתחת מערכת המונעת מנהגים שיכורים להניע את הרכב. 


מרכז יוניסטרים ג מרכז יוניסטרים ג'וליס - מקום ראשון שנה ב' | צילום: אוראל כהן מרכז יוניסטרים ג


משחקים לעזרה ראשונה

במקום הראשון בקרב המיזמים של שנה ב' זכה המיזם medhelp, אפליקציה למתן עזרה ראשונה שנועדה להגביר את המודעות והידע אצל אנשים בכל הקשור בעזרה ראשונה לאנשים במצוקה רפואית של קבוצת יוניסטרים ג'וליס. הקבוצה מורכבת מנערים ונערות דרוזים תלמידי כיתה י' מהכפרים ג׳וליס, ירכא, מג'אר, סאג'ור, כפר סמיע ויאנוח ג'ת. 

האפליקציה מגבירה את המודעות והידע באמצעות משחקים וסרטונים שמטרתם להעביר את המידע בדרך מהנה בנוסף על חומר מקצועי מקיף כתוב. בסרטונים יופיעו מקרים שדורשים עזרה ראשונה ויוצג אדם המעניק עזרה ראשונה לפצוע ומסביר את דרכי הטיפול ויעילותו. הלקוחות הפוטנציאליים של האפליקציה הם בגילאי 14 ומעלה. 


מקום ראשון Start Up Now  - מזרח ירושלים בית חנינא, צילום: אוראל כהן מקום ראשון Start Up Now - מזרח ירושלים בית חנינא | צילום: אוראל כהן מקום ראשון Start Up Now  - מזרח ירושלים בית חנינא, צילום: אוראל כהן


מקום ראשון Start Up Now נגב, צילום: אוראל כהן מקום ראשון Start Up Now נגב | צילום: אוראל כהן מקום ראשון Start Up Now נגב, צילום: אוראל כהן


"תכנות – זו צריכה להיות השפה השנייה" 

"כשמביאים צעירים לחברות הייטק, הם בשוק. הם לא מבינים עד כמה יצירתיות, תחושה של עשייה והצלחה הן חלק כל כך גדול מאיך נראה עולם ההייטק. כדי לעניין צעירים בהשתלבות בהייטק צריך להנגיש לחבר'ה הצעירים את החוויה של לחשוב על רעיון ואז לפתח – שזה בסופו של דבר ההייטק. הרעיון הוא להדביק בחיידק ולהבין עד כמה זה מרגש להמציא וליצור משהו ואחר כך ללכת ולעשות אותו בידיים. תכנות צריכה להיות השפה השנייה של מדינת ישראל", אמרה עדי סופר־תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל, בראיון באולפן. 

לדבריה, רואים שינוי מאוד משמעותי בהשתלבות נשים בהייטק. "זה נובע גם מכך שיותר בנות הולכות ללמוד מקצועות מדעיים וגם שינוי בתפיסה שיש לנשים הרבה פעמים – שהן מפחדות להיכשל. הייטק היום הוא לא רק מהנדסים. החברות צריכות אנשי דאטה, אנשי קריאייטיב ומרקטינג – מגוון גדול של תחומי דעת ויותר נשים מבינות את הקסם של להיות חלק מעולם ההייטק", אמרה. "אנחנו רואים כמה חסרים אנשים חזקים בתעשייה. יש קרוב ל־20 אלף אנשים שחסרים בכל רגע נתון בתעשייה הזאת, וחלק מהסיפור זה להבין שבשביל העתיד של ההייטק בישראל אנחנו צריכים עוד אנשים בכל התפקידים". 


בתואר חביבת הקהל, וב־5,000 שקל להמשך הפיתוח, זכתה חברת ravsale המפתחת אפליקציה שנותנת הטבות למי שמשתמש בתחבורה ציבורית. בקבוצה פעילים חניכות וחניכים בשנה ראשונה במרכז היזמות שלומדים וחיים בירושלים. 

במהלך השידור באולפן הציגו מאיה בוקץ' מירושלים ובן אורבך מצפת, שניהם חניכי יוניסטרים, את המיזמים שלהם. "אחד הדברים שאתם צריכים לחשוב עליו זה מי יכולים להיות השותפים שלכם. מי עוזר לכם להתקדם, איך אתם רותמים את השותפים הפוטנציאלים וכיצד תשיגו מימון – מי יכול לממן אתכם", אמרה לשניים תמר רפפורט־דגים, סמנכ"לית הכספים והתפעול באמדוקס העולמית.  

דורון אברבוך, מנכ"ל דויטשה בנק ישראל, ייעץ לצעירים היום "לחשוב בשלב מוקדם איפה אתם רוצים להיות באקוסיסטם הזה ולכוון לשם. כולם חושבים על תעשיית הסטארט־אפ כמורכבת אך ורק ממתכנתים אבל יש עוד המון תפקידים בתעשיית ההייטק". 

סופר־תאני המליצה ליזמים הצעירים לחשוב כצרכנים, מזווית המשתמש, מה היה גורם להם לבחור במוצר אחד ולא במוצר אחר, והוסיפה ש"יזמות זה משהו שחד־משמעית אפשר ללמוד אותו. להצטרף לעבוד גם בחברות הייטק גדולות וגם בסטארט־אפים זו דרך שנותנת הרבה מאוד כלים: איך חושבים על מוצר, איך בונים צוות – הסטארט־אפים שהצליחו, הצליחו כי הם בנו צוותים מעולים וידעו איך לעשות אקסקיושן מעולה, להבין מה זה אומר להיות אמיצים, לעשות החלטות לא נכונות ולעשות איזון נכון בין הטווח הארוך לקצר". 



אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה שמשתתפת זו השנה הראשונה בפרויקט יוניסטרים, אמר כי מיזם כזה "מאפשר לבני נוער ליזום, לחלום ולשבור את כל תקרות הזכוכית. זו השנה הראשונה שלנו וכבר הגיעו שלושה מיזמים מהעיר לגמר", אמר. עצת הזהב שלו לצעירים היום היא התמדה: "אם אתה מאמין ותתמיד מספיק – תשיג". 

"משנה את פני המדינה"

בין השופטים שהשתתפו השנה בתחרות: רוני צארום, יו"ר ומייסד יוניסטרים; ראובן קרופיק, יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים; רון לבקוביץ יו"ר הבנק הבינלאומי; קלמן שחם, מייסד ושותף אלטשולר שחם, עדי סופר־תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל; אבי ורטהיים, יו"ר אלוני חץ נכסים והשקעות; הילה גולדנברג, מנכ"לית קרדיט סוויס ישראל; הילה חימי אלפרט, מנכ"לית דיסקונט קפיטל; אייל מליס, מנכ"ל קבוצת תנובה; תמר רפפורט־דגים, סמנכ"לית הכספים והתפעול באמדוקס העולמית; ישי פרוינד, מנכ"ל eBay ישראל; ורבים נוספים.  

מנכ"ל יוניסטרים אסף וייס הודה ליו"ר העמותה צארום ואמר: "רוני, מהיכרותי איתך, אין לי ספק שכשהקמת את יוניסטרים, הצלחת לדמיין איך ממרכז אחד בכפר יונה יוניסטרים הופכת למעצמה שהיא היום. איזו זכות נפלה בחלקנו לתרום למיזם החברתי הזה שמצליח לא רק לשנות את חייהם של בני ובנות נוער מהפריפריה ולהעניק להם הזדמנות בחיים, אלא הפך ממש לתנועה  עוצמתית שמשנה את פני המדינה". 

וייס סיכם את שנת הקורונה והוסיף: "הקמנו מרכזים חדשים, פתחנו עוד קבוצות, חיברנו את מרכזי יוניסטרים בפעילות משולבת אונליין ופיזי – היום ביוניסטרים חניכים מצפת ומרהט נפגשים באופן קבוע והבאנו את העולם ליוניסטרים ואת יוניסטרים לעולם. הפעילות הבינלאומית של יוניסטרים פורחת, והיום חניכי יוניסטרים עוברים פעילות משותפת עם בני נוער ואנשי עסקים מסין, ניו יורק, רוסיה, הודו, ברזיל, לוס אנג'לס, אטלנטה, האמירויות ועוד".

במהלך השידור באולפן אמר צארום על הממדים שאליהם הגיעה העמותה כי "כשאתה מתחיל משהו אתה מקווה להיות יוניקורן חברתי, ואני שמח מאוד שזה באמת קרה. בהתחלה אתה לא בטוח שבאמת תגיע לזה, יש קשיים בדרך, אבל הנה, הגענו למצב הזה". 


תגיות