אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה תוספת של 29 אלף פועלים לענף הבנייה פועלי בניין | צילום: אוראל כהן

הממשלה אישרה תוספת של 29 אלף פועלים לענף הבנייה

אושרה תוספת של 15,500 פועלים פלסטינים ו-13,500 עובדים מחו"ל. בסה"כ יעמוד מספר עובדי הבניין הזרים על 110 אלף. משך הבנייה הממוצע של יחידת דיור עומד כיום על 31 חודשים

01.08.2021, 14:03 | דותן לוי


הצלחה למשרד השיכון בקידום הגדלת מכסת הפועלים הזרים בניגוד לעמדה הראשונית של האוצר. הממשלה אישרה את הגדלת מכסת הפועלים הפלסטינים שיעבדו בענף ב-15,000, כך שמספרם יגיע ל-80 אלף פועלים פלסטינים. בנוסף, הוחלט על תוספת של 13,500 אלף פועלים מחו"ל, כך שמספרם צפוי להגיע ל-30 אלף פועלים בסך הכל. 

קראו עוד בכלכליסט:

המהלך נועד לאפשר לקבלנים להאיץ את היקפי הבנייה ובעיקר לוודא כי מספר הפועלים, שהוא נושא שניתן לפתור בקלות יחסית, לא הופך לצוואר הבקבוק המאט את הגדלת היצע היח"ד.  

בהודעה של ממשרד השיכון נאמר כי "הגדלת המכסות בענף הבנייה והתשתיות מטרתה לשרת את מדיניות הממשלה להגדלת היקף הבנייה של דירות חדשות למגורים בישראל. נוכח הצורך בהגדלת מספר העובדים במקצועות רטובים בענף הבנייה, לכן ישנו צורך מהותי בהגדלת מכסת העובדים הפלסטינים מאזור יהודה ושומרון והזרים". 

כיום, מכסת הפועלים הפלסטינים עומדת על כ-64,500 פועלים בשנה, בעוד הצורך על פי הערכות עומד  על כ-80,000 פועלים. על פי תחזית צרכי הדיור לתקופה 2040-2017, כפי שגיבשה המועצה הלאומית לכלכלה, תידרש בנייתן בפועל של כ-1.5 מיליון יח"ד חדשות כדי לספק את צרכי הדיור של האוכלוסייה. מסמך המעקב לתוכנית האסטרטגית לדיור של המועצה הלאומית לכלכלה העלה כי תחזיות אוכלוסייה עדכניות מצביעות על גידול בצרכי הדיור של כ-5,000-4,000 יחידות דיור לשנה, ביחס לצרכי הדיור שנאמדו בבסיס התכנית האסטרטגית לדיור. 

עובדי בנייה סינים , צילום: שאול גולן עובדי בנייה סינים | צילום: שאול גולן עובדי בנייה סינים , צילום: שאול גולן

לפי הנתונים, משך הבנייה הממוצע של יחידת דיור עומד כיום על 31 חודשים, וממוצע הבנייה הפעילה בשנים האחרונות עומד על כ-120 אלף יח''ד. על מנת לעמוד ביעדי הדיור שיאפשרו להגדיל את הבנייה הפעילה לכ-150 אלף יח"ד בשנה נדרשה תוספת של ידיים עובדות. 

ענף הבנייה כיום כולל כ-280,000 עובדים (ישראלים ולא ישראלים). בשני העשורים האחרונים חל גידול מתמשך במספר העובדים בענף, בכל המקצועות וזאת כתגובת השוק לעלייה בביקוש לדיור.

זאב אלקין, שר השיכון, צילום: קובי קואנקס זאב אלקין, שר השיכון | צילום: קובי קואנקס זאב אלקין, שר השיכון, צילום: קובי קואנקס

מנתוני הלמ"ס עולה כי מתקיים יחס של 1.97 בין עובדי המקצועות הרטובים לבין העובדים במקצועות האחרים בענף הבניין כגון מהנדסים, הנדסאים, מנהלי עבודה, אדריכלים, חשמלאים, זגגים, מתקיני מעליות, עובדי אינסטלציה, עובדי מיזוג אוויר וכו'. כלומר, על כל פועל בניין עובדים בענף 2 עובדים נוספים במקצועות משלימים. ישנו יחס ישר בין הגידול במספר העובדים הישראלים למספר העובדים הלא ישראלים.

שר הבינוי והשיכון זאב אלקין אמר בעקבות ההחלטה: "ההחלטה תאפשר הגדלה משמעותית של היצע הדירות. מדובר בצעד ראשון  ומשמעותי הן לענף הדיור והן לצמיחת הכלכלה הישראלית". מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אביעד פרידמן הוסיף: "קיים צורך מיידי בשוק הדיור לפועלים, על מנת שנוכל להגדיל את היצע הדירות באופן מהיר ויעיל".

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "הממשלה הנוכחית נמצאת בכיוון הנכון ומבינה שאין יותר זמן לבזבז על עוד ניסיון כושל של טיפול במשבר הדיור באמצעות הפחתת הביקוש לדירות, וכי יש להרחיב את היצע הדיור במהלך המהיר ביותר האפשרי. זו ההחלטה קריטית שתתרום למניעת המשך השתוללות מחירי הדיור בשנים הקרובות". 




תגיות