אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויכוח בין האוצר לשרים החברתיים על הקטנת הפגיעה בקצבת הזקנה לעובדים אילוסטרציה | צילום: רויטרס

ויכוח בין האוצר לשרים החברתיים על הקטנת הפגיעה בקצבת הזקנה לעובדים

השרים מירב כהן ומאיר כהן מיש עתיד דורשים להעלות את הסכום שמותר למבוגרים לעבוד בלי שינוכה להם חלק מקצבת הזקנה, כדי לעודד את תעסוקתם. העלות: 300 מיליון שקל. האוצר מתנגד

01.08.2021, 17:10 | שחר אילן

ויכוח בן השרים החברתיים לאוצר, במקביל לדיוני התקציב בשאלה, אם ובכמה להעלות את הסכום שמותר לעובדים מבוגרים לעבוד בלי שינוכה להם חלק מקצבת הזקנה. מגעים על שילוב המהלך בתוכנית הכלכלית נערכים בין השרה לשוויון חברתי מירב כהן ושר הרווחה מאיר כהן, שניהם מיש עתיד. עלות הרפורמה, לפי הצעת המשרד לשוויון חברתי, היא 300 מיליון שקל בשנה הראשונה, אבל היא צפויה לגדול במהירות מכיוון שתעודד מבוגרים להמשיך לעבוד.

קראו עוד בכלכליסט:

מדובר בהצעה להעלאת הדיסריגארד, כלומר הסכום שמותר למקבל קצבת זקנה בן פחות מ-70 להשתכר בלי שינכו מקצבת הזקנה שלו. היום מקבלי קצבת זקנה בני 70 ומעלה יכולים לעבוד בלי שהדבר יפגע בקצבת הזקנה שלהם. לעומת זאת בין גיל הפרישה (62 לנשים, 67 לגברים) לגיל 70 יכולים עובדים לקבל קצבת זקנה מלאה רק אם הם משתכרים פחות מ-6,014 שקל. מעל סכום זה ינוכו מהקצבה שלהם 60%, מכל שקל נוסף. כלומר מי שמשתכר מעל 9,648 שקל לא יקבל כלל קצבה. המצב הזה מקטין את המוטיבציה של מבוגרים רבים לעבוד, בניגוד ליעד הלאומי לעודד אצלם תעסוקה.

מימין: שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן, צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד מימין: שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן | צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד מימין: שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן, צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד

השרה לשוויון חברתי מירב כהן מובילה כבר מספר חודשים תוכנית העלאת הדיסריגארד לגובה השכר הממוצע במשק, כ-10,500 שקל. מעל סכום זה היא מבקשת לנכות רק 30% ולא 60% כנהוג היום. זה אומר שניתן יהיה לקבל קצבה חלקית עד גובה שכר של 17,500 שקל. 

הסיבה שהנושא נדון במסגרת התוכנית הכלכלית היא שמדובר בתוכנית לצמיחה במשק. העלות המוערכת היא ככל הידוע 300 מיליון שקל בשנה הראשונה ו-2.5 מיליארד שקל בחמש שנים. לפי נתוני משרד העבודה והרווחה, ישנם כ-164 אלף עובדים בגיל המותנה (נשים: 70-62, גברים: 70-67), והשכר של כ-48 אלף מתוכם עובר את רף ההכנסה וקצבתם מקוזזת. על פי מקור אחד, האוצר מתנגד לכל הקצבה לנשוא. על פי מקור שני, הוא מוכן לתת רק מאה מיליון שקל.

שר הרווחה מאיר כהן אמר: "החוק צריך להתעדכן, זה הדבר האנושי והמעשי ביותר לעשות.  רוב רובם של היוצאים לעבודה זקוק לכסף, מעבר למה שמקבלים מקצבת הזקנה. כמדינה אנו צריכים ויכולים לעודד תעסוקה ופעילות בקרב האזרחים הוותיקים".

השרה לשוויון חברתי מירב כהן אמרה: "שמירת המבוגרים שלנו בשוק התעסוקה היא אתגר אדיר. כולם יכולים להרוויח: המשק ייהנה ממנוע צמיחה חדש, המעסיקים יקבלו עובדים מקצועיים ומנוסים וכמובן האנשים עצמם. התעסוקה היא פתרון להרבה בעיות. אנשים שעובדים הם אנשים בריאים יותר, מאושרים יותר, עניים פחות, בודדים פחות ועצמאיים יותר. כיום זה פשוט לא משתלם לרבים מהם לצאת לעבוד".

ב"פורום 60 ומעלה", המונה 12 ארגונים חברתיים, אומרים כי הממשלה חייבת לאשר קצבת זקנה מלאה לכל מי שבגיל המותנה. לדבריהם, המצב כיום הוא שעשרות אלפי נשים שיש להן פנסיה גבוהה או הכנסה ממקורות אחרים מקבלות קצבת זקנה מלאה, ואילו הקצבה מקוצצת דווקא לאלה שצריכים לעבוד למחייתם. לדברי טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, שהקימה את הפורום: "קצבת זקנה אוניברסלית החל מגיל הפרישה תביא להפסקת האפליה של בני הגיל השלישי שאינם אמידים ועובדים לפרנסתם".


תגיות