אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלטשולר שחם נבלם בגמל אבל פתח מבערים בפנסיה כנס שוק ההון 10.7.17 פאנל השקעות גילעד אלטשולר בעלים ומנהל השקעות ראשי אלטשולר שחם | צילום: אוראל כהן

אלטשולר שחם נבלם בגמל אבל פתח מבערים בפנסיה

קרן הפנסיה של בית ההשקעות הציגה את הצמיחה הגבוהה מתחילת השנה - עלייה של 49% בנכסים המנוהלים ‑ 26 מיליארד שקל נכון לסוף יוני. בגמל, בית ההשקעות הוא השחקן הכי גדול עם נתח שוק של 26%, אולם האט וביוני הציג ניוד שלילי

02.08.2021, 07:43 | אלמוג עזר

במרץ 2019 אמר יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, כי בתוך חמש שנים לא יהיה הבדל בין קרן הפנסיה של החברה שהוא מנהל לקרנות של חברות הביטוח הגדולות, ששולטות בשוק. כמעט שנתיים וחצי לאחר מכן, קרן הפנסיה של אלטשולר שחם מציגה קצב צמיחה שעשוי להביא אותה ליעד.


קראו עוד בכלכליסט:


מנתוני רשות שוק ההון עולה כי נכון לסוף יוני, הקרן ניהלה נכסים ב־26 מיליארד שקל. זוהי צמיחה של 50% מתחילת השנה, אז ניהלה הקרן 17.2 מיליארד שקל - קצב הצמיחה הגבוה בשוק. לשם השוואה, הקרן של הפניקס, שהציגה את הצמיחה השנייה בגובהה במחצית הראשונה, צמחה ב־18% "בלבד". 

מקור הצמיחה הוא בעיקר ניודי כספים מהמתחרים. מתחילת השנה הניודים לקרן של אלטשולר שחם הסתכמו ב־4.9 מיליארד שקל - הנתון הגבוה בענף בפער משמעותי. במקום השני ניצבת הפניקס, עם ניודים של מיליארד שקל. ביוני הניודים לאלטשולר שחם הגיעו ל־800 מיליון שקל, בעוד להפניקס נוידו 196 מיליון שקל. כמו כן, מתחילת השנה ביצעו לקוחות קיימים הפקדות של 1.8 מיליארד שקל בקרן הפנסיה של אלטשולר שחם.

אינפו אלטשולר שחם הוא השחקן הכי צומח בפנסיה,  אינפו אלטשולר שחם הוא השחקן הכי צומח בפנסיה אינפו אלטשולר שחם הוא השחקן הכי צומח בפנסיה,

עם זאת, קרן הפנסיה של אלטשולר שחם היא השישית בגודלה בענף, עם נתח שוק של 5%. הפער מהחמישייה הראשונה עדיין גדול, שכן במקום החמישי ניצבת הקרן של הפניקס שמנהלת 42 מיליארד שקל. בראש הטבלה ניצבת קרן הפנסיה של מנורה מבטחים עם נכסים ב־171 מיליארד שקל, שעלתה 10% מתחילת השנה.

הצמיחה הנחשולית של אלטשולר שחם בפנסיה מקורה בעיקר במותג החזק של בית ההשקעות, שנהנה ממוניטין כמנהל השקעות איכותי, וכן בעובדה שזו אחת משתי קרנות פנסיית ברירת מחדל היחידות בשוק. קרנות אלה זכו במכרז של המדינה, ואליהן מצורפים אוטומטית עובדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם להסדר משתלם מול קרן פנסיה. הקרנות נבחרו במכרז, על בסיס דמי ניהול נמוכים במיוחד שהציעו. שתי הקרנות הקיימות, אלטשולר שחם ומיטב דש, החלו לפעול לפני שלוש שנים, ובזמן שחלף מאז שני זוכים אחרים במכרז - הלמן־אלדובי ופסגות - נבלעו בתוך הפניקס ואלטשולר שחם בהתאמה. המותג של אלטשולר שחם הביא לקצב צמיחה מהיר מזה של מיטב דש, שהציגה עלייה של 14% במחצית הראשונה, ונכון לסוף יוני מנהלת 17.3 מיליארד שקל.

בנובמבר תערוך רשות שוק ההון מכרז חדש לבחירת קרנות ברירת המחדל. לפי הערכות, אלטשולר שחם ייגש למכרז עם סיכויי זכייה גבוהים, משום שהמכרז כולל העדפה מובנית לשחקנים הקטנים בענף.

באלטשולר שחם מספרים כי "כל ההייטקיסטים הצעירים נמצאים בקרן שלנו". ואכן, הקרן מציגה את היחס הגבוה ביותר בין הפקדות לגודל הקרן מבין הקרנות שמנהלות יותר מ־6 מיליארד שקל. היחס של אלטשולר שחם הוא 7.05%, ומעיד על תמהיל חוסכים עם הכנסות גבוהות המבצעים הפקדות חודשיות גבוהות. לפי נתוני הקרן, נכון ל־2020, החוסך הממוצע באלטשולר שחם הוא בן 34 והשכר שלו לצורכי פנסיה הוא 8,600 שקל בחודש. לשם השוואה, החוסך הממוצע במיטב דש הוא בן 39 עם שכר של 6,100 שקל בחודש.

אלטשולר שחם מגיע לחוסכים הללו בסיוע הוצאות פרסום ושיווק גבוהות. אלה עמדו על 375 מיליון שקל ב־2020 - עלייה של 32.5% בהשוואה ל־2019, אז הסתכמו ב־283 מיליון שקל. צפריר זנזורי, סמנכ"ל שיווק ומכירות באלטשולר שחם, אמר ל"כלכליסט": "לפי מחקרים שביצענו, אנשים לא מתעניינים בפנסיה שלהם. הבנו שזה האתגר, ולכן אנו מפנים את רוב העוצמה לשם".

הפנסיה היא מנוע הצמיחה המשמעותי של בית ההשקעות לשנים הקרובות. זאת משום שבגמל, עם נכסים ב־220 מיליארד שקל, נתח השוק מגיע ל־26%, מה שהופך אותו לשחקן הכי גדול בגמל בפער משמעותי. הוא הגיע למעמד זה נוכח התשואות הגבוהות לעמיתים, אולם השנה נדמה כי מכונת הגיוסים שלו נבלמה. ביוני הוא הציג ניוד שלילי, לראשונה מאז אוקטובר 2016, של 435 מיליון שקל. בשנתיים האחרונות אלטשולר שחם נייד אליו מהמתחרים 1—2 מיליארד שקל בחודש. הסיבה להיקף הניודים השלילי והחריג היא רכישת בית ההשקעות פסגות. ביוני ספג פסגות ניוד שלילי של 600 מיליון שקל - הנתון הגרוע בשוק, כמעט כפליים מהבא אחריו בטבלה, ילין לפידות, שאיבד למתחרים קרוב ל־360 מיליון שקל בחודש זה. בנטרול פסגות, לאלטשולר שחם היו ניודים חיוביים של 165 מיליון שקל. זהו הנתון החלש ביותר של בית ההשקעות מאז ינואר 2017, והוא מציב אותו במקום האחרון מבין הגופים עם ניודים חיוביים ביוני.

ברקע עומדת התשואה של אלטשולר בהשתלמות, 7.2% במחצית הראשונה, לעומת 8% בממוצע בקרנות הגדולות. לכן התשואות יהיו נקודת התייחסות חשובה גם לפעילות הפנסיה. במחצית הראשונה, קרן הפנסיה של אלטשולר שחם לגילאי עד 50 הניבה תשואה של 8.8%, נמוכה ב־0.3% מהממוצע. קרן הפנסיה לגילאי 50 עד 60 השיאה 6.85%, 1% פחות מהממוצע. קרן הפנסיה במסלול עד גיל 50 עלתה ב־61.4% בחמש השנים האחרונות ומובילה את הענף לעומת ממוצע של 50.3% בקטגוריה. גם במסלול גילאי 50 עד 60 היא מובילה עם תשואה של 49.4% לעומת ממוצע של 41.7%.

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, צילום: יחצ יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה | צילום: יחצ יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, צילום: יחצ




תגיות