אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלברייט וארגון Exodus Road חברו למאבק בסחר בבני אדם סלברייט |

סלברייט וארגון Exodus Road חברו למאבק בסחר בבני אדם

סחר בבני אדם פוגע ביותר מ-40 מיליון בני אדם בכל העולם ומשבר הקורונה רק החמיר את המצב. כך מסייעת טכנולוגיה ישראלית למאבק בתופעה

04.08.2021, 09:44 | בשיתוף סלברייט

בסוף השבוע חל היום הבינלאומי למאבק בסחר בבני אדם, שהוכרז על-ידי האו"ם במטרה לשים קץ לתופעת הסחר בבני אדם. זהו תחום פשיעה חמור שפוגע ביותר מ-40 מיליון בני אדם ברחבי העולם. מנתוני משרד האו"ם לענייני סמים ופשע (UNODC), עולה כי בין 2003-2018 זוהו 225 אלף קורבנות סחר ברחבי העולם, בהם נשים, ילדים וגברים - מחציתם נסחרו למטרות ניצול מיני, ו-38% לעבודות כפייה. לפי האו"ם, רק בשנת 2018 אותרו כ-50 אלף קורבנות סחר בבני אדם ב-148 מדינות, כשנשים הן האוכלוסייה המנוצלת ביותר (46%) לצד נערות (19%) ואחד מכל שלושה קורבנות הוא ילד.

האו"ם מדווח כי שיעור הילדים מתוך הקורבנות שילש את עצמו, ואילו חלקם של הבנים גדל פי 5 במהלך 15 השנים שדווחו. עוד מציינים באו"ם כי למרות שברוב המדינות קיימים חוקים הנוגעים לסחר בבני אדם, התופעה רחוקה מלהיעלם.

סחר בבני אדם הוא תעשייה בפני עצמה, ובעוד שארגוני פשע מאורגן שולטים באופן מוחלט בסחר הבינלאומי, חלק גדול מהסחר והניצול נעשה באופן מקומי, על ידי כנופיות וגורמים מקומיים שגוזרים ממנו רווחים.

משבר הקורונה רק החמיר את המצב. דוח של משרד החוץ האמריקני על מצב הסחר בבני אדם לשנת 2021, מביא סקר שנערך על ידי הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה, יחד עם המשרד למוסדות דמוקרטיים וזכויות אדם (ODIHR) וארגון האו"ם UN Women  לקידום והעצמת נשים, ולפיו "כמעט 70% מניצולי הסחר מ-35 מדינות דיווחו כי הרווחה הכלכלית שלהם נפגעה מאוד מהקורונה, ויותר משני שלישים ייחסו את הירידה בבריאות הנפשית שלהם לסגרים שהטילה הממשלה, שעוררו לחיים זיכרונות ממצבי הניצול".

כיצד כל זה מתורגם לכסף? העמותה האמריקנית Trafficking in America Task Force  מצטטת את ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), שקבע כי עבודה בכפייה במגזר הפרטי מניבה רווחים בלתי חוקיים של 150 מיליארד דולר בשנה - פי שלושה ממה שהוערך בעבר. כאשר שני שליש מהסכום הזה, שהם 99 מיליארד דולר, מגיעים מניצול מיני מסחרי, ואילו 51 מיליארד דולר נוספים מגיעים מניצול כלכלי, שכולל עבודות כפייה במשק בית, חקלאות ועבודות אחרות".

רשויות אכיפת החוק ברחבי עולם מנסות נואשות להילחם בפשעי סחר בבני אדם וניצול ילדים, הן ברמה הלאומית והמקומית, אך גם ארגונים ללא מטרות רווח ממלאים כאן תפקיד מרכזי. אחד הארגונים האלה, שרשם מהלכים מרחיקי לכת לעצירת הסחר בתאילנד, הודו, הפיליפינים ואמריקה הלטינית, הוא The Exodus Road. 

הטכנולוגיה של סלברייט מסייעת להציל ילדים, נשים וגברים שנפלו קורבן לסחר ולניצול ולהגן על הזכות הבסיסית של כל אדם לחופש וחירות, Shutterstock הטכנולוגיה של סלברייט מסייעת להציל ילדים, נשים וגברים שנפלו קורבן לסחר ולניצול ולהגן על הזכות הבסיסית של כל אדם לחופש וחירות | Shutterstock הטכנולוגיה של סלברייט מסייעת להציל ילדים, נשים וגברים שנפלו קורבן לסחר ולניצול ולהגן על הזכות הבסיסית של כל אדם לחופש וחירות, Shutterstock

מחוללים שינוי – הצלה אחת בכל פעם

The Exodus Road (TER) נוסד על ידי מאט ולורה פארקר ב-2012, בעקבות עוולות שהזוג היה עד להן לאחר שעברו עם משפחתם לתאילנד בשנת 2010, וניהלו בית ילדים לבנות שבט מקומי באזור כפרי בצפון תאילנד, אזנחשפו לניצול הילדות המוחלשות. במקביל, מאט החל לעבוד עם עמותות שנלחמו בסוחרי אדם, ובהמשך החל לעבוד יחד עם משטרת תאילנד, כשהוא נושא מצלמות גוף סמויות ופועל תחת זהות בדויה בשם "ג'ון" המעוניין במין או בסחר, מתוך מטרה לשים יד על העבריינים.

מאמצי הזוג עלו שלב עם הקמת TER, במטרה לסייע לגופי אכיפת החוק לעצור סוחרים שמשתמשים בכוח, בדרכי הונאה או בכפיה כדי לשלוט בקורבנות לצורך ניצול שלהם לעבודות כפייה או לשירותי מין בניגוד לרצונם. כפי שמסביר מאט, הארגון לא מוביל בפועל פעולות חילוץ או עוצר בעצמו סוחרים אלא מסייע לספק למשטרה ראיות קריטיות כדי שתוכל להגיש צווים נגד אותם סוחרים ולהאיץ את עשיית הצדק. התמיכה בסוכנויות וקורבנות מתרכזת לשלושה תחומים מרכזיים: הכשרה בנושא סחר בבני אדם לגופי אכיפת החוק, סיוע למשטרה בחיפוש והצלה של ניצולים ומעצר סוחרים וטיפול ושיקום של הניצולים לאחר השחרור מידי שוביהם.

ארגון TER פועל כיום בשש מדינות בעולם, עם שבעה משרדים גלובליים ו-80 עובדים. עד כה הם סייעו למשטרה לחלץ למעלה מ-1,500 קורבנות סחר, והביאו למעצרם של יותר מ-820 עברייני מין וסוחרים במדינות בהן הם פועלים.

סחר בבני אדם כיום

קשה לתפוס שסחר בבני אדם מתרחש בקנה מידה כה גדול, אבל מאט נשאר ממוקד במניעים המרכזיים. "מה שמניע סחר למטרות מין הוא הביקוש למין זול, הייאוש של קהילות פגיעות, ואלה שמוכנים לנצל אותן למטרות רווח", הוא מסביר. למרות שהפשע המאורגן מעורב מאוד בסחר הבינלאומי בבני אדם, חלק גדול מהסחר מתנהל ונשלט ברמה המקומית. כפי שהסביר מאט, "אני חושב שזו טעות לחשוב על סחר בבני אדם כעניין של גורמים זרים. הוא לא. סחר בבני אדם מתקיים כדי לתמוך בביקוש המקומי".

הכלכלה, במיוחד לאחר משבר הקורונה, גם מהווה מניע מרכזי, שכן קורבנות ממדינות עניות מחפשים עבודה (ועושר לכאורה) במקומות אחרים. חלקם חותמים על חוזים שמבטיחים להם שכר ללא שום כוונה לקיים. לאחרים יש אולי מושג מסוים למה הם נכנסים (מין בתשלום), אך הם אינם מבינים עד הסוף את רמת הסיכון והניצול של המצב אליו נקלעו.

סחר בבני אדם: המספרים

סחר בבני אדם מתרחש בכל מדינה בעולם, בכל רגע נתון. האתר Trafficwatch.org מתמצת את המציאות העגומה באמצעות הנתונים הבאים:

• 40.3 מיליון איש נמצאים בתנאי עבדות מודרנית

• 73% מהעבדים המודרנים הן נשים

• 25% מקורבנות הסחר בבני אדם הם ילדים

• 72% מסוחרי האדם המורשעים הם גברים

• 62% נסחרים למטרות עבודות כפייה

• 30% מהקורבנות הם לנישואי כפייה

• 8% מקורבנות הסחר משמשים למטרות ניצול מיני בכפייה

טכנולוגיה ישראלית עוזרת למאבק בתופעה

חברת סלברייט, מובילה עולמית ב-Digital Intelligence עובדת מזה שנים בשיתוף עם TER ומספקת הדרכה ומשאבים אסטרטגיים לצוותי חקירה, שאחרת לא הייתה להם גישה לפתרונות טכנולוגיים.

מאט נזכר בחקירה שבה העבריינים העבירו מבורמה למלזיה אלפי נשים, נערים וגברים בני שבט הרוהינגה, דרשו עבורם כופר ומכרו אותם לתעשיות הדייג או המין, במבצע שנמשך בין 10 ל- 20 שנים. כולם ידעו על כך אבל אף אחד לא הצליח להוכיח שום דבר, משום שהרבה מאוד שוטרים מושחתים הגנו על התהליך. רק כאשר הטכנולוגיה של סלברייט הגיעה לידיים של שוטרים "טובים", שהיה להם האומץ להתקדם בידיעה שניתן להשיג ראיות אמיתיות, העבריינים (ובהם גנרל תאילנדי) הועמדו לדין. מידע שנאסף כדין בעזרת מכשיר UFED יחיד של סלברייט היה כל מה שנדרש כדי לפצח את התיק. בנוסף ל UFED, גופי אכיפת חוק ברחבי העולם עושים שימוש מרכזי בחקירות בפתרון האנליטיקס של סלברייט.

סלברייט עובדת בשיתוף עם TER כדי להניע את גלגלי הצדק, ומספקת הדרכה ומשאבים אסטרטגיים לצוותי חקירה שאלמלא כן לא היו משיגים פתרונות טכנולוגיים, Shutterstock סלברייט עובדת בשיתוף עם TER כדי להניע את גלגלי הצדק, ומספקת הדרכה ומשאבים אסטרטגיים לצוותי חקירה שאלמלא כן לא היו משיגים פתרונות טכנולוגיים | Shutterstock סלברייט עובדת בשיתוף עם TER כדי להניע את גלגלי הצדק, ומספקת הדרכה ומשאבים אסטרטגיים לצוותי חקירה שאלמלא כן לא היו משיגים פתרונות טכנולוגיים, Shutterstock

"מניסיון, אין דבר יותר מתגמל מהידיעה שהטכנולוגיה שלנו מסייעת להציל ילדים, נשים וגברים שנפלו קורבן לסחר ולניצול ולהגן על הזכות הבסיסית של כל אדם לחופש וחירות", אומר יוסי כרמיל מנכ"ל סלברייט, "אנו גאים בכך שפתרונות ה-Digital Intelligence , יחד עם אנשי הצוות שלנו עוזרים להאיץ את עשיית הצדק, לסגור מעגל לקורבנות ולשמור על ביטחון הציבור ועל ביטחונם האישי של האזרחים".

העתיד של סחר בבני אדם

במבט קדימה, מאט רואה הזדמנות גדולה לשיפור המאבק בסחר בבני אדם בעזרת סלברייט. "זה לא מספיק להציל את אלו שנפגעו, משום שהסוחרים פשוט ימצאו קורבנות חדשים. מה שבאמת צריך לעשות זה להתגבר על הארגון העברייני, וכאן סלברייט מציעה משהו ייחודי... החלום הוא לשים קץ לפעילות הסחר בבני אדם בכך שנצייד את כל השותפים שלנו במשטרה בפתרונות סלברייט ופתרונות נוספים", הוא אומר ומוסיף: "עבורי, העבודה שלנו היא בשביל הילדה קטנה, הילד הקטן, הגבר או האישה, שברגע זה ממש נמצאים באיזו פינה אפלה בעולם אחרי שנפלו בפח, בלי שמץ מושג איך לצאת משם, ונשאר להם רק להתפלל שמישהו יעזור להם לחזור הביתה". הוא מסכם בכך ש"לרוב כל מה שצריך זה גישה לטכנולוגיה הנכונה שתימצא בידיים של השוטר הנכון, וזה מספיק כדי לשנות את העולם לפחות לאדם אחד, אם לא למאות אנשים. זה מה שגורם לי להמשיך הלאה".

לפרטים נוספים>>

תגיות