אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה חלקן של הנעליים בהישגי האתלטים בטוקיו קרסטן ורהולם | צילום: Getty

טוקיו 2020

מה חלקן של הנעליים בהישגי האתלטים בטוקיו

בעולם כבר משווים את הנעליים של נייקי ואת המסלול ל"חליפות השחייה" המיוחדות של ספידו, שצמצמו היקפים של שחיינים ויצרו שיאים רבים בבריכה

04.08.2021, 09:05 | אוריאל דסקל


קרסטן ורהולם הנורבגי שבר אתמול לפנות בוקר את שיא ה-400 מטר משוכות ב-0.75 שניות. שבירת השיא המשמעותית ביותר (מבחינת זמן שירד מהשיא הקודם) מאז שנות החמישים של המאה ה-20. הוא הראשון בהיסטוריה שרץ 400 משוכות ב-400 מטרים במקצה גמר שבו נשברו 6 שיאים לאומיים. ראיי בנג'מין האמריקאי סיים שני אך גם כן שבר את שיא העולם הישן של ורהולם. 

בנשים 400 מטר משוכות קרה אותו הדבר בדיוק. "מדליית זהב זה מה שכולם מדברים עליו", אמר הנורבגי שלא הפסיד ב-400 מטרים מאז 2018. "חלמתי על זה כמו משוגע. חשבתי כל החיים שלי על הרגע הזה".

ועדיין, באותם רגעים מאושרים, לורהולם היה מה להגיד על הנעליים של היריבים שלו. "אם אתה שם טרמפולינה בנעליים שלך, אני חושב שזה בולשיט" אמר. וורהולם התכוון לנעליי נייקי החדשים שספורטאים רבים נועלים במשחקים ושיפרו, באופן ניכר, את התוצאות שלהם. "זה פוגע באמינות של הספורט שלנו. אני לא רואה למה צריך לשים משהו בנעליי ספרינטים".

הנעל של נייקי (Zoom Air Viperfly) היא חלק משורה של פיתוחים מעוררי מחלוקת של ענקית הספורט האמריקאית. הנעליים מורכבת עם לוחיות סיבי פחמן בסולייה, החומרים של הנעל קלים במיוחד, התפירה עתידנית (שיטת Atomknit) ובסולייה יש גם תא אוויר שמסייע בהעברת האנרגיה לרגל וטכנולוגיה חדשה "קצף" Zoomx שמוסיפה קפיציות וגמישות לנעל ולרץ. 

העניין הוא שהתלונות של וורהולם מתייחסות לטכנולוגיה שהיא פטנט של נייקי - טכנולוגיה שאין לו בנעלים שלו -  Puma EvoSpeed Future Faster+, שפותחו בסיוע קבוצת הפורמולה 1 של מרצדס ועם סולייה מסיבי פחמן שמעניקה יציבות, כוח וגם קפיציות. "הנעליים שלי פותחו כשהמחשבה היא לייצר אמינות" הסביר. "כן, יש לנו סולייה מסיבי פחמן אבל היא הכי רזה שאפשר וכמובן שהטכנולוגיה תמיד תהיה שם אבל אנחנו צריכים להשאיר אותה ברמה שלא תעוות את התוצאות".

קרסטן ורהולם , צילום: Getty קרסטן ורהולם | צילום: Getty קרסטן ורהולם , צילום: Getty

התלונות של ורהולם לא חדשות. הטכנולוגיה, בעיקר של נייקי, משפיעה מאוד על תוצאות העולם - בעיקר בריצות ארוכות, שם טכנולוגיות הנעליים גם כן מעוררות דיון ער. בין 2016 ל-2020 כל שיא מחמישה ק"מ למרתון נשברו. היו 17 כאלו, 14 נשברו עם "סופר נעליים" של נייקי. 

הנעליים הספציפיות של נייקי בהן אליוד קיפצ'וגה רץ מרתון בפחות משעתיים נאסרו לשימוש אבל נעליים אחרות דומות לא. לפי Sports Medicine: "שיפורים בריצה לטווחים הארוכים ושיאי עולם ככל הנראה קרו בזכות יכולות טכנולוגיות ופחות פיזיולוגיות. עיצובי הנעליים החדשות לריצה על הכביש ולאחרונה גם במסלולים החדישים, מצליחים להפחית את העלות האנרגטית של הריצה".

בטוקיו נשברו מאות שיאים אישיים, נשברו עשרות שיאים לאומיים ואולימפיים ולא מעט שיאים עולמיים. כל זה למרות שאין קהל שידחוף את הרצים. הסיבה העיקרית היא הנעליים, אימון מתקדם וגם המסלול שאחראי עליו אנדראה ואלאורי, הספק העיקרי של מסלולי ריצה אולימפיים (Mondo). 

ראיי בנג ראיי בנג'מין | רויטרס ראיי בנג

ואלאורי עבד במשך שנים על מציאת החומר המושלם למסלול בטוקיו - הוא ראיין עשרות אתלטים כדי להבין את התחושות שלהם ובסוף הגיע לפורמולה המתאימה ביותר לגרגרי גומי שמרגישים כמו "טרמפולינה". "אפשר להרגיש את הקפיציות", אמרה האצנית סידני מקלוכלין, שזכתה בזהב ב-400 משוכות, לניו יורק טיימס. "חלק מהמסלולים מרגישים כאילו הם סופגים את הזינוק שלך והתנועה שלך, המסלול הזה מייצר את הזינוק והתנועה. מחזיר לך אותה".

לפי ואלאורי המסלול יכול לשפר ביצועים אישיים ב-2%. על מסלול האתלטיקה בו 2 מאיות הן ההבדל בין אלוף למקום 4 - 2% מאוד משמעותיים.

בעולם כבר משווים את הנעליים ואת המסלול ל"חליפות השחייה" המיוחדות של ספידו, שצמצמו היקפים של שחיינים ויצרו שיאים רבים בבריכה. אך צריך לזכור: השיאים הללו נשברו מאז בסופו של דבר על ידי שחיינים עם חליפות שחייה חוקיות. השיאים שנשברו עם החליפות עזרו לשבור מחסומים מנטליים של שחיינים.

הטכנולוגיה קריטית, בהחלט, אבל בסופו של דבר מה שהיא עושה זה לפרוץ גבולות למען האנושות. ואם כולם יכולים ליהנות ממנה - אז אין שום בעיה של הוגנות. 

סידני מקלוכלין , EPA סידני מקלוכלין | EPA סידני מקלוכלין , EPA

ב-6 במאי 1954 השתתף רוג'ר בניסטר במרוץ באוקספורד לעיני 3,000 צופים וירד מ-4 דקות למייל -  3:59.4 דקות בדיוק. לפניו אף אחד לא עשה את זה. והתפיסה הרווחת היתה שזה "בלתי אפשרי מבחינה פיזיולוגית לבן אנוש לרוץ מייל מתחת ל-4 דקות". באניסטר - שלמד רפואה - החליט להתאמן בצורה אחרת ובעזרת מעבדה בדק איך הוא יכול לצמצם תנועות מיותרות ולהתמודד עם חומצות חלב בגופו. בנוסף גם עיצב נעליים מיוחדות עם סנדלר בלונדון - נעליים קלות ב-50% מהנעליים הקודמות שלו. בלי הפיתוחים הללו כנראה לא היה שובר את השיא. 

אחריו, יותר מ-20 אלף איש - כולל בני נוער - רצו 1,500 מטר בפחות מ-4 דקות. הישג שעד לא מזמן אמרו שאינו אפשרי. הם עשו את זה בעיקר בזכות העובדה שמישהו עשה את זה לפניהם. ככל שהידע והטכנולוגיה יאפשרו לנו לשבור יותר שיאים, ככה יותר שיאים ישברו אחרינו. וזה ממש לא בולשיט. בשביל זה יש אולימפיאדה.


תגיות