אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פז מתדלקת עם פרשמרקט את מרוץ הקמעונאות תחנת דלק של פז עם חנות yellow | שאטרסטוק

נחשף בכלכליסט

פז מתדלקת עם פרשמרקט את מרוץ הקמעונאות

חברת האנרגיה והדלקים משנה את פניה והופכת לענקית קמעונאות אחרי רכישת רשת פרשמרקט ומיזוגה עם yellow וסופר יודה. לאחרונה ניסו בעלי השליטה בפרשמרקט, האחים יוסי ושלומי אמיר, להשתלט על חברת פז אך המהלך לא צלח

05.08.2021, 06:59 | גולן חזני

כמעט 20 שנה אחרי שרכשו שני סניפי סופרמרקט מקומיים בהרצליה, מוכרים האחים יוסי ושלומי אמיר את רשת הקמעונאות פרשמרקט המצליחה שהקימו. כפי שנחשף אתמול באתר “כלכליסט”, מי שתרכוש את הרשת היא חברת פז.

קראו עוד בכלכליסט:

אתמול אישר דירקטוריון פז בראשות היו”ר הראל לוקר את העסקה. זו עסקה שנייה שמוביל לוקר בחצי השנה האחרונה מאז שמונה. קודם לכן הוביל את העסקה לרכישת רשת סופר יודה לצד המנכ”ל ניר שטרן.

ניר שטרן ו הראל לוקר על רקע פרשמרקט, צילום: אלכס קולומויסקי אוראל כהן טל שחר ניר שטרן ו הראל לוקר על רקע פרשמרקט | צילום: אלכס קולומויסקי אוראל כהן טל שחר ניר שטרן ו הראל לוקר על רקע פרשמרקט, צילום: אלכס קולומויסקי אוראל כהן טל שחר

פרשמרקט של האחים יוסי ושלומי אמיר מונה 42 סניפים בפריסה ארצית תחת 6 מותגים: פרשמרקט, מחסני מזון, סופר דוש, מחסני להב, טיפ טוב והיפר דודו. מרבית הפעילות הינה בתוך שכונות מגורים ובמרכזי הערים. בשנת 2020 רשמה פרשמרקט רווח נקי של 116 מיליון שקל, כאשר הרווח הגולמי שלה (35.2%) והרווח התפעולי שלה (10.4%) הם הגבוהים ביותר בענף בישראל.

פז תמזג את פרשמרקט אליה ותמחוק אותה מהבורסה

פז רוכשת 100% מהחברה, תמזג אותה לתוכה ותמחוק אותה מהבורסה. העסקה תבוצע לפי שווי של 2.147 מיליארד שקל. 80% מהתמורה (1.718 מיליארד שקל) ישולמו במזומן על בסיס יתרת המזומן הנזילה של פז, גיוס חוב וחיזוק מבנה ההון של פז. ואילו 20% מהתמורה (429 מיליון שקל) באמצעות הנפקת מניות פז לבעלי מניות פרשמרקט. 

פז מפעילה כיום 264 תחנות דלק, 240 חנויות yellow מתוכן כ־20 בפורמט השכונתי yellow market וכן כ־17 סניפי רשת סופר יודה. האחים אמיר התחייבו להמשיך ללוות את החברה במשך שנה נוספת לאחר שהעסקה תאושר סופית. 

 ,   ,

המהלך הדרמטי יניב לאחים אמיר אקזיט חלומי של מאות מיליוני שקלים כל אחד - 550 מיליון שקל במזומן עם המכירה. בנוסף, ישארו בידי כל אחד מהם מניות פז בשווי של 131 מיליון שקל. במקביל, המהלך יהפוך את פז לחברת הקמעונאות הרווחית ביותר בישראל במונחי רווח גולמי ורווח תפעולי. המגעים בין הצדדים נוהלו בחשאיות בחודשים האחרונים וידעו עליות ומורדות. הם לא הבשילו לכדי עסקה ולאחרונה אף ניסו האחים אמיר להשתלט על פז אך המהלך לא צלח. 

הניסיון של האחים אמיר להשתלט על פז ולמזג את פרשמרקט לתוכה מעיד על ההבנה שלהם שהמיזוג יוכל להניב תשואה משמעותית לעסקה. מי שתיווך בין הצדדים והוביל את העסקה שבסופו של דבר יצאה כפי שתוכנן במקור היה יו”ר דיסקונט חיתום צחי סולטן. 

מי שעוד היה מעורב מאחורי הקלעים ותמך בעסקה הוא מנכ”ל שופרסל לשעבר אפי רוזנהויז שנחשב לאחד ממומחי הקמעונאות הגדולים בישראל. רוזנהויז משמש כיועץ הקמעונאות בפז והוא ראה כיצד רשת פרשמרקט מתפתחת לאורך השנים. רוזנהויז היה אחד הממליצים המרכזיים לפז שתמך בביצוע העסקה.

מימין שלומי אמיר ו יוסי אמיר בעלי פרשמרקט, צילום: מורג ביטן מימין שלומי אמיר ו יוסי אמיר בעלי פרשמרקט | צילום: מורג ביטן מימין שלומי אמיר ו יוסי אמיר בעלי פרשמרקט, צילום: מורג ביטן

גם אריק שור אשר משמש דירקטור בפז מכיר את פרשמרקט מקרוב מתפקידו הקודם כמנכ”ל תנובה וגם הוא דחף לעסקה. “המהלך הזה הוא גיים צ’יינגר”, אומר גורם בשוק הקמעונאות. “האמת, צריך להסיר בפניהם את הכובע. הם עבדו בשקט וקנו את החברה הכי טובה בשוק. יכולה להיות שם סינרגיה משמעותית מאוד, והם גם יוכלו לפתוח בשבת - דבר שלא קורה היום - ולהגדיל משמעותית את ההכנסות של פרשמרקט”.

המהלך של פז מעיד על אקטיביזם ניהולי שחל בחברה בחודשים האחרונים. אקטיביזם ניהולי זה כולל גם את עסקת סופר יודה, הכוונה לפצל את בית הזיקוק וכן את המהלך להשביח את זרוע הנדל”ן של החברה. 

פרשמרקט נסחרת בשווי של 1.8 מיליארד שקל 

האחים אמיר מחזיקים היום בפרשמרקט כ־65% ואת השאר מחזיקים מוסדיים. הגדול ביותר שבהם הוא אלטשולר שחם עם 14% ואחריו מנורה עם 6%. כאשר יצאו האחים אמיר לבורסה לפני מספר שנים היו מי שסברו שהם לא יוכלו להמשיך להחזיק בשיעורי הרווח הגבוהים שהציגו כאשר היו פרטיים, אולם הם הצליחו לשמור על שיעורי רווחיות אלה ובד בבד לצמוח ולרכוש עוד ועוד סניפים. 

החברה הונפקה לפני שנתיים וחצי לפני שווי של 1.1 מיליארד שקל אחרי הכסף ונכון היום היא נסחרת בשווי של 1.8 מיליארד שקל המשקף פרמיית שליטה של 20% על מחיר המנייה ביחס לעסקת פז. לפני ארבעה חודשים היתה המניה בשיא ונסחרה אז בקצת פחות מ־2.4 מיליארד שקל. מחזור המכירות של פרשמרקט עמד ב־2020 על 1.6 מיליארד שקל ולאחר החיבור עם רשת yelow של פז וסופר יודה תעמוד הרשת הממוזגת על מחזור מכירות משותף של 3 מיליארד שקל רק בקמעונאות ללא דלקים.

תחנת דלק פז עם חנות ילו, שאטרסטוק תחנת דלק פז עם חנות ילו | שאטרסטוק תחנת דלק פז עם חנות ילו, שאטרסטוק

יו”ר פז נפט הראל לוקר אמר אתמול כי “אנו גאים ושמחים על רכישת רשת פרשמרקט שהיא רשת הקמעונאות הטובה בישראל. העסקה משקפת המשך יישום של האסטרטגיה שגיבש דירקטוריון פז השנה להתחזקות משמעותית במגזר הקמעונאות וחדירה לתוך הערים והשכונות בענף המזון במיקומים אשר נהנים מהרווחיות הגבוהה ביותר בענף. עסקה מצוינת זו תצעיד את פז יחד עם צעדים נוספים באסטרטגיה של החברה, כמו השבחת הנדל”ן וטיפול בסוגיית בית הזיקוק, לאיזון תמהיל הפעילות המסורתי שלה ולעתיד של צמיחה רבת שנים”.

האחים יוסי ושלומי אמיר הוסיפו כי “לפז יש את הכלים להמשיך ולהצמיח את פרשמרקט בצורה משמעותית. מצאנו בהנהלת פז בית ראוי לחברה שבנינו ואנו בטוחים שהמיזוג יביא את פז להיות חברת הקמעונאות הטובה בישראל”.

במקביל, דחו אתמול בדירקטוריון פז את ההצעות לרכישת השליטה בה שהגישו לאומי פרטנרס ושיכון ובינוי לאחר שקיבלו איתות מהמוסדיים שלא יאשרו עסקת מכירת שליטה ללא פרמיה משמעותית. לאומי פרטרנס וגם שיכון ובינוי יוכלו לנסות לרכוש את השליטה בפז דרך הגופים המוסדיים. גם לאחים אמיר יש פוטנציאל להשתלטות עתידית על פז באמצעות רכישת מניות.

תגיות