אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 איך קרן שמנהלת 87 מיליארד דולר קשורה לעזיבה של מסי ליאו מסי ברצלונה באיירן מינכן 8-2 ליגת האלופות | צילום: אי אף פי

איך קרן שמנהלת 87 מיליארד דולר קשורה לעזיבה של מסי

איך CVC, אחת מהבעלים של איירון סורס הישראלית ומי שרכשה 10% מלה ליגה, קשורה להודעת העזיבה של ליאו מסי את ברצלונה?

06.08.2021, 08:47 | אוריאל דסקל

ברביעי בצהריים הודיעה לה ליגה, מנהלת הליגות הספרדיות, שחברת CVC רכשה 10% מהליגה עבור 2.7 מיליארד יורו. המהלך צריך לקבל את אישור קבוצות שתי הליגות הבכירות.


קראו עוד בכלכליסט:


CVC, אחת מהבעלים של איירון סורס הישראלית, נוכחת בעסקי הספורט כבר מספר שנים. בין השאר היתה אחת מהבעלים של פורמולה 1, וקיימה משא ומתן עם מנהלת הליגה האיטלקית, הסריה A, על רכישה דומה של אחוזים. מה המשמעות של רכישה כזו? בעצם שותפות בהכנסות הליגה לטווח הארוך, בעיקר מזכויות שידור. הכסף מ-CVC אמור לעבור באופן מיידי למועדונים הספרדיים, שרובם מתקשים להתמודד עם השלכות הקורונה, ולא מצליחים להתמודד עם ההוצאות והחובות - כולל קבוצות ענק כגון ברצלונה. 

כאמור, CVC אינה חדשה בעולם הספורט. בין השאר הקרן, שמנהלת נכסים בשווי 87 מיליארד דולר, רכשה 14% מטורניר שש האומות ברוגבי בעלות של כ-365 מיליון ליש"ט. הכסף של CVC אמור להבטיח הכנסה נאה לכל קבוצה בלה וליגה והכנסה של יותר מ-200 מיליון יורו לריאל מדריד וברצלונה. ההסכם לא נחשף באופן מלא, אך ככל הנראה גם מתייחס לאפשרות הקמת ליגה מתחרה ללה ליגה על ידי קבוצות, כלומר מנסה לחסל את האפשרות הזו על ידי קנסות או סנקציות משמעותיות.


ליאו מסי. יעזוב?, צילום: אי פי איי ליאו מסי. יעזוב? | צילום: אי פי איי ליאו מסי. יעזוב?, צילום: אי פי איי


המהלך בין לה ליגה ל-CVC נתפר על ידי חאבייר טבאס, נשיא לה ליגה, שבשנים האחרונות מסוכסך עם הקבוצות הגדולות בספרד ובאירופה - ויצא באופן חריף מאוד נגד יוזמי הסופרליג הכושלת. ריאל מדריד ובארסה מנהלות וינהלו מלחמה פיננסית וחוקית על הסופרליג - מול אופ"א ולה ליגה - בבתי משפט ספרדיים ואירופיים. השבוע בית משפט ספרדי קבע שכל סנקציה על הקמת סופרליג אינה חוקית.

שלא במפתיע, הקבוצות הגדולות, שבראשן ריאל מדריד וברצלונה, נגד המהלך של טבאס עם CVC. אתמול ריאל מדריד הוציאה הודעה מפורטת על כך. "ההסכמה נעשתה ללא המעורבות של ריאל מדריד וללא הידיעה שלה", נמסר מריאל מדריד. "לה ליגה העניקה לנו גישה מוגבלת לתנאי ההסכם".

ריאל מדריד המשיכה: "ההסכם (עם CVC) מפקיע 10.95% מההכנסות של הקבוצות מזכויות שידור ל-50 שנה. ההסכם לא חוקי". בריאל מדריד כותבים שהליך המכירה לא נעשה בתנאים תחרותיים וללא מכרז. "זו אותה קרן אופורטוניסטית שניסתה, ללא הצלחה, הסכמים דומים עם הליגה האיטלקית והליגה הגרמנית", סיכמו. 

באיטליה, יש לומר, הקבוצות הגדולות סירבו להצעה של CVC וטענו שאינה הוגנת. ריאל מדריד תנסה לבטל את ההסכם, אבל בשביל זה היא צריכה גם את השותפה שלה לדומיננטיות בליגה הספרדית: ברצלונה.

ולכאן נכנס לתמונה ליאו מסי. בלה ליגה יש תקרת שכר ורכש. התקרה מחושבת לפי הכנסות המועדון פחות ההוצאות התפעוליות ותשלומי החזרת החוב.

חישובי התקרה, בניגוד לחישובי הפייר פליי של אופ"א, קשורים לצפי הוצאות והכנסות וגם חובות, כלומר יש הגבלה מאוד ברורה על ההוצאה של קבוצה על רכש (מחיר שבדרך כלל מחולק על פני כמה שנים) ושכר. בעונת 2019/20, בזכות הכנסות שנשקו למיליארד יורו, ברצלונה היתה בעלת תקרת שכר ורכש של 671 מיליון יורו - הגבוהה בלה ליגה. ברצלונה, בעיקר בגלל ניהול מחפיר של הנשיא הקודם ז'וספ מריה ברתומאו (רק 15% מההפסדים קשורים באופן ישיר לקורונה), רשמה הפסדים של כמעט 100 מיליון יורו בעונת 2019/20, והגדילה את החובות שלה ל-1.2 מיליארד יורו. בעונה שאחרי תקרת השכר של ברצלונה נפלה ל-347 מיליון יורו. בחודשים האחרונים לברצלונה יש נשיא חדש, ז'ואן לאפורטה - שיוצר סדר במועדון אבל עדיין מתקשה לעמוד בהוצאות העצומות ובהכנסות שהצטמצמו. תקרת התקציב של בארסה צומצמה לסכום שנע בין 160 מיליון יורו ל-200 מיליון יורו - תלוי הכנסות ממכירת שחקנים בעיקר.


נשיא ברצלונה הנבחר ז נשיא ברצלונה הנבחר ז'ואן לאפורטה | צילום: גטי אימג'ס נשיא ברצלונה הנבחר ז


המשמעות? צריך להתחנן בפני שחקנים שיקצצו את שכרם, להציע להם חוזים ארוכי טווח כדי "להאריך תשלומים", ובכך להקטין את ההוצאה השנתית, ובנוסף יש לשחרר, למכור שחקנים.

ברצלונה אכן קיצצה דרמטית את ההוצאות של לאפורטה, התחזקה בשחקנים בסכומים נמוכים או ללא פיצוי, והגיעה להסכם לחמש עונות עם ליאו מסי. ההסכם היה אמור להיות רשמי אמש, הסכם מאוד נוח למועדון כי מסי רוצה לגמור בו את הקריירה ועובד היטב עם לאפורטה.

הכל טוב ויפה אבל עבור לה ליגה, שקובעת את תקרת השכר, ברצלונה לא קיצצה מספיק. בשבועות האחרונים לאפורטה והליגה במשא ומתן על הנחות ברגולציה. בין השאר עלה במשא ומתן מעמדו של מסי והנחה שצריך לעשות לקבוצתו, בארסה.

מסי, יש לציין, אינו רק עוד שחקן. הוא אחראי לאחוז ניכר מההכנסות של לה ליגה. מיליוני צופים עוקבים אחר הליגה בעיקר בשבילו. בלה ליגה טענו פעם שבלעדיו ההכנסות יכולות לצנוח לשפלים שלא ראו בעבר.

אולם טבאס בשלו, ו-CVC לוחצת.

אתמול ברצלונה הוציאה הודעה לקונית למדי על כך שליאו מסי, גדול שחקני ברצלונה בכל הזמנים ואולי גדול הכדורגלנים בכל הזמנים, עוזב את המועדון. "אף שהגענו להסכם עם מסי, ההגבלים המבניים והפיננסיים של לה ליגה מנעו מהשחקן להגשים את משאלותיו", נכתב בהודעה שזורקת את האחריות למצב על הליגה.


ליאו מסי ברצלונה, צילום: איי פי ליאו מסי ברצלונה | צילום: איי פי ליאו מסי ברצלונה, צילום: איי פי


ההודעה הזו יצאה בערך באותו הזמן בו יצאה ההודעה של ריאל מדריד על CVC. זה נראה כמו התקפה מתואמת ומתוזמרת על יו"ר ליגה מכהן.

בוקר אחרי, שום שחקן מברצלונה לא הגיב ל"רעידת אדמה", כפי שהוגדרה בחלק מאמצעי התקשורת מחוץ לספרד. בעיתונים הספרדיים, לעומת זאת, דיווחו שההודעה כנראה חלק מהמשא ומתן של ברצלונה עם לה ליגה. היא גם חלק מהמרד של בארסה וריאל נגד CVC. האצבע המאשימה, כרגע, היא על טבאס והדרישה שלו מכל הקבוצות לחתום עם CVC.

הערכה: בקרוב הקבוצות ולה ליגה יצטרכו להגיע לסיכומים והן יגיעו לפשרה שתאפשר לליאו מסי להמשיך בברצלונה ובלה ליגה. בינתיים גם ברצלונה יצאה בהודעה נגד CVC. דווח גם שפריז סן ז'רמן מעוניינת להחתים את מסי. "הכל הואץ", כפי שמדווחים בספרד ובצרפת.

זה מרגיש כמו קרב שרק התחיל.

תגיות