אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: רק פעולה מיידית וקיצונית תציל את כדור הארץ גל שריפות שריפה יוון אי אוויה Evia משבר האקלים | צילום: AFP

משבר האקלים

דו"ח: רק פעולה מיידית וקיצונית תציל את כדור הארץ

הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים - IPCC - פרסם דו"ח מקיף, לפיו ב-30 השנים הקרובות לא ניתן יהיה למנוע החמרה של המשבר כתוצאה מהתחממות העתידית של כדור הארץ ב-1.5 מעלות. אולם, קיים עדיין חלון הזדמנויות, בו אפשר למנוע השלכות שיביאו לקטסטרופה מוחלטת

09.08.2021, 12:39 | עומר כביר

פעילות אנושית משנה את האקלים העולמי בדרכים חסרות תקדים זה אלפי ומאות אלפי שנים, כאשר כבר עתה כמה מהשינויים הם בלתי-נמנעים ובלתי-הפיכים. כך מתריע דו"ח חדש של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC), שמתפרסם היום. 

קראו עוד בכלכליסט:

לפי הדו"ח, העיכוב העולמי בהפחתת פליטות גזי חממה יצר מצב שבו כבר לא ניתן יהיה למנוע את החמרת ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים ב-30 השנים הקרובות, אך עדיין יש חלון הזדמנויות למנוע את ההשפעות החמורות ביותר.

IPCC הוא גוף המחקר המדעי המוביל בעולם בתחום האקלים, שכולל מדעני אקלים בכירים מכל העולם. הדו"ח העדכני הוא החמור ביותר שפרסם הארגון, ושולח אזהרה ברורה לעולם: הזמן הולך ואוזל מהר יותר מכפי שחשבנו בעבר, ויהיה קשה מאוד לעצור את ההשלכות החמורות ביותר של שינוי אקלים.

שיטפונות בגרמניה לאחרונה, EPA שיטפונות בגרמניה לאחרונה | EPA שיטפונות בגרמניה לאחרונה, EPA

כישלון לעמוד ביעדי הסכם פריז

לפי הדו"ח, כבר בשני העשורים הקרובים צפויה הטמפרטורה הגלובלית לעלות ביותר מ-1.5 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי – כישלון לעמוד ביעד השאפתני שנקבע בהסכם פריז ב-2015, עם השלכות רחבות והרסניות כתוצאה ממזג אוויר קיצוני. רק פעילות מהירה וקיצונית להפחתת פליטות גזי חממה בעשור זה יכולה למנוע קריסה מוחלטת של האקלים העולמי, כאשר כל התחממות של שבריר מעלה צפויה להביא להשפעות מערכתיות בסדרי גודל משמעותיים.

הדו"ח המקיף, השישי מסוגו בהיסטוריה של הארגון מאז 1988, גובש במשך שמונה שנים, והסתמך על עבודתם של 234 מדענים מ-50 מדינות ו-14 אלף מחקרים מחקרים שעברו ביקורת עמיתים. לפי הדו"ח, מאז תחילת המאה ה-20 עלו הטמפרטורות העולמיות ב-1.1 מעלות. עדיין ניתן להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, אבל גם עלייה זו תביא לגידול במספר גלי החום, לסופות עצמצתיות יותר, ולעלייה בהקף ובחומרה של בצורות ושיטפונות.

הצפות בסין ביולי, צילום: רויטרס הצפות בסין ביולי | צילום: רויטרס הצפות בסין ביולי, צילום: רויטרס

בין השאר, יותר ממיליארד אנשים צפויים לסבול מגלי חום תכופים ומסכני חיים. מאות מיליוני אנשים יתמודדו עם מחסור במים בגלל בצורות חמורות. מספר של בעלי חיים וצמחים יכחדו. שוניות אלמוגים, שמשמשות בית גידול משמעותי לדגים בכל העולם, יסבלו ממוות המוני. "אנחנו יכולים לצםפות לזינוק משמעותי באירועי קיצון ב-20 או 30 השנים הבאות?", אמר אחד ממחברי הדו"ח, ד"ר פירס פורסטר מאוניברסיטת לידס. "המצב יחמיר הרבה יותר מאשר היום".

עם זאת, מדובר בסיכון קטן משמעותית במקרה של התחממות של 2 מעלות, והאנושות עדיין יכולה למנוע השפעות חמורות יותר. ואולם, הדבר ידרוש מאמץ מתואם להפחתת פליטות גזי חממה לחלוטין עד 2050, שכרוך בהפסקה מהירה של שימוש בדלקי מאובנים. וכן הוצאה משמעותית של פחמן מהאטמוספירה.

שריפות ענק בקליפורניה, צילום: רויטרס שריפות ענק בקליפורניה | צילום: רויטרס שריפות ענק בקליפורניה, צילום: רויטרס

מאמצים אלו יאפשרו להגביל את ההחממות ל-1.5 מעלות. ואולם, מתריע הדו"ח, השפעות ארוכות טווח על העולם ימשכו בכל מקרה. אלו כוללות עלייה בגובה פני הים, המשך נמיסת הקרח בקוטב הצפוני, והתחחמות והחמצת אוקיינוסים. הפחתה משמעותית בהקף הפליטות יכולה למנוע את ההשפעות הגרועות ביותר של משבר האקלים, אבל לא תחזיר את העולם לדפוסי האקלים היציבים יותר של העבר.

מנגד, כישלון לפעול יכול להביא להתחממות של 2, 3 או 4 מעלות, כאשר כל התחממות כרוכה בסיכונים גדולים יותר כמו שיטפונות וגלי חום מסוכנים יותר, החרפה של בצורות, והאצה בעליית גובה פני הים שתאיים על קיומם של מדינות איים. וככלל שהמטפרטורה עולה, כל גם עולה הסיכון של חציית נקודת המפנה של קריסה בלתי-הפיכה של מדפי הקרח בגרינלנד ובמערב אנטארקטיקה.

 ,   ,

"בנוגע לרבות מההשפעות אין דרך חזרה"

"אנחנו כבר חווים שינוי אקלים, כולל אירועי קיתון תכופים וחמורים יותר, ובנוגע לרבות מההשפעות אין דרך חזרה", אמר פרופ' אד הוקינס מאוניברסיטת רדינג, אחד מהמחברים הראשיים של הדו"ח. ד"ר יורי רוגליי מאימפיראל קולג' בלונדון ומחבר ראשי נוסף, ציין שזה יהיה כנראה הדו"ח האחרון של IPCC שמפורסם כשעוד ניתן להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות: "הדו"ח הזה מראה שככל שנוכל להגביל את העלייה בטמפרטורות קרוב ל-1.5 מעלות, כך האקלים שנחייה בו יהיה טוב יוותר. והוא מראה שאנחנו יכולים להגביל את ההתחממות ל-1.5 מעלות, אבל רק בקושי – ורק עם נחתוך את הפליטות בעשור הקרוב. אם לא, כשיפורסם הדו"ח הבאה של IPCC בסוף העשור הנוכחי, התחממות של רק 1.5 מעלות כבר לא תהיה אפשרות".

מדעני IPCC גם קבעו שאין ספק שפעילות אנושית היא זו שאחראית למשבר האקלים, שנגרם כתוצאה משריפת דלקי מאובנים, בירוא יערות ופליטות פחמן ומתאן. פעילות זו הובילה לשינויים כמעט חסרי-תקדים בהיסטוריה האנושית. העשור שחלף היה כנראה החם ביום זה 125 אלף שנה. קרחונים נמסים בקצב חסר תקדים ב-2,000 השנים האחרונות. רמות הפחמן באטמוספירה הן בשיא של 2 מיליון שנה.

"הגבול של 1.5 מעלות נחשב לנקודת מפנה – נקודה שבה יתחילו תהליכים של משוב חיובי שיגרמו לעליית הטמפרטורה להזין את עצמה ולגרום לעליית טמפרטורה נוספת – למשל, הפשרת קרחונים ואדמת פרמפרוסט, תמותה המונית של אלמוגים ומעבר יערות האמזונס מקולטי פחמן לפולטי פחמן", אמרו פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, ואלון זס"ק, סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע במשרד להגנת הסביבה, בהודעה משותפת. "על פי הארגון העולמי למטאורולוגיה, הסיכוי שנגיע באחת מחמש השנים הקרובות לעליה של 1.5 מעלות בטמפרטורה העולמית הממוצעת עולה על 40%.

הינמסות קרחונים באנטרטיקה, צילום: שאטרסטוק הינמסות קרחונים באנטרטיקה | צילום: שאטרסטוק הינמסות קרחונים באנטרטיקה, צילום: שאטרסטוק

"ההבדלים של חצי מעלה אולי נראים קטנים, אבל מחקרים מראים שמשמעות ההבדל בין עלייה של 1.5, 2 ו -3 מעלות צלסיוס עצומה: על-פי התחזיות, ממוצע משך הבצורת העולמית יעלה בהתאם בין חודשיים, ארבעה ועשרה חודשים. עלייה כזו תפגע במגוון המינים, בזמינות המים, ביכולת שלנו לייצר מזון לאוכלוסיית העולם. העלייה בטמפרטורה פוגעת בתפקודן של המערכות האקולוגיות המהוות את הבסיס לקיומה של האנושות. המערכות האקולוגיות מספקות שירותים חיוניים לרווחת האדם כגון חמצן, קיבוע פחמן, מים נקיים, שירותי האבקה, נופש בחיק  הטבע ועוד. חלק מן המערכות האקולוגיות, כגון שוניות אלמוגים וקרחונים נפגעו כבר היום באופן בלתי הפיך וההערכות הן שכמיליון מיני בעלי חיים וצמחים נמצאים בסכנת הכחדה מוחשית".

קרונפלד-שור וזס"ק הוסיפו שלאור גל החום הממושך בישראל, הדו"ח צריך להוות קריאת השכמה בעבור הממשלה: "זה הזמן לפעול ומהר – להפחתת פליטות גזי החממה מחד ולהיערך טוב יותר להשפעות שינוי האקלים הבלתי נמנעות מנגד. הבשורה האופטימית היא שעל-פי המדענים עדיין לא מאוחר מדי, אבל צריך לפעול מהר ובנחישות.  עלינו להציב יעדים שאפתניים, להאיץ תהליכים, לאפס את פליטת גזי החממה ובמקביל להיערך להשפעות הבלתי נמנעות של שינוי האקלים, שאותן אנחנו חווים כבר היום".

הדו"ח שפורסם היום הוא רק החלק הראשון משלושה. החלק השני, שעוסקים בהשפעות משבר האקלים, והחלק השלישי, שיעסוק בפתרונות אפשריים, יפורסמו בשנה הבאה.

תגיות