אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על הקרקע ל-5,000 יחידות דיור ליד בית שמש מגיע שוב לבית המשפט אתר בנייה רמת בית שמש עץ השקד | צילום: אלכס קולומויסקי

הקרב על הקרקע ל-5,000 יחידות דיור ליד בית שמש מגיע שוב לבית המשפט

מי יבנה אלפי יחידות דיור על הקרקע הנחשקת של הכנסייה הקתולית? חברת אקה נדל"ן, בבעלות היזם החרדי אלי קליין, פנתה לבית המשפט בטענה כי לחברת קדמת עדן, שניתנה לה זכות הסירוב הראשונית לרכוש את הקרקע, אין את הכסף לממש את הרכישה וזכות הסירוב פקעה

09.08.2021, 21:58 | שלומית צור

קרקע המריבה: נמשך הסכסוך על הזכויות בקרקע בת 1,000 דונם באזור בית שמש, המוערכת במאות מיליוני שקלים, עליה מתוכננות להיבנות 5,000 יחידות דיור לאוכלוסייה חרדית.  

קראו עוד בכלכליסט:

מדובר בקרקע בבעלות המסדר הסלזיאני, שעל הזכות לרכישתה ב-300 מיליון שקל, מתקוטטות כבר שנים ארוכות שתי חברות- אקה נדל"ן, בבעלות היזם החרדי אלי קליין, שבונה מאות יחידות דיור בירושלים, וקדמת עדן, בבעלות זיוה כהן. 

עבודות בנייה בבית שמש, צילום: אלכס קולומויסקי עבודות בנייה בבית שמש | צילום: אלכס קולומויסקי עבודות בנייה בבית שמש, צילום: אלכס קולומויסקי

בשנת 2006 נחתם הסכם פיתוח בין המסדר, שמיוצג על ידי עו"ד דוד שמרון, לבין קדמת עדן, במסגרתו ניתנה לחברה זכות סירוב ראשונה לרכוש את הקרקע. קדמת עדן לא רכשה את הקרקע, ובינה לבין המסדר התנהלו הליכי בוררות שהסתיימו ב-2014, ובהם נפסק כי המסדר ישלם לקדמת עדן 40 מיליון שקל. 

בשנת 2015 חתמה אקה נדל"ן על הסכם עם המסדר לרכישת הקרקע תמורת 300 מיליון שקל. העסקה אף אושרה על ידי הכס הקדוש. אלא שקדמת עדן לא ויתרה על הזכות שניתנה לה לרכוש את הקרקע, וניהלה מאבק שהגיע עד בית המשפט העליון, אשר קבע כי עומדת לה זכות הסירוב לרכוש את הקרקע.

לאחרונה הגישה אקה נדל"ן תביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים, במסגרתה היא מבקשת מבית המשפט להצהיר כי זכות הסירוב של קדמת עדן לממש את רכישת הקרקע לא מומשה ופקעה, ועל כן ההסכם לרכישת הקרקע עליו חתמה אקה עם המסדר באוגוסט 2015, ושאושר על ידי הכס הקדוש, הוא הסכם תקף. 

בתביעה, שהוגשה על ידי עורכי הדין אהוד גוט, רענן בר זוהר ודורון לנגה, ממשרד עורכי הדין בלטר גוט אלוני ושות', טוענת אקה כי קדמת עדן לא מימשה את זכות הסירוב שניתנה לה, ועל כן היא פקעה. 

לפי חוק המקרקעין, בעל זכות סירוב נדרש לממש זכות זו על ידי תשלום המחיר עבור הקרקע בצירוף המס הנדרש בתוך 30 יום, ואם לא עשה זאת, רואים אותו כמי שסירב לרכוש את הקרקע. אקה טוענת כי לקדמת עדן אין את הכסף לשלם עבור הקרקע, ולכן ביקשה מהמסדר שלא יחתום על הצעת הסכם החכירה שבו קדמת עדן תרכוש את הקרקע, מה שייאלץ אותה לשלם מיד כספים עבור הקרקע. לטענת אקה, לקדמת עדן אין היכולת הכספית לרכוש את הקרקע. 

עוד טוענת אקה בתביעה כי בתום ההליכים המשפטיים בין הצדדים קבע בית המשפט העליון במרץ 2018 כי לקדמת עדן ניתנה זכות סירוב ראשונה לרכישת הקרקע במקום אקה, אך ההסכם שנוסח בין הצדדים באפריל 2018 לא נחתם עד היום וזאת באופן "מכוון ותכסיסני", לבקשת קדמת עדן, שאינה יכולה לשלם 300 מיליון שקל ועוד עשרות מיליוני שקלים מס רכישה. 

"לא יעלה על הדעת כי בעל המקרקעין ובעל זכות הסירוב יאפשרו בחוסר תום לב לבעל זכות הסירוב לשקוט על שמריו ולא לשכלל את ההסכם שמכוחו נטרפת זכותו של מי שרכש את המקרקעין כדין למשך חודשים ארוכים ואף שנים, בניגוד לדין ולהיגיון המסחרי המקובל, בניגוד להסכם הפיתוח ובניגוד לפסיקת בית המשפט העליון", נטען בתביעה. 

עוד מציינת אקה כי בהסתמך על ההסכם היא השביחה את הקרקע בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים וקידמה תב"ע שאושרה להפקדה המאפשרת הקמת שכונת מגורים בת 5,000 יחידות דיור, מה שהעלה את ערך הקרקע לסך הגבוה משמעותית מ-300 מיליון שקל, וזאת הסיבה שקדמת עדן מבקשת לגזול את הקרקע מאקה ולהתעשר על חשבונה. 

אקה טוענת כי על פי ההסכמים, על המסדר היה לחתום על ההסכם ורק לאחר מכן להעביר את ההסכם לאישור הכס הקדוש. אלא שבפועל המסדר עדיין לא חתם על ההסכם, לא שולמו למסדר ולרשויות המס הסכומים הנדרשים, והעסקה אף לא דווחה לרשויות המס כנדרש. 

לטענת אקה, העובדה כי עד עצם היום הזה העסקה לא דווחה ולא שולם מס רכישה מוכיחה כי העסקה לא השתכללה. לטענת אקה, המסדר בחר באופן תכסיסני וחמור לשתף פעולה עם דרישה בלתי לגיטימית זו, ובכך לגזול ולרמוס את זכויותיה הקנייניות של אקה. 

עוד טוענת אקה כי גם המסדר מפסיד ממעשיו וממחדליו, והקרקע שאקה התחייבה בחוזה לשלם עבורה 300 מיליון שקל עומדת מ-2004 כאבן שאין לה הופכין. לטענת אקה, בעוד העסקה עמה תתממש ותוציא אל הפועל בניית אלפי יחידות דיור, הרי העסקה בעקבות מימוש זכות הסירוב של קדמת עדן לא תתממש לעולם. 

ממשרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, גרינברג, שנהב, המייצג את קדמת עדן, לא נמסרה תגובה. 


תגיות